Principală  —  IMPORTANTE   —   Primele discuții publice dintre CSJ…

Primele discuții publice dintre CSJ și CSM: „Din cauza demisiei în lanț a magistraților, sarcina de lucru a judecătorilor transferați temporar s-a dublat”

Sursa foto: CSM

Reprezentanții Curții Supreme de Justiție (CSJ) au avut vineri, 19 ianuarie, primele discuții publice cu membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Judecătorii CSJ au vorbit despre „deficiențele determinate de modificările la cadrul legal și conex, precum și provocările care au provocat tergiversarea examinării cauzelor aflate pe rolul instanței”, conform unui comunicat al CSM.

După discuțiile publice, președintele interimar al CSM, Sergiu Caraman, a declarat jurnaliștilor că judecătorii CSJ au abordat mai multe probleme, printre care soluționarea în prima instanță a unor categorii de cauze.

„(…) Vorbim despre cauzele de contencios administrativ, unde sunt contestate hotărârile Consiliului Superior al Magistraturii și hotărârile Consiliului Superior al Procurorilor. De regulă, cauze complexe, și mai examinează în prima instanță anumite categorii de cauze penale, iar toate cele menționate au făcut astfel ca numărul de 11 judecători în mediu al CSJ să fie insuficient pentru a face față așteptărilor justițiabililor, pentru ca acea cauză în acre este vizat să fie examinată rapid (…). Una din soluții ar fi transferul temporar suplimentar al unor judecători de la instanțele ierarhic inferioare. Deci, Consiliul Superior al magistraturii urmează să discute asupra acestui aspect (…)”, a declarat Sergiu Caraman.

Conform unui comunicat al CSM, din cauza demisiei în lanț din primăvara anului 2023 a judecătorilor de la CSJ, sarcina de lucru a judecătorilor transferați temporar s-a dublat.

„(…) Prevederile noi procesuale, perioada de adaptare a noilor judecători dar și perioada campaniei electorale a determinat judecătorii să examineze doar cauzele urgente, în timp ce alte cauze au fost amânate.

În anul 2023 au fost înregistrate 9701 de dosare la Curtea Supremă de Justiție, dintre care 6209 de cauze civile, de insolvabilitate și de contencios administrativ, precum și 3492 de cauze penale. Dintre acestea au fost examinate circa 2817 de cauze civile și 1625 de cauze penale în anul 2023. Astfel, la moment sunt în restanță 3112 cauze civile și 1867 cauze penale, examinarea cărora ar putea dura până la finele anului 2024”, se spune în comunicatul CSM.

Sarcina de muncă per judecător la CSJ în anul 2023 a constituit 882 de cauze, în timp ce media obișnuită anterior a constituit 400-450 de cauze, menționează CSM.

„Cauzele acestor disfuncțiuni a constituit, întâi de toate, reducerea numărului de judecători. Acest risc a fost semnalat anterior de către CSJ la etapa de avizare a proiectului de lege cu privire la Curtea Supremă de Justiție. La fel, o altă cauză a constituit modificarea cadrului normativ conex în procedura penală, civilă și de contencios administrativ. Multiplele cereri cu caracter frivol la fel determină tergiversarea examinării cauzelor la CSJ”, se mai spune în comunicat.

În perioada următoare, CSJ susține că va elabora „criteriile ce vor permite justițiabililor să înțeleagă mai bine procedura de examinare a cauzelor aflate pe rolul său, precum și criteriile care vor determina prioritizarea modului de examinare a cauzelor”.