Reacția Primarului orașului Ungheni, după ce Autoritatea Națională de Integritate a cerut demiterea sa

Primarul orașului Ungheni, Alexandru Ambros, a venit cu o reacție după ce Autoritatea Națională de Integritate(ANI) a remis în atenția Oficiului Teritorial Ungheni al Cancelariei de Stat o adresare în care a cerut declanșarea procedurii de ridicare a mandatului său. Ambros susține că hotărârea luată de Curtea Supremă de Justiție(CSJ) a anulat cererea sa de contestare a actului ANI și nu se referă la revocarea sa din funcția de primar.
„Eu am depus cerere de judecată de anulare a actului de constatare, unde am primit câștig de cauză în prima instanță emis de ANI. Ulterior, eu am primit câștig de cauză în a prima instanță, în a doua instanță, iar în a treia istanță la CSJ în mod inexiplicabil, fără prezența părților a fost luată o altă hotărâre – de a anula hotărârea primei și celei de-a doua instanțe”, a comunicat Ambros pentru ZdG.
Primarul orașului Ungheni susține că revocarea mandatului de primar poate fi făcută doar printr-o hotărâre definitivă a instanței de judecată, iar la moment o astfel de hotărâre nu există. Acesta ne-a comunicat că mai departe urmează ca actul de constatare a conflictului de interese să fie judecat.
„Hotărârea Curții Supreme de Justiție nu se referă la revocarea mea din funcția de primar. CSJ a anulat cererea mea de contestare a actului ANI.
Numai judecata numește primarul în funcție și tot judecata îl poate demite. La moment nu este o astfel de hotărâre. Eu în continuare îmi prelungesc activitatea până cand va exista o hotărâre de judecată irevocabilă care ar spune că mandatul meu trebuie să fie întrerupt“, ne-a spus Ambros.
Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a informat astăzi că, la 4 ianuarie 2021, în rezultatul rămânerii definitive a actului de constatare, a remis în atenția Oficiului Teritorial Ungheni al Cancelariei de Stat o adresare în care a cerut declanșarea procedurii de ridicare a mandatului de primar al orașului Ungheni, Alexandru Ambros.
În noiembrie 2018, inspectorul de integritate a stabilit printr-un act de constatare că primarul orașului Ungheni a admis încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese. Aflându-se în exercițiul funcției a semnat trei ordine de plată cu o firmă care aparține soției sale pentru a achiziționa bunuri și servicii, încălcând astfel dispozițiile legale de declarare și soluționare a conflictului de interese prevăzute de legislația ANI.
Primarul a contestat în instanța de judecată actul emis de ANI, având câștig de cauză în instanța de fond și apel. Ulterior, ANI a depus un recurs la Curtea Supremă de Justiție, în baza Deciziei Colegiului Civil, Comercial și de Contencios Administrativ al Curții Supreme de Justiției, actul ANI a rămas definitiv.
În adresarea sa, ANI a solicitat Oficiului Teritorial al Cancelariei de Stat să fie informată despre măsurile pe care le va întreprinde pe acest caz.
Potrivit ANI, primarul urmează să fie decăzut din dreptul de a exercita o funcție publică sau de demnitate publică, inclusiv mandatul de primar pentru o perioadă de 3 ani și va fi înscrisă în lista publică a persoanelor cu interdicții. Totodată, ordinele de plată semnate de către primar vor fi declarate nule.
Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.