Principală  —  IMPORTANTE   —   Procurorii din dosarul lui Dodon:…

Procurorii din dosarul lui Dodon: unul dintre ei a gestionat dosare de rezonanță, în 2020, pe vremea lui Stoianoglo, s-a retras din sistemul procuraturii, iar în 2022 a revenit. Altul – vizat într-un control al ANI. Avocații lui Dodon au cerut înlăturarea unuia dintre acuzatori pe motiv de „afiliere politică”

Dorin Compan, procuror anticorupție și fost șef interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), cel care anterior a gestionat mai multe dosare de rezonanță și care în 2020, în timpul mandatului lui Alexandr Stoianoglo la șefia PG, s-a retras din sistemul procuraturii, iar în 2022 a revenit în procuratură, este conducătorul grupului de procurori care gestionează dosarul penal în care fostul președinte al R. Moldova Igor Dodon este cercetat pe cel puțin patru capete de acuzare.

Din grupul de acuzatori care gestionează dosarul lui Dodon face parte și procurorul Petru Iarmaliuc. Într-un comentariu pentru ZdG, unul dintre avocații lui Igor Dodon ne-a declarat că apărarea a cerut miercuri, 25 mai, înlăturarea acuzatorului din dosar pe motiv de „afiliere politică”. În susținerea cererii de recuzare a procurorului, avocații lui Dodon au publicat o fotografie în care acuzatorul apare alături de vicepremierul Andrei Spînu, exponent al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).


Procurorii din dosarul lui Dodon

Dorin Compan a revenit, începând cu 7 februarie 2022 în funcția de procuror anticorupție, poziție pe care a deținut-o la PA până în 2020, înainte ca să-și depună demisia și să plece din sistemul procuraturii. Revenirea lui Compan în funcția de procuror a avut loc după ce, la 18 ianuarie 2022, Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani a anulat ordinul prin care el fusese eliberat din sistem.

În februarie 2021, Dorin Campan a acționat Procuratura Generală în instanță și a solicitat anularea ordinului procurorului general de atunci Alexandr Stoianoglo prin care a fost eliberat din funcția de procuror anticorupție.

În februarie 2020, Dorin Compan fusese eliberat din sistem, din proprie inițiativă.

Dorin Compan a exercitat funcția de interimar al PCCOCS începând cu septembrie 2019, până în decembrie 2019. Începând cu decembrie 2019, atunci când au avut loc verificările în cadrul Procuraturii Anticorupție (PA) și PCCOCS, Compan a revenit în funcția de procuror anticorupție.

Dosare de rezonanță – gestionate de Compan

Procurorul Dorin Compan a gestionat anterior mai multe dosare de rezonanță, activând în cadrul PA din 2007. El a fost procurorul care a instrumentat dosarul în care este vizat fostul ministru al Agriculturii, Eduard Grama sau fostul viceministru al Economiei, Valeriu Triboi. Tot Compan a instrumentat dosarul licitațiilor trucate în medicină, dosarul „tomograf” sau dosarul licitațiilor trucate de primării pentru milioanele de lei din Fondul Ecologic.

Decorațiile și sancțiunea disciplinară stinsă înainte de termen

Anterior, ZdG a scris că în aprilie 2019, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a aprobat cumulul funcției de procuror cu activitățile didactice, derulate în calitate de formator în cadrul programului de formare continuă a judecătorilor şi a procurorilor la Institutul Național al Justiției, pentru 2019. Potrivit informațiilor de pe magistrat.md, în anii 2015-2019, Compan a fost decorat cu mai multe distincții: Crucea „Pentru Merit”, Clasa II, medalia „Pentru serviciu impecabil” Clasa III sau Insigna de piept „Eminent al Procuraturii”.

Numele lui Dorin Compan a figurat în cel puțin o procedură disciplinară, constatându-se că acesta a condus un automobil cu numere false. „Colegiul disciplinar a constatat că Dorin Compan conduce în baza procurii eliberate de Vadim Borinecicov, automobilul Mercedes E250 D n/î H8274BA, folosind cu bună ştiinţă numere false de înmatriculare NS AA 500, care conform bazei de date „Registru” au fost eliberate pentru înregistrarea unei remorci. În cadrul şedinţei, procurorul Dorin Compan a explicat consiliului că nu știa despre faptul falsificării numerelor de înmatriculare a autoturismului pe care-l conducea. În hotărârea Colegiului disciplinar se constată însă că procurorul Compan a manifestat nesinceritate, deoarece atât în procura eliberată lui, cât şi în alte acte, e indicat numărul de înmatriculare H8274BA, fapt care confirmă că el, cu bună ştiinţă, conducea automobilul cu numărul de înmatriculare fals – NS AA 500. Astfel, lui Compan i-a fost aplicată sancţiunea disciplinară „avertisment”, sancțiune validată în ianuarie 2012 de CSP.

La scurt timp, în temeiul raportului procurorului-şef al secţiei combatere trafic de fiinţe umane a PG, Eduard Bulat de atunci, Colegiul disciplinar a iniţiat procedura privind stingerea înainte de termen a sancţiunii disciplinare aplicate procurorului Compan. „Examinând procedura de stingere a sancţiunii disciplinare, CSP a constatat că, după aplicarea sancţiunii, procurorul Compan a avut un comportament ireproşabil şi a dat dovadă de responsabilitate la executarea obligaţiilor de serviciu, circumstanţe care permit stingerea înainte de termen a sancţiunii disciplinare aplicate”, se menționează în hotărârea CSP din august 2012, când sancțiunea a fost stinsă.

