Principală  —  IMPORTANTE   —   Ședință lucrativă pe timp de…

Ședință lucrativă pe timp de coronavirus la CA Cahul. Ilan Șor, indignat că magistrații i-au examinat dosarul

După mai multe amânări în șir, astăzi, 19 martie, la Curtea de Apel (CA) Cahul a avut loc o ședință lucrativă în dosarul lui Ilan Șor. Atât Ilan Șor, cât și avocatul acestuia, Iulian Balan, se arată indignați de faptul că ședința a avut loc, în pofida prevederilor deciziei cu privire la starea de urgență. Avocatul spune că magistrații de la CA Cahul au examinat astăzi un singur dosar, cel al lui Șor, chiar dacă apărarea a solicitat amânarea ședinței.

„Ședința a avut loc contrar prevederilor deciziei cu privire la starea de urgență. Eu am invocat în ședință că avem stare urgență și că nu există niciun impediment pentru a amâna ședința pentru o săptămână sau două, dar instanța a ignorat starea de urgență. Declar că a existat un singur dosar care a fost examinat astăzi la CA Cahul”, a comunicat avocatul pentru Ziarul de Gardă.

Iulian Balan susține că în acest context va sesiza Consiliul Superior al Magistraturii, dar și forurile internaționale: „Este inacceptabilă desfășurarea ședinței când avem stare de urgență, necătând că e vorba de dosarul Șor. O lună în plus nu era să soluționeze absolut nimic”.

De cealaltă parte, Ilan Șor spune că este convins că magistrații au fost presați și obligați să îi examineze astăzi dosarul.

„Judecătorii scuipă de sănătatea oamenilor! Sunt departe de gândul că judecătorii sunt atât de curajoși încât vor să continue ședințe anume în această perioadă. Sunt convins că sunt presați, impuși, obligați.  […] Cazul respectiv, pentru care nici până acum nu sunt pregătite actele necesare, nu face parte din cele excepționale. Cu toate acestea, Curtea de Apel Cahul a decis să organizeze ședința. Încălcând astfel abuziv hotărârea Comisiei pentru Situații Excepționale”, a scris Șor pe pagina sa de Facebook.

În cadrul ședinței de astăzi, avocatul a solicitat recuzarea judecătorilor, însă cererea nu i-a fost acceptată.

„Lipsa lor de imparțialitate este evidentă. Toate cererile noaste au fost respinse”, spune avocatul, menționând că a solicitat și audierea a noi martori, dar și a reprezentanților Kroll.

Reţinut în mai 2015, Ilan Şor a fost condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani, dar instanţa a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă.

Ilan Șor, în privința căruia este aplicată interdicția de a părăsi țara, a apărut în spațiul public pentru ultima oară la 12 iunie, în cadrul unei conferințe de presă. Se întâmpla cu două zile înainte ca PDM să cedeze puterea și să treacă în opoziție.

La 30 iulie, Ministerul Afacerilor Interne a declarat că Ilan Șor a părăsit ilegal țara și că a fost anunțat în căutare națională și internațională. Ulterior, la 15 august 2019, la solicitarea procurorului general interimar, Dumitru Robu, deputații l-au lipsit pe Ilan Șor de imunitate parlamentară.