Principală  —  IMPORTANTE   —   Șeful Procuraturii pentru Combaterea Criminalității…

Șeful Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale susține că a fost înștiințat despre încetarea mandatelor ajuncților interimari ai PCCOCS

Șeful Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, Ion Caracuian susține că a fost înștiințat despre încetarea mandatelor ajuncților interimari ai PCCOCS, Aurel Ciocan și Roman Dorogan. Ion Caracuian a declarat pentru Ziarul de Gardă că a fost informat în această dimineață.

Aurel Ciocan declara că a obținut în 2019 donații de 28 de mii de euro de la nuntă. Procurorul a avut un salariu mediu lunar de 19 mii de lei anul trecut. De donații a beneficiat în 2019 și Roman Dorogan. Pe lângă salariul lunar de peste 18 mii de lei, acesta a primit și o donație de 30 de mii de lei de la părinții săi.

Procurorul general interimar, Dumitru Robu, a semnat joi, 7 octombrie, ordinele de încetare a mandatelor conducerii interimare a Procuraturii Anticorupție (PA) și adjuncților interimari ai PCCOCS

Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, Dumitru Robu a motivat decizia.

„Conform prevederilor art. 27/1 al.(1) si (2) a LRM privind Procuratura, care a fost introdus prin legea nr.102/2021 – Asigurarea interimarului funcției de procurori șefi inclusiv adjuncți se face prin Ordinul PG care urmează a fi aprobat de CSP, care la rândul sau poate respinge aceste candidaturi și desemna alți procurori pentru funcțiile vacante.

Având temei prevederile respective și ținând cont de termenul îndelungat de exercitare a interimatelor funcțiilor vacante, de exemplu la PCCOCS interimarii au fost numiți în decembrie 2019, adică aproape doi ani de exercitare a unei funcții provizorii am decis sa ajustez aceasta situației prevederilor legii. Astfel confirm semnarea ordinelor de sistare a delegării.

Mai mult, am fost informat despre faptul ca în septembrie curent, după introducerea modificarilor, au fost numiți mai mulți procurori șefi și procurori adjuncți interimari fără respectarea procedurii, care în opinia mea este o subminare a competentelor CSP. Respectiv, voi transmite CSP ordinele de numire semnate de procurorul general suspendat pentru ca organul de autoadministrare sa decidă”, a menționat pentru ZdG, Dumitru Robu.

Miercuri, 6 octombrie, după suspendarea din funcție și reținerea lui Alexandr Stoianoglo, membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) au selectat doi candidați pentru funcția de procuror general interimar – procurora anticorupție Victoria Furtună și procurorul de la Procuratura mun. Chișinău Dumitru Robu. După audierea celor doi candidați, CSP a înaintat candidatura procurorului Dumitru Robu președintei R. Moldova, Maia Sandu, iar la scurt timp șefa statului a semnat decretul prin care Robu a fost numit procuror general interimar. DETALII AICI