Donații generoase de la părinți

ZdG a scris anterior că, în perioada în care a activat la PA, procurorul Compan a beneficiat de mai multe donații generoase. Potrivit informațiilor din declarația sa de avere și interese pentru 2018, procurorul ar fi primit remitențe de la „părinte aflat peste hotare” în valoare totală de 39,7 mii de euro (800 mii de lei), iar în 2016 donațiile de la mama au însumat 6 mii de euro, iar de la evenimentele de familie (cumetrie, zile de naștere) acesta a mai strâns alte 6 mii de euro.

Petru Iarmaliuc, un alt procuror din dosarul lui Dodon, vizat într-un control al ANI

Petru Iarmaliuc, procuror în cadrul Procuraturii Anticorupție, este un alt procuror care face parte din grupul de lucru care instrumentează dosarul în care este cercetat socialistul Igor Dodon.

În februarie 2022, Autoritatea Națională de Integritate a dispus inițierea controlului, privind respectarea regimului juridic al incompatibilității, de către Petru Iarmaliuc, atunci procuror în cadrul Procuraturii mun. Chișinău. Potrivit datelor furnizate de ANI, procurorul nu și-ar fi indicat toate interesele personale și ar fi admis incompatibilitate în exercitarea funcției de procuror.

Petru Iarmaliuc este procurorul care gestionează în această perioadă mai multe dosare de îmbogățire ilicită de rezonanță. Acesta este procurorul pe caz în cadrul dosarului în privința magistratului Alexandru Gheorghieș, reținut și cercetat penal pentru îmbogățire ilicită, și a lui Ghenadie Sîrbu – unul dintre complicii judecătorului. Totodată, Iarmaliuc gestionează dosarul penal pe numele procurorului Igor Popa, dar și cel al fostului viceministru de Interne, Ion Țurcan.

În decembrie 2019, Petru Iarmaliuc a fost numit în funcția de procuror în Procuratura municipiului Chișinău, ulterior a fost delegat în cadrul Procuraturii Anticorupție. Pe parcursul anului 2019, acesta a fost consultant consultant al procurorului în cadrul Procuraturii municipiului Chișinău, Oficiul Principal, iar din octombrie 2017 până în iunie 2019 a activat că voluntar în Procuratura Anticorupție.

Procurorul Iarmaliuc – recuzat de avocații lui Dodon

Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, unul dintre avocații socialistului Igor Dodon ne-a comunicat că miercuri, 25 mai, partea apărării a formulat și depus o cerere prin care a cerut recuzare procurorului Petru Iarmaliuc pe motive de „asociere cu partidul de guvernământ”.

În susținerea cererii de recuzare a procurorului, avocații lui Dodon au publicat o fotografie în care acuzatorul apare alături de vicepremierul Andrei Spînu, exponent al PAS.

Sursa: ZdG.

„Îl recuzăm procurorul Petru Iarmaliuc pe motive de asociere cu partidul de guvernământ. Cererea de recuzare am depus-o la PA, acum procurorul ierarhic superior urmează să se expună. El apare într-o poză cu domnul Spînu”, a declarat unul dintre avocați.

Solicitată de ZdG, Elena Cazacov, șefa interimară a Procuraturii Anticorupție ne-a confirmat că o astfel de cerere de recuzare a fost depusă de avocații lui Igor Dodon.

„Confirmăm depunerea cererii. Urmează să fie examinată”, ne-a comunicat Elena Cazacov.

ZdG i-a contactat atât pe vicepremierul Andrei Spînu, cât și pe procurorul Petru Iarmaliuc pentru a ne oferi un comentariu pe acest subiect.

Vicepremierul Andrei Spînu susține că nu are nicio legătură cu procurorul.

„Nu am nici o legătură cu Petru Iarmaliuc, iar poza este de la un eveniment public la care am participat”, a menționat Andrei Spînu pentru ZdG.

Până la publicarea articolului, procurorul Petru Iarmaliuc nu ne-a răspuns la mesaje pentru a ne oferi o reacție.

Igor Dodon – cercetat pe patru capete de acuzare

Fostul președinte socialist al R. Moldova, Igor Dodon, a fost reținut marți, 24 mai, după ce procurorii anticorupție au efectuat zece percheziții, timp de mai bine de zece ore, la mai multe locații deținute de Dodon și rudele lui. Fostul lider al PSRM este bănuit de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de patrie și îmbogățire ilicită.

Perchezițiile au avut loc la Sadova, la casa părintească și la casa lui Igor Dodon din Chișinău, la baza de odihna din Sadova „Sadovo”, la Molovata, pe malul Nistrului, acolo unde familia lui Dodon a investit într-o altă baza de odihnă, la sediul fundațiilor fostului președinte socialist al R. Moldova, inclusiv la sediul Uniunii de Afaceri Moldo-Rusă, unde Dodon este președinte. 

În cadrul descinderilor, procurorii au depistat bunuri și bani în sumă de zeci de milioane de lei, iar în una din locațiile supuse perchezițiilor au fost depistate peste 600 de mii de lei, 17 mii de euro și 1000 de dolari.