Principală  —  IMPORTANTE   —   Șefa statului, Maia Sandu, spune…

Șefa statului, Maia Sandu, spune că își dorește ca ancheta privind finanțarea ilegală a Partidului Politic „ŞOR” să fie „corectă, transparentă și să nu trezească semne de întrebare”

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, spune că își dorește ca ancheta privind finanțarea ilegală a Partidului Politic „ŞOR” să fie „corectă, transparentă și să nu trezească semne de întrebare”. Declarația a fost făcută în contextul în care oamenii legii au efectuat joi, 21 iulie, percheziții în mai multe locații în cadrul unui dosar penal pornit pe faptul finanțării ilegale a Partidului Politic „ŞOR”, iar vicepreședinta Partidului „ȘOR”, Marina Tauber, a fost lipsită de imunitate parlamentară și, ulterior, reținută pentru 72 de ore.

„Nu cred că este o surpriză pentru cineva că acest partid politic (Partidul „ȘOR” n. r.) se finanțează ilegal din surse obscure și nedeclarate. În sfârșit, instituțiile statului au pornit acest dosar și au început anchetarea acestui fenomen, pentru că noi vorbim de foarte mult timp despre el, în raport cu multe partide politice. Acum, sigur, cei care sunt vizați probabil că le e mai ușor să se victimizeze și să caute vinovați în altă parte, decât să explice de unde sunt banii și de ce nu i-au raporta.

(…) Dacă aceste resurse, pe care le-au cheltuit pentru activitățile politice, sunt câștigate în mod cinstit trebuiau să fie raportate la cheltuieli și, respectiv, la venituri. Au raportat mai puține cheltuieli pentru că nu au putut să justifice de unde vin acești bani la capitolul venituri. Singura mea dorință este ca această anchetă, acest proces să fie unul corect, transparent, să nu trezească semne de întrebare, pentru că aceasta este despre credibilitatea actului de justiție, asta este despre democrație”, a declarat președinta țării Maia Sandu în cadrul emisiunii Punctul pe Azi de la TVR Moldova.

Procurorii anticorupție în comun cu ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) au descins joi, 21 iulie, cu percheziții în mai multe locații în cadrul unui dosar penal pornit pe faptul finanțării ilegale a Partidului Politic „ŞOR”.

Ulterior, într-o reacție oficială, Partidul Politic „ȘOR” a declarat că aceste perchezițiile sunt „un nou episod de răfuială politică a guvernării PAS”, iar purtătoarea de cuvânt a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Adriana Vlas, a afirmat că „grupările de crimă organizată deghizate în partide, finanțate din bani furați de la oameni, nu-și au locul în politică și în societatea noastră”.

Tot joi, 21 iulie, deputata Marina Tauber, vizată în două cauze penale pornite pe faptul „acceptării cu bună știință a finanțării partidului din partea unui grup criminal organizat”, a rămas fără imunitate parlamentară după ce Parlamentul a aprobat cele două cereri ale procurorului general interimar, Dumitru Robu. Ulterior, Tauber a fost reținută pentru 72 de ore.

Marina Tauber este vicepreședinta Partidului „ȘOR”. Anterior, Ziarul de Gardă a scris că înainte de a accede în Legislativ, Tauber a exercitat, timp de aproape un an, funcția de primară a comunei Jora de Mijloc. Până în 2016, înainte de a se lansa în politică, a fost timp de șase ani, președinta Federației de Tenis din Moldova. Fosta colegă de școală a lui Ilan Șor figurează în ambele rapoarte Kroll privind furtul miliardului de la cele trei bănci. Potrivit raportului, Tauber, alături de alți acționari ai Unibank, ar fi acționat concertat în beneficiul lui Ilan Șor.

Marina Tauber a rămas fără imunitate parlamentară și în 2019, fiind cercetată pentru că ar fi „favorizat fraudarea sistemului bancar”. Tauber a fost reținută, dar un an mai târziu, a fost scoasă de sub urmărire penală, pe motiv că faptele nu ar întruni elementele infracțiunilor imputate.

În 2020, averea lui Tauber a constituit pretext pentru două demersuri, în adresa ANI și PG. Atunci, autoarea demersului, fosta deputată socialistă Marina Radvan, preciza că datele din declarațiile de avere ale Marinei Tauber trezesc nedumeriri.