Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Răspunsul României și al Marii…

Răspunsul României și al Marii Britanii cu privire la identificarea locului aflării lui Plahotniuc

Vladimir Plahotniuc a părăsit R. Moldova la 14 iunie 2019, zi în care partidul pe care-l conducea, PDM, a cedat guvernarea

Autoritățile din România și Marea Britanie nu au reușit să îl identifice pe Vladimir Plahotniuc. Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către serviciul de presă al Centrului Național Anticorupție (CNA).

România și Marea Britanie au răspuns demersurilor CNA de a-l căuta pe Vladimir Plahotniuc, inclusiv sub numele Vladislav Novak, cea de-a doua sa identitate din R. Moldova. Autoritățile române și britanice au informat CNA-ul că și-au orientat forțele și ca urmare a verificărilor au constat că fostul lider al PDM nu se află pe teritoriul celor două țări.

Directorul adjunct al CNA, Lidia Chireoglo, a expediat la 30 octombrie 2019 un demers în adresa Direcției Generale Anticorupție din cadrul Ministerului Afacerilor Interne de peste Prut, referiror la aflarea în România a fostului lider al democraților, Vladimir Plahotniuc. Potrivit demersului semnat de Chireoglo, CNA a solicitat părții române identificarea locului aflării lui Plahotniuc, în contextul informațiilor că acesta ar fi fost la Iași, în zona spitalului Parhon din Copou, în perioada 25 – 28 octombrie 2019.

Pentru a identifica locul aflării lui Plahotniuc, CNA informează că a făcut demersuri și la Ambasadele Regatului Unit și al Statelor Unite ale Americii din R. Moldova. Totodată, conform solicitărilor adresate celor doi ambasadori, fostul lider al PDM s-ar fi aflat, în perioada 5 – 7 iulie și 18 – 20 noiembrie 2019, în orașul Miami, statul Florida, iar în perioada 15 – 20 iunie, imediat după retragerea PDM la guvernare, Plahotniuc s-ar fi aflat în capitala Regatului Unit, Londra.

La 13 ianuarie, Departamentul de Stat al SUA, a emis o declarație prin care a comunicat că Vladimir Plahotniuc, soția și cei doi copii ai săi au primit interdicție de a intra pe teritoriul Statelor Unite din cauza „actelor de corupție semnificative” în care a fost implicat fostul lider al PDM.

Vladimir Plahotniuc a fost anunțat în căutare internațională și interstatală în octombrie 2019. Acesta are calitate de învinuit, pe cauzele penale din gestiunea Procuraturii Anticorupție, în săvârșirea infracțiunii prevăzute de art.243 alin. (3) lit.b) din Codul Penal al Republicii Moldova – spălarea banilor, săvârșită în proporții deosebit de mari.