Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Promo-LEX: Lista persoanelor responsabile de…

Promo-LEX: Lista persoanelor responsabile de violarea drepturilor omului în regiunea transnistreană

În contextul în care astăzi se împlinesc 27 de ani de la începutul războiului din regiunea transnistreană, asociația Promo-LEX a realizat o listă a persoanelor și instituțiilor care se fac responsabile de violarea drepturilor omului în stânga Nistrului. Lista a fost realizat în baza informațiilor deținute de către avocații care au reprezentat reclamanții în fața Curții Europene a Drepturilor Omului.

Conform unui raport realizat anterior de Promo-LEX, drepturile omului sunt puțin promovate și nu pot fi apărate eficient în regiunea transnistreană, inclusiv din cauza unui spațiu restrâns pentru activitatea societăți civile independente. Drepturile omului în acest
teritoriu practic nu sunt monitorizate de vreo instituție specializată locală, națională sau internațională, iar Federația Rusă continuă să joace un rol important în consolidarea regimului de facto la Tiraspol prin suport economic, social, politic și militar oferit generos și necondiționat, contrar normelor de drept internațional și statutului său în contextul reglementării problemei transnistrene. Totodată politicile publice și strategiile menite să promoveze și să apere drepturile și libertățile fundamentale promovate de către autoritățile constituționale nu își ating scopul.