Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Președintele CSP spune că ar…

Președintele CSP spune că ar urma să-și dea demisia din funcție dacă membra care l-a depunctat pe Munteanu nu-și va „asuma decizia luată”, renunțând la funcție

Sursa: Consiliul Superior al Procurorilor/Facebook

Președintele Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) Dumitru Obadă spune că se așteaptă ca membra CSP Olesea Vîrlan, care a declarat că s-ar fi „strecurat anumite greșeli” în fișa de evaluare a lui Ion Munteanu, candidat la funcția de procuror general, să-și anunțe demisia din funcție.

Întrebat în cadrul unei emisiuni la TV8 dacă „i-ar recomanda lui Vîrlan să-și dea demisia”, Obadă a răspuns „desigur”, afirmând că „sau își va da el demisia”.

„Chemarea mea este la demnitate și asumarea deciziile luate, iar mesajul se referă inclusiv față de colegă. Eu totuși cred într-o asumare, într-o responsabilitate și într-o maturitate (…). Nu pot să-mi permit să continui în maniera în care derulează toată procedura aceasta la zi”, a afirmat președintele CSP.

Acesta a explicat că după încheierea interviurilor, care au avut loc la 22 februarie, restul membrilor CSP nu cunoșteau dacă punctajul dat de Vîrlan a fost motivat corespunzător.

„După 11 ore de activitate, nu am realizat această analiză, nici eu, nici orișicare alt membru nu a văzut fiecare ce note a pus. Fiecare membru a comunicat media”, a povestit Obadă.

Președintele CSP a mai fost întrebat dacă nu a avut suspiciuni atunci când a aflat punctajul mic dat de Vîrlan lui Munteanu. Obadă a menționat că „sigur că i-a trezit suspiciuni”, dar spune că fișele au fost sigilate imediat după încheierea acordării punctajelor, fără a fi analizate.

„Eu nu am văzut motive plauzibile care justificau aplicarea acestui punctaj, fapt care a trezit nu că nedumerire, ci pentru mine – șoc. Mi-am dorit extrem de mult să avem o finalitate și un concurs corect. Cu acest risc, exista varianta: sau îți asumi această realitate matematică și mergi înainte, ceea ce pentru mine ca membru CSP este inadmisibil – nu poți numi în funcție o persoană cu orice preț. Prețul este legalitatea, transparența și tratamentul egal (…) Eu nu mi-aș asuma o asemenea realitate, matematica trebuie să aibă acoperire argumentativă”, a mai declarat procurorul.

CSP a publicat un comunicat de presă joi, 29 februarie, cu poziția membrei Olesea Vîrlan, care i-a dat punctajul de 3.5/10 procurorului general interimar Ion Munteanu, candidat în cadrul concursului pentru funcția deplină, ceea ce a dus la anularea concursului.

Vîrlan susține că „nu se simte bucuroasă că s-au strecurat anumite greșeli în evaluarea efectuată de către ea”.

„În legătură cu cele apărute în presă referitor la evaluarea candidaților pentru funcția de Procuror General doresc să fac următoarele clarificări. 

În orice calcule au loc toate greşelile posibile. Orice evaluare are o doză de subiectivism. Orice eroare în domeniul juridic poate fi corectată prin mijloace juridice. 

Ca membru al Consilului Superior al Procuraturii mă conduc de Lege și imparțialitate. Nu mă simt bucuroasă că s-au strecurat anumite greșeli în evaluarea efectuată de către mine. De data aceasta itemii evaluării au arătat un conținut confuz. 

Referitor la candidatura domnului Ion Muntean nu am nici o obiecție personală, precum nu am obiecții persoanele nici la celelalte candidaturi. Dacă n-ar fi fost aceste erori, evaluarea domnului Ion Muntean se rezuma la 8,5.  

Asta-i ce vă pot comunica. De aceea și am votat pentru revocarea deciziei și încetarea concursului. Pledez pentru loialitate constituțională în activitatea CSP”, a declarat membra CSP Olesea Vîrlan.

CSP a revocat hotărârea din 22 februarie privind rezultatele probei de interviu din cadrul concursului pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general, „în legătură cu faptele survenite ulterior și pentru a nu periclita interesul public”. Astfel, concursul a fost încetat, „cu inițierea ulterioară a unui nou concurs”.

Președintele CSP Dumitru Obadă a declarat că membrii CSP au lucrat pe 22 februarie, când au avut loc interviurile, timp de 11 ore, cu pauze de câteva minute.

„La încheierea acestui exercițiu noi ne-am retras în deliberare, a avut loc realizarea mediei tehnice a punctajului acordat de fiecare membru a CSP. La acea etapă nu au fost examinate punctajele acordate de fiecare membru al CSP per criteriu de evaluare pentru fiecare din cei 4 candidați. Nu a fost supusă dezbaterii, nu a fost analizată din perspectiva punctajului oferit, niciuna dintre fișele care au fost îndeplinite în seara acele zile.

(…) S-a depistat o discrepanță majoră care nu a avut acoperire din perspectiva argumentării, de ce a fost depunctat unul dintre candidați. Această circumstanță este extrem de importantă în virtutea priorităților mandatului pe care ni l-am asumat fiecare dintre noi la accederea în funcție: desfășurarea unui concurs public, transparent, bazat pe principiile meritocrației (…).

Consiliul în unanimitate a determinat a înclina balanța înspre interesul public.

(…) De aceasta ne-am asumat responsabilitatea de a pune punct concursului astăzi, de a regândi mecanismele, inclusiv reglementările normative care reglementează acest exercițiu”, a explicat Obadă.

CSP a publicat fișele de evaluare a candidaților la funcția de procuror general: Ion Munteanu a primit un punctaj de 3.5 de la una dintre membrele Consiliului

În contextul cererilor înaintate de către candidații la funcția de procuror general, Ion Munteanu, Igor Demciucin și Octavian Iachimovsci, în ședința din 28 februarie, CSP a hotărât publicarea punctajului total per fișă a candidatului. Aceasta reprezintă media aritmetică a punctajelor acordate per fiecare criteriu, de către fiecare membru al Consiliului care a evaluat candidatul.

Din rezultatele publicate de CSP, procurorul general interimar Ion Munteanu a primit cel mai mic punctaj al său, de 3.5, de la membra CSP Olesea Vîrlan, iar cel mai mare – de la președinte CSP Dumitru Obadă, de 9.5.

Igor Demciucin a primit cel mai mic punctaj de la membra CSP Elena Roșioru – 7.8. Olesea Vîrlan l-a apreciat pe Demciucin cu cel mai mare punctaj – 9.3.

Octavian Iachimovschi, care a fost selectat de CSP pentru a fi evaluat de Comisia Vetting și înaintat președintei țării pentru numire, a fost apreciat de patru dintre cei nouă membri cu un punctaj de 9 și mai mult.

Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii Sergiu Caraman și membrul CSP Andrei Cebotari i-au oferit cel mai mare punctaj lui Iachimovschi, iar cel mai mic lui Andrei Coca.

Cei mai mulți membri ai CSP, între care ministra Justiției Veronica Mihailov-Moraru, președintele CSP Dumitru Obadă și membrii Eduard PaneaElena Roșior și Svetalana Balmuș i-au acordat cele mai multe puncte lui Ion Munteanu, iar cele mai puține lui Andrei Coca.

Membra CSP Rodica Ciobanu i-a apreciat pe Iachimovschi și Munteanu cu același punctaj – 9.16.