• Un polițist din Anenii-Noi, plasat în izolatorul CNA pentru o mită de 11 000 de lei. Un deputat PAS oferă mai multe detalii: „Sub activitatea lui se fura câte două gospodării timp de o săptămână”

  Un polițist din Anenii-Noi, plasat în izolatorul CNA pentru o mită de 11 000 de lei. Un deputat PAS oferă mai multe detalii: „Sub activitatea lui se fura câte două gospodării timp de o săptămână”
  14 ianuarie 2021 | 11:17

  Un ofițer din cadrul Inspectoratului de Poliție Anenii-Noi a fost reținut pentru 72 de ore și plasat în izolatorul CNA, după ce a fost recunoscut ca bănuit într-un dosar de trafic de influență. Polițistul a fost denunțat de un bărbat de la care ar fi cerut 11 000 de lei pentru a-l ajuta să soluționeze un dosar de căutare.

  Totodată, mai mute detalii despre polițistul reținut au fost relatate de către deputatul PAS, Petru Frunze. Potrivit lui Frunze, polițistul a activat în calitate de inspector de sector în satul Puhoi, r-nul Ialoveni, în perioada când deputatul activat în funcția de primar. Potrivit acestuia, în perioada când polițistul a activat în satul Puhoi, au fost comise cele mai multe infracțiuni.

  Potrivit CNA, polițistul ar fi susținut că are influență asupra unor responsabili ai Ministerului Afacerilor Interne pe care i-ar putea determina să permită soției declarantului, anunțată în căutare, să intre nestingherit în țară. Din spusele denunțătorului, inspectorul i-ar fi sugerat că, atunci când soția sa va ajunge la frontiera cu Republica Moldova, să-l sune pentru a aranja intrarea acesteia fără a fi reținută.

  Operațiunea de reținere a avut loc în după-amiază zilei de 13 ianuarie pe teritoriul unei stații de alimentare din Anenii-Noi. La somația ofițerilor CNA, polițistul a predat benevol întreaga suma primită, în valoare de 11 000 de lei.

  Pe numele omului legii a fost pornită o urmărire penală în temeiul art.326 cod penal – traficul de influență. Dacă va fi găsit vinovat, el riscă până la 7 ani de închisoare.

  „Sub activitatea lui se fura câte două gospodării timp de o săptămână”

  Mai mute detalii despre polițistul reținut au fost relatate de către deputatul PAS, Petru Frunze. Potrivit lui Frunze, polițistul a activat în calitate de inspector de sector în satul Puhoi, r-nul Ialoveni, în perioada când deputatul activat în funcția de primar. Potrivit acestuia, în perioada când polițistul a activat în satul Puhoi, au fost comise cele mai multe infracțiuni.

   „În perioada când a activat în satul Puhoi, au fost comise cele mai multe infracțiuni, dacă până a veni el în funcție au fost perioade de 10 luni când nu se fura nimic, sub activitatea lui se fura câte două gospodării timp de o săptămână, acest lucru a fost în perioada anului 2016. Având în considerație că în cateva luni, au fost furate zeci de gospodării și nici un caz descoperit, am constatat implicarea directă a inspectorului în musamalizarea cazurilor.

  Multe cazuri au fost tăinuite, deoarece făcea parte dintr-un grup de instabilitate condus de un fost padurar care aveau drept scop să compromită activitatea mea de primar pentru a conduce ei primăria. Pe atunci aveau totul cu excepția funcției de primar“, susține Frunze.

  Deputatul mai susține că acest inspector a fost implicat direct în cazurile de incendiere a mai multor automobile din satul Puhoi, inclusiv automobilul primăriei.

   „Tot el a încercat să musamalizeze incendierea unui automobil al carui proprietar a refuzat să achite taxă de protecție pentru investițiile unui cetățean al Italiei la construcția unui complex de piscini pentru copii in satul Puhoi. A contribuit la fabricarea mai multor dosare penale pentru a fi estorcati bani, pentru a-și satisface poftele de bani au stricat o nuntă cu câteva zile înainte să aibă loc, arestand mirele într-un dosar penal fabricat, ca după nuntă să îl elibereze, bineînțeles deja fără banii colectati pentru nuntă. Ulterior IP Ialoveni după un șir de solicitări pentru al elibera din funcție, l-a angajat în funcție de inspector de sector în satul Țipala, raionul Ialoveni.

