Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Tatiana Răducanu, unicul candidat la…

Tatiana Răducanu, unicul candidat la funcția de vicepreședinte al CSJ

ziarulnational.md

Magistrata Tatiana Răducanu este singura care s-a înscris concursul pentru suplinirea funcției de vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție, președinte al Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ. Consiliul Superior al Magistraturii urmează să pună în discuție candidatura acesteia în ședința de mâine, 26 ianuarie.

În Hotărârea Colegiului pentru selecția și cariera judecătorilor al CSM, din 12 noiembrie 2015, se menționează că activitatea de magistrat a Tatianei Răducanu este apreciată prin calificativul „excelent”. Judecătoarea activează în sistem de 27 de ani, iar în 2013 i s-a conferit Ordinul „Gloria Muncii”. În 2003, Tatiana Răducanu este numită judecătoare la Curtea de Apel Chișinău, iar din 2005, magistrata a exercitat funcția de judecător la CSJ. Din noiembrie 2014 este membru al CSM, pentru asigurarea activității organului de autoadministrare judecătorească. Deși în septembrie 2014 a depus cererea de demisie din funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ) din motive de sănătate, în mai puțin de o lună, Tatiana Răducanu a solicitat CSM-ului anularea acesteia. ZdG a scris anterior despre casa în care locuiește Tatiana Răducanu.

Precizăm că funcția vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție a rămas vacantă după ce  în decem­brie 2014, Vic­tor Micu, preşe­din­tele CSM, a expe­diat CNA o scri­soare care conţine mai multe acu­za­ţii în pri­vinţa unor anga­jaţi ai CSJ, prin­tre care şi Sve­tlana Filin­cova, vice­preşe­dinta de atunci a instanţei. „În câteva dosare, toţi jude­că­to­rii au fost scoşi din pro­gram, rămânând dna Filin­cova sin­gu­rul jude­că­tor care putea exa­mina acel dosar. Ast­fel, dosa­rele au ajuns la ea. În alte câteva cazuri, dna vice­preşe­dintă, prin inter­me­diul paro­lei sale, a repar­ti­zat unele dosare altor jude­că­tori”, explica Vic­tor Micu. Procurorii Anticorupție au pornit un dosar penal, trei angajați ai CSJ fiind bănuiți în acest caz, nu și magistrata care peste câteva luni și-a anunțat demisia din această funcție.

Foto: ziarulnational.md