Principală  —  IMPORTANTE   —   Socialistul Igor Dodon rămâne sub…

Socialistul Igor Dodon rămâne sub control judiciar. CSJ a respins demersul procurorilor

Fostul președinte al R. Moldova Igor Dodon, învinuit de comiterea infracțiunii de corupere pasivă, organizarea și acceptarea finanțării partidului politic din partea unei „organizații criminale”, rămâne sub control judiciar.

Magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) au respins demersul procurorilor privind plasarea în arest la domiciliu a socialistului. Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de Violina Moraru, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale (PG).

Procuratura Anticorupție (PA) a anunțat, pe 26 ianuarie, că a înaintat un demers la Curtea CSJ, prin care a solicitat înlocuirea măsurii obligării de a nu părăsi țara cu arest la domiciliu în privința lui Igor Dodon, în contextul în care, potrivit PA, medicul care a semnat actul ce ar confirma necesitatea deplasării lui Igor Dodon în România a declarat că „nu-i este cunoscut pacientul menționat și că ar fi aplicat ștampila pe Trimiterea-Extras la rugămintea unei colege”.

Conform PA, medicul a declarat, în cadrul audierilor, că „solicitarea a parvenit de la colega sa care examinează mereu familia Dodon și care se află în relații apropiate cu aceștia, fiind soția unui consilier din cadrul Consiliului Municipal Chișinău, membru al fracțiunii partidului din care a făcut parte” Igor Dodon.

La începutul lunii februarie, PA anunța că procurorii au dispus recunoașterea și audierea în calitate de bănuiți a ex-președintelui R. Moldova, Igor Dodon, soției acestuia, Galina Dodon, și a medicului care a confecționat „documentul medical fals”, în baza căruia CSJ a permis ieșirea din țară a fostului șef de stat și a soției acestuia.

„Astfel, medicul este bănuit de confecționarea și deținerea documentelor oficiale false, care acordă drepturi. În același timp, ex-președintele R. Moldova împreună cu soția sa, sunt bănuiți în deținerea și folosirea documentului oficial fals care acordă drepturi”, anunță PA.

Procuratura Anticorupție precizează că la 26 ianuarie 2023 a pornit urmărirea penală pe faptul săvârșirii infracțiunii prevăzute la art. 361 alin.(2) lit.b) din Codul penal – „Confecționarea, deținerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale, a imprimatelor, ștampilelor sau sigiliilor false, acțiuni săvârșite de două sau mai multe persoane”.