Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Prioritățile enumerate de noul procuror…

Prioritățile enumerate de noul procuror general. Ce spune despre influențele politice, interceptările telefonice și lupta cu corupția

În cadrul probei interviului organizată de Consiliul Superior al Procurorilor pentru selectarea procurorului general, Alexandr Stoianoglo, cel care a fost selectat și, ulterior, numit în funcție, și-a expus viziunea asupra situației actuale a Procuraturii și a soluțiilor pe care le propune pentru a rezolva problemele existente în prezent.

Stoianoglo a enumerat câteva probleme prioritare soluționarea cărora, susține el, va schimba imaginea Procuraturii spre bine și va ridica încrederea societății în organele Procuraturii.

Redăm mai jos trei fragmente din declarațiile noului procuror general care se referă la prioritățile din mandatul său:

1. „Procurorul general trebuie să asigure o funcționalitate eficientă a organelor procuraturii. Cu regret, în ultimul timp, funcționalitatea Procuraturii a suferit enorm. În societate s-a creat impresia că Procuratura ține toată țara în frică. Show-urile mascaților, arestarea neîntemeiată și abuzivă, interceptările telefonice ilegale reprezintă doar o parte din fărădelegile de care s-a ciocnit societatea. Această situație trebuie să fie schimbată cardinal. Sunt convins că arestul ca măsură preventivă trebuie să fie aplicată doar în mod excepțional, așa cum este prevăzut și în legislație”.

2. „Lupta cu corupția. Eu nu sunt adeptul luptei cu corupția numai prin metodele penale. Dvstră știți că dosarele de corupție trebuie să poarte mai mult un caracter profilactic. Procedura penală de obicei durează foarte mult, este scumpă și nu este eficientă. De aceea noi vom propune monitorizarea modului de viață a procurorilor și membrilor familiilor lor și să solicităm informația respectivă din structurile organelor respective: SIS, CNA, poliție. Persoanele cheie în lupta cu corupția sunt și trebuie să fie procurorii-șefi ai Procuraturilor teritoriale specializate, secțiile, direcțiile. Eu am fost procuror în teritoriu și am condus o procuratură unde corupție nu a fost deloc și eu știu că un procuror-șef care este o persoană integră, profesionistă și onestă reprezintă un etalon pentru procurorii care sunt în subordinea lui și un exemplu demn de urmat. Toți procurorii-șefi ai procuraturilor trebuie să fie supuși evaluărilor pentru a constata dacă corespund criteriilor de integritate și profesionalism în exercitarea funcțiilor sale. Sunt sigur că pe parcursul anului nivelul de corupție va scădea brusc și știu cum trebuie să fac asta”.

3. „Declar cu toată responsabilitatea că voi scoate Procuratura de sub influența politică. Toate discuțiile, mesajele politice trebuie să fie transferate în Parlament, procurorul nu va interveni în procesele politice și politicienii nu trebuie să folosească Procuratura pentru dividende politice. Eu vă asigur că anume astfel de relații vor fi cu toate formațiunile politice. De acum încolo în procuratură nu vor fi numiri politice”.

Înregistrarea integrală a probei interviului organizată de Consiliul Superior al Procurorilor, în urma căruia Alexandr Stoianoglo a fost selectat pentru funcția de procuror general, poate fi vizionată mai jos:

Joi, 28 noiembrie 2019, în urma probei interviului, Consiliul Superior al Procurorilor l-a desemnat pe fostul deputat democrat Alexandr Stoianoglo pentru a fi numit în funcția de procuror general. Decretul de numire în funcție a fost semnat a doua zi, pe 29 noiembrie, de către președintele Igor Dodon, noul procuror general fiind învestit în funcție în aceeași zi.

Vedeți aici detalii despre CV-urile și averile celor patru foști candidați la funcția de procuror general: Candidații la funcția de procuror general: Avere și controverse.

Foto: privesc.EU