Principală  —  IMPORTANTE   —   Uniunea Avocaților anunță încetarea grevei…

Uniunea Avocaților anunță încetarea grevei generale și solicită instituirea unui grup de lucru „pentru modificarea legislației în vederea fortificării garanțiilor profesionale ale avocatului”

Consiliul Uniunii Avocaților din Moldova (UAM) a hotărât încetarea grevei generale începând de marți, 25 ianuarie, și solicită Comisiei juridice numiri și imunități și Ministerului Justiției instituirea unui grup de lucru „pentru modificarea legislației în vederea fortificării garanțiilor profesionale ale avocatului”.

Anunțul a fost făcut luni, 24 ianuarie, de către Dorin Popescu, președintele UAM, în cadrul unei conferințe de presă, care a menționat faptul că în cazul în care revendicările vor fi ignorate de către autoritățile de resort, UAM își rezervă dreptul de a reveni la grevă.

Dorin Popescu susține că modificările operate la legea cu privire la avocatură trezesc mai multe semne de întrebare.

„Uniunea Avocaților rămâne dezamăgită de modul în care s-a procedat la aprobarea acestui proiect de lege, în special alineatul 2 la art. 52, pentru că avocații sunt cei care formează practica judiciară, sunt cei datorită cărora se declară neconstituționale anumite norme în diferite legi. Astăzi, 24 ianuarie, Consiliul Uniunii Avocaților din R. Moldova a hotărât: a înceta acțiunile de protest începând cu data de 25 ianuarie 2022; a interveni către Comisia juridică numiri și imunități, Ministerul Justiției cu solicitarea privind formarea grupului de lucru până pe 15 februarie 2022. Grupul de lucru urmează a fi instituit pentru modificarea legislației în vederea fortificării garanțiilor profesionale ale avocatului, cu elaborarea și aprobarea proiectelor menționate supra până pe 30 aprilie 2022. În cazul în care revendicările indicate mai sus vor fi ignorate de către autoritățile de resort, Uniunea Avocaților își rezervă dreptul de a reveni la grevă. Noi sperăm că nu va fi necesar să revenim la grevă. Greva este o măsură excepțională, când nu mai este o ieșire din situație. Am pornit greva că acele garanții ale avocaților urmau să fie ignorate total (…).

Unele formulări din această normă lasă multe semne de întrebare, ce ține de interpretarea acestor norme și în general cum a fost adoptat proiectul. Lasă multe semne de întrebare de constituționalitatea modificărilor la legea cu privire la avocatură. În primul rând, apar semne de întrebare referitor la procedura adoptării acestor norme. Noi am indicat că a fost indicată procedura. Apar anumite semne de întrebare privind exceptarea percheziției, reținerii avocaților și normele care prevăd coruperea activă, pasivă și traficul de influență”, a declarat Dorin Popescu.

Pe 21 ianuarie curent, UAM anunța câteva excepții privind restricțiile introduse în acțiunile de protest pentru perioada 20-24 ianuarie: acțiunea procesuală de reținere; judecarea demersurilor privind aplicarea sau prelungirea măsurilor preventive de arest, arest la domiciliu și controlul judiciar; custodia statului asupra cetățenilor străini și a apatrizilor; cauze judiciare cu privire la violența în familie.

Avocații pot fi reținuți fără acordul Consiliului Uniunii Avocaților din R. Moldova (UAM) în caz de infracțiuni flagrante, corupere pasivă, activă și trafic de influență. Parlamentarii au votat vineri, 21 ianuarie, în lectură finală, proiectul pentru modificarea legii cu privire la avocatură împreună cu amendamentul, parțial modificat, care a scos avocații la grevă.

Proiectul pentru modificarea legii cu privire la avocatură prevede că judecătorii și procurorii cu cel puțin 10 ani vechime în funcție, care vor dori să fie admiși în avocatură, vor susține examenul de calificare, fiind scutiți doar de efectuarea stagiului. Astfel, până la susținerea examenului de calificare, persoanele respective vor fi obligate să urmeze cursuri, în volum de cel puțin 20 de ore, în materie de deontologie profesională a avocaților și de administrare a formelor de exercitare a avocaturii, conform planului aprobat de Consiliul Uniunii Avocaților.

Mai mulți avocați s-au arătat indignați de amendamentul propus inițial de președinta Comisiei Juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate, acuzând că modificările atentează la independența avocatului în exercitarea profesiei și la independența profesiei de avocat.