  Imediat în satul Puhoi au incetat furturile din gospodării și au început în satul Țîpala, în două luni au fost cel puțin 12 furturi din gospodării și iarăși nedescoperite sau nici nu erau înregistrate. Tocmai atunci IP Ialoveni a înțeles că inspectorul de sector comite abuzuri grave și au început să îl documenteze, fiind prins în flagrant, totodată sa stabilit implicarea lui in cazul cu incendierea automobilului. IP Ialoveni la eliberat din funcție și i-a deschis un dosar penal, Neculai Petru fiind dat în căutare generală a fugit în Germania“, potrivit deputatului PAS.

  Frunze mai spune că peste o perioadă de timp polițistul a fost angajat și promovat în funcție de IP Anenii Noi. Deputatul susține că va afla printr-o interpelare la MAI cum a fost posibil acest lucru, va solicita informații de la SPIA cum a scăpat de dosarul penal și cum a fost angajat de IP Anenii Noi având în considerație materialele acumulate de IP Ialoveni.

  „Aceste personaje trebuie excluse din activitatea poliției. Ei discreditează poliția și pe polițiștii onești care își fac cu bine meseria. Voi solicita IP Anenii Noi și MAI să examineze în baza materialelor acumulate de IP Ialoveni și CNA eliberarea din funcție. Voi solicita SIS-lui să monitorizeze activitatea instituțiilor statului pentru a nu admite pe viitor ca acest individ să asigure securitatea cetățenilor și a statului“, a mai adăugat deputatul.

  Notă: Orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.

  Procuratura Anticorupție conduce urmărirea penală. În 2020, 43 de angajați ai MAI au fost cercetați penal de CNA și procurori, fiind bănuiți de comiterea unor fapte de corupție.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  LIVE/ Tăieri ilicite la Rezervația Plaiul Fagului. La fața locului a intervenit poliția

  Mai mulți oameni ar fi fost surprinși, luni, 25 ianuarie, tăind copaci în Rezervația științifică Plaiul Fagului, care aparține Agenției Moldsilva. După ce a intervenit poliția la fața locului, a fost identifica…
  LIVE/ Tăieri ilicite la Rezervația Plaiul Fagului. La fața locului a intervenit poliția

  DOC/ Curtea de Apel Chișinău anulează hotărârea CSM și obligă Consiliul să numească un judecător la CSJ

  Curtea de Apel Chișinău (CA) a anulat luni, 25 ianuarie, hotărârea plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din 22 septembrie 2020, cu privire la desfășurarea concursului pentru suplinirea funcțiilo…
  DOC/ Curtea de Apel Chișinău anulează hotărârea CSM și obligă Consiliul să numească un judecător la CSJ

  9 mineri au fost găsiți morți după explozia unei mine de aur din China. Alți 11 au fost salvați după 2 săptămâni în subteran

  Nouă mineri au fost găsiți morți, la două săptămâni după ce au fost blocați în subteran din cauza unei explozii la o mină de aur din provincia chineză Shandong. Ieri, 11 dintre col…
  9 mineri au fost găsiți morți după explozia unei mine de aur din China. Alți 11 au fost salvați după 2 săptămâni în subteran

  Anunț important pentru moldovenii care vor depune jurământul de credință față de România

  Ambasada României la Chișinău a anunțat luni, 25 ianuarie, că Autoritatea Națională pentru Cetățenie (ANC) va organiza, pe parcursul lunilor februarie și martie 2021, patru ceremonii de depunere a jurământului…
  Anunț important pentru moldovenii care vor depune jurământul de credință față de România

  ANI: Doar doi candidați pentru funcția de inspector de integritate au promovat proba scrisă. Cine sunt aceștia

  Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a anunțat luni, 25 ianuarie, că doar doi candidați care au aplicat la concursul pentru funcția de inspector de integritate au promovat proba scrisă. Potrivit ANI, din…
  ANI: Doar doi candidați pentru funcția de inspector de integritate au promovat proba scrisă. Cine sunt aceștia