Principală  —  IMPORTANTE   —   Procuratura Anticorupție explică necesitatea efectuării…

Procuratura Anticorupție explică necesitatea efectuării percheziițiilor în biroul a doi procurori de la PCCOCS

Procuratura Anticorupție susține că necesitatea efectuării, de către grupul de urmărire penală, condus de procurorul desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), a perchezițiilor în biroul a doi procurori din Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a fost determinată de probatoriul administrat până în prezent în cadrul urmăririi penale în cazul procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.

Necesitatea efectuării perchezițiilor a fost determinată de probatoriul administrat până în prezent în cadrul urmăririi penale și se încadrează perfect în prevederile normelor de drept care reglementează aceste acțiuni procesuale, perchezițiile respective fiind preventiv autorizate de către judecătorul de instrucție. Mai mult, este relevant de a menționa că, recurgerea la percheziții a fost determinată de refuzul procurorilor din PCCOCS de a prezenta procurorilor anticorupție toate actele și obiectele solicitate în condiții legale. Acțiunile întreprinse de membrii grupului de urmărire penală s-au limitat la circumstanțele care se referă la cazul lui Alexandr Stoianoglo și nu s-au extins asupra altor cauze penale din gestiunea procurorilor în birourile cărora au fost efectuate percheziții și nu au creat impedimente în exercitarea atribuțiilor de serviciu ale acestora. Mai mult, procurorilor respectivi chiar le-a fost permis de a-și extrage copiile fișierelor sau de a-și face copiile actelor necesare pentru exercitarea în continuare a atribuțiilor de serviciu pe dosarele din gestiune, se arată în comunicatul PA.

Percheziţiile în biroul procurorului de la PCCOCS Dumitru Raileanu au avut loc în cadrul dosarului în care este vizat procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo, în partea ce ţine de examinarea procedurii de revizuire a dosarului din România în care este vizat Vladimir Plahotniuc, a declarat pentru Ziarul de Gardă Raileanu.

„Revenind astăzi la serviciu, dintr-o deplasare, am primit pentru examinare un demers al Procuraturii Anticorupție, privind examinarea cauzei penale deschise de autoritățile din România, în baza plângerii lui Veaceslav Platon depusă pe numele lui Vladimir Plahotniuc. Astăzi, aproximativ la ora 11:00 am discutat cu un procuror, membru al grupului de urmărire penală, condus de procurorul Victor Furtuna, cu care am convenit că poate face cunostință cu dosarul mâine la ora 10:45. În timpul perchezițiilor această cauză nu a fost însă căutată”, a menționat pentru ZdG Dumitru Raileanu.