Principală  —  IMPORTANTE   —   Un polițist din Anenii-Noi, plasat…

Un polițist din Anenii-Noi, plasat în izolatorul CNA pentru o mită de 11 000 de lei. Un deputat PAS oferă mai multe detalii: „Sub activitatea lui se fura câte două gospodării timp de o săptămână”

Un ofițer din cadrul Inspectoratului de Poliție Anenii-Noi a fost reținut pentru 72 de ore și plasat în izolatorul CNA, după ce a fost recunoscut ca bănuit într-un dosar de trafic de influență. Polițistul a fost denunțat de un bărbat de la care ar fi cerut 11 000 de lei pentru a-l ajuta să soluționeze un dosar de căutare.

Totodată, mai mute detalii despre polițistul reținut au fost relatate de către deputatul PAS, Petru Frunze. Potrivit lui Frunze, polițistul a activat în calitate de inspector de sector în satul Puhoi, r-nul Ialoveni, în perioada când deputatul activat în funcția de primar. Potrivit acestuia, în perioada când polițistul a activat în satul Puhoi, au fost comise cele mai multe infracțiuni.

Potrivit CNA, polițistul ar fi susținut că are influență asupra unor responsabili ai Ministerului Afacerilor Interne pe care i-ar putea determina să permită soției declarantului, anunțată în căutare, să intre nestingherit în țară. Din spusele denunțătorului, inspectorul i-ar fi sugerat că, atunci când soția sa va ajunge la frontiera cu Republica Moldova, să-l sune pentru a aranja intrarea acesteia fără a fi reținută.

Operațiunea de reținere a avut loc în după-amiază zilei de 13 ianuarie pe teritoriul unei stații de alimentare din Anenii-Noi. La somația ofițerilor CNA, polițistul a predat benevol întreaga suma primită, în valoare de 11 000 de lei.

Pe numele omului legii a fost pornită o urmărire penală în temeiul art.326 cod penal – traficul de influență. Dacă va fi găsit vinovat, el riscă până la 7 ani de închisoare.

„Sub activitatea lui se fura câte două gospodării timp de o săptămână”

Mai mute detalii despre polițistul reținut au fost relatate de către deputatul PAS, Petru Frunze. Potrivit lui Frunze, polițistul a activat în calitate de inspector de sector în satul Puhoi, r-nul Ialoveni, în perioada când deputatul activat în funcția de primar. Potrivit acestuia, în perioada când polițistul a activat în satul Puhoi, au fost comise cele mai multe infracțiuni.

 „În perioada când a activat în satul Puhoi, au fost comise cele mai multe infracțiuni, dacă până a veni el în funcție au fost perioade de 10 luni când nu se fura nimic, sub activitatea lui se fura câte două gospodării timp de o săptămână, acest lucru a fost în perioada anului 2016. Având în considerație că în cateva luni, au fost furate zeci de gospodării și nici un caz descoperit, am constatat implicarea directă a inspectorului în musamalizarea cazurilor.

Multe cazuri au fost tăinuite, deoarece făcea parte dintr-un grup de instabilitate condus de un fost padurar care aveau drept scop să compromită activitatea mea de primar pentru a conduce ei primăria. Pe atunci aveau totul cu excepția funcției de primar„, susține Frunze.

Deputatul mai susține că acest inspector a fost implicat direct în cazurile de incendiere a mai multor automobile din satul Puhoi, inclusiv automobilul primăriei.

 „Tot el a încercat să musamalizeze incendierea unui automobil al carui proprietar a refuzat să achite taxă de protecție pentru investițiile unui cetățean al Italiei la construcția unui complex de piscini pentru copii in satul Puhoi. A contribuit la fabricarea mai multor dosare penale pentru a fi estorcati bani, pentru a-și satisface poftele de bani au stricat o nuntă cu câteva zile înainte să aibă loc, arestand mirele într-un dosar penal fabricat, ca după nuntă să îl elibereze, bineînțeles deja fără banii colectati pentru nuntă. Ulterior IP Ialoveni după un șir de solicitări pentru al elibera din funcție, l-a angajat în funcție de inspector de sector în satul Țipala, raionul Ialoveni.

Imediat în satul Puhoi au incetat furturile din gospodării și au început în satul Țîpala, în două luni au fost cel puțin 12 furturi din gospodării și iarăși nedescoperite sau nici nu erau înregistrate. Tocmai atunci IP Ialoveni a înțeles că inspectorul de sector comite abuzuri grave și au început să îl documenteze, fiind prins în flagrant, totodată sa stabilit implicarea lui in cazul cu incendierea automobilului. IP Ialoveni la eliberat din funcție și i-a deschis un dosar penal, Neculai Petru fiind dat în căutare generală a fugit în Germania„, potrivit deputatului PAS.

Frunze mai spune că peste o perioadă de timp polițistul a fost angajat și promovat în funcție de IP Anenii Noi. Deputatul susține că va afla printr-o interpelare la MAI cum a fost posibil acest lucru, va solicita informații de la SPIA cum a scăpat de dosarul penal și cum a fost angajat de IP Anenii Noi având în considerație materialele acumulate de IP Ialoveni.

„Aceste personaje trebuie excluse din activitatea poliției. Ei discreditează poliția și pe polițiștii onești care își fac cu bine meseria. Voi solicita IP Anenii Noi și MAI să examineze în baza materialelor acumulate de IP Ialoveni și CNA eliberarea din funcție. Voi solicita SIS-lui să monitorizeze activitatea instituțiilor statului pentru a nu admite pe viitor ca acest individ să asigure securitatea cetățenilor și a statului„, a mai adăugat deputatul.

Notă: Orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.

Procuratura Anticorupție conduce urmărirea penală. În 2020, 43 de angajați ai MAI au fost cercetați penal de CNA și procurori, fiind bănuiți de comiterea unor fapte de corupție.