Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Percheziții în raionul Criuleni.…

VIDEO Percheziții în raionul Criuleni. Polițiștii au destructurat o rețea de fabricare a documentelor false 

Sursa: Captură foto Poliția R. Moldova

Polițiștii din Criuleni, sub conducerea procuraturii raionului și cu sprijinul mascaților de la BPDS „Fulger”, a desfășurat pe 8 februarie percheziții în satele Ișnovăț, Miclești și Stețcani, din același raion, la domiciliile a trei bărbați cu vârstele cuprinse între 24 și 34 ani.

Conform unui comunicat al Poliției R. Moldova, în urma acțiunilor întreprinse, oamenii legii au stabilit că, începând cu anul 2020, un grup de persoane specializate în producerea, vânzarea și folosirea actelor frauduloase identificau persoane din familii social vulnerabile și le informau despre realizarea actelor de identitate românești în vederea accesului la piața muncii din țările Uniunii Europene.

În urma măsurilor întreprinse, unul dintre suspecți care avea rolul de conducere a grupării, a primit arest preventiv pentru 30 de zile, cel de-al doilea pentru 72 de ore, iar al treilea este cercetat în stare de libertate și cooperează cu ancheta.

„(…) Pentru obținerea acestor acte false, suspecții percepeau sume de bani de la 250 de euro în sus. La fel, membrii grupului ofereau și oportunități de angajare în străinătate, în special în sectorul construcțiilor. Persoanele care nu aveau actele necesare le puteau obține cu condiția să achite între 200 și 500 de euro.

Pentru a fi considerate eligibile, persoanele care acceptau aceste condiții erau obligate să furnizeze fotografii și date personale în format electronic pentru confecționarea actelor de identitate false. Ulterior, actele erau prezentate de intermediari la locul de muncă, după ce persoanele respective ajungeau deja în străinătate. Pe baza acestor documente se încheiau contracte de muncă și se deschideau conturi bancare. Firmele la care erau angajate persoanele erau înregistrate în Lituania sau Serbia, cu prestarea serviciilor în domeniul construcțiilor în Germania (…)”, precizează Poliția.

Pe cazul dat a fost inițiată o cauză penală pentru confecţionarea, deţinerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale, iar pedeapsa constituie amendă de până la 32 500 de lei, muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 150 la 200 de ore sau închisoare de până la 2 ani.

Polițiștii din Criuleni întreprind în continuare măsuri pentru identificarea altor persoane implicate.