Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   ULTIMA ORĂ/ Sentința în dosarul…

ULTIMA ORĂ Sentința în dosarul accidentului rutier de la Jumbo: Dragomir Popovici, condamnat la 6 ani și 10 luni de închisoare

Colaj foto: ZdG

Dragomir Popovici, șoferul care a provocat pe 24 iulie accidentul rutier de pe bulevardul Decebal, soldat cu decesul tinerei de 29 de ani, Doinița Prodan, a fost condamnat la 6 ani și 10 luni de închisoare cu executare în penitenciar de tip semi-închis de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani. Acesta a refuzat să fie escortat la ședința de hotărâre.

Succesorul părții vătămate Igor Prodan (tatăl Doiniței Prodan, n.red.) va încasa prejudiciu moral în valoare de 5 milioane de lei și prejudiciu material în sumă de 296 000 lei.

După ce și-a recunoscut vina, Popovici risca o pedeapsă maximă de până la 9 ani de închisoare, cu anularea dreptului de a conduce mijloacele de transport.

Urmărirea penală pe acest dosar a durat două luni și 17 zile, iar instanța de judecată a audiat 10 persoane, printre care șapte martori.

Dosarul, expediat în instanța de judecată

Pe 19 octombrie 2203, Procuratura Generală anunța că Procuratura municipiului Chișinău, Oficiul Principal, a terminat urmărirea penală și a expediat în instanța de judecată cauza penală de învinuire a șoferului ce a provocat pe 24 iulie accidentul rutier de pe bulevardul Decebal, soldat cu decesul tinerei de 29 de ani, Doinița Prodan.

Procurorii au înaintat acuzarea pe faptul că, învinuitul, la 24 iulie 2023, aproximativ la ora 22:00, deplasându-se cu mijlocul de transport în municipiul Chișinău, pe bd. Decebal, din direcția bd. Iuri Gagarin, având în calitate de pasageri trei persoane, nu a luat în consideraţie starea lucrurilor în traficul rutier ce reflectă gradul de protecţie a participanţilor la el împotriva accidentelor şi consecinţei acestora, n-a ţinut seama permanent de totalitatea factorilor ce caracterizează condiţiile rutiere, existenţa unor obstacole pe sectoarele drumului, intensitatea şi nivelul de organizare a traficului rutier, prin ce a ignorat prevederile Regulamentului circulaţiei rutiere (RCR), iar ca urmare a pierdut controlul volanului, a ieșit pe contrasens și s-a ciocnit cu un alt autovehicul, al cărui conducător auto era un bărbat.

De la tamponare, automobilul învinuitului a fost proiectat pe banda opusă de deplasare, unde s-a ciocnit cu un al doilea autovehicul de model „Volkswagen Polo”, la volanul căruia era o femeie, având trei pasageri, după care a fost proiectat și a tamponat al treilea autovehicul de model „Skoda Octavia”, condus de un bărbat. În rezultatul acestui eveniment rutier, mijloacele de transport prenotate au fost deteriorate tehnic, iar conducătorul auto al autovehiculului de model „Volkswagen Polo” a decedat”, se spune în comunicatul PG. 

Conform raportului de expertiză judiciară medico-legală, unul din pasagerii automobilului condus de șoferița decedată, a suferit vătămări corporale grave, altul – vătămări corporale medii, iar al treilea – vătămări corporale ușoare.

Ziarul de Gardă a scris despre profilul penal al șoferului care a comis accidentul de pe bd. Decebal. El figurează în mai multe dosare penale după ce a fost prins în stare de ebrietate la volan. În 2016 a fost amnistiat, iar ulterior, judecat penal pentru samavolnicie, dar din nou a scăpat de pedeapsă pentru că a intervenit termenul de prescripție. 

În ultimii ani, numele lui a figurat în alte dosare penale cu învinuiri similare. În 2021 instanța decidea să-i fie anulat permisul de conducere și tot în același an, pentru că nu achitase o amendă penală după ce fusese prins în stare de ebrietate la volan, a fost condamnat la șase luni de închisoare și anunțat în căutare. La începutul anului 2022, după ce a plătit integral amenda, șoferul a fost absolvit de pedeapsă, iar anunțarea în căutarea a fost anulată.