Principală  —  IMPORTANTE   —   Președinta Maia Sandu, despre refuzul…

Președinta Maia Sandu, despre refuzul de a numi cei 13 magistrați în funcția de judecători până la atingerea plafonului de vârstă: „Am văzut diferențe între veniturile și cheltuielile raportate inclusiv în raport cu unii oameni care sunt apreciați de societatea civilă”

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a declarat că a respins numirea celor 13 magistrați în funcția de judecători până la atingerea plafonului de vârstă, din motiv că a avut anumite semne de întrebare inclusiv cu privire la veniturile și cheltuielile raportate de aceștia.

Declarația șefei statului a fost făcută joi seara, 16 iunie, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la postul de televiziune TV8.

Președinta Maia Sandu susține că a primit informații de la Centrul Național Anticorupție (CNA), Serviciul Fiscal de Stat (SFS), Autoritatea Națională de Integritate (ANI) și a identificat diferențe între veniturile și cheltuielile raportate, „inclusiv în raport cu unii oameni care sunt apreciați de societatea civilă”. Șefa statului a evitat să ofere numele judecătorilor la care a făcut referire.

„(…) Referitor la cei care au fost întorși la CSM, asta nu înseamnă că lucrurile sunt clare. Este lista care a mers înapoi la CSM și eu am acest drept în situația în care am anumite semne de întrebare. În raport cu unii judecători care sunt în lista celor care au fost întorși la CSM, eu cred că ei nu merită să fie judecători. De exemplu, în raport cu anumite decizii pe care le-au luat.

În raport cu alți oameni, eu am semne de întrebare pe faptul că veniturile raportate de ei și cheltuielile raportate de ei sunt destul de diferite. Atunci când apare o diferență de 5 milioane de lei între veniturile oficial raportate și cheltuielile oficial raportate, atunci e firesc ca eu să ofer posibilitatea CSM-ului să examineze acest caz. Nu există un mecanism în lege care să-mi permită să cer explicații direct de la candidați. Eu am primit informații de la CNA, de la SFS, de la ANI, am colectat toată această informație, am pus-o cap la cap și am văzut aceste diferențe, inclusiv în raport cu unii oameni care sunt apreciați de societatea civilă. Haideți să fim corecți și obiectivi. Dacă ne interesează integritatea judecătorilor, trebuie să ne intereseze indiferent care este opinia societății civile și dacă cheltuielile sunt mai mari cu 5 milioane de lei decât veniturile oficial declarate, atunci eu vreau să știu dacă există o justificare legală pentru această diferență (…)”, a declarat Maia Sandu.

La începutul lunii iunie, Președinția a respins numirea unor magistrați în funcția de judecători până la atingerea plafonului de vârstă. Solicitată atunci de ZdG, instituția prezidențială a confirmat că un astfel de demers a fost expediat către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Președinția a expediat un demers către CSM cu privire la respingerea candidaturilor a 13 judecători, dintr-un total de 40 de magistrați, privind numirea în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă.

În demersul Președinției se menționează că, în principal, candidaturile celor 13 magistrați pentru numirea în funcție până la atingerea plafonului de vârstă au fost respinse din motivul unor sancțiuni disciplinare aplicate în cazul unor magistrați.

O parte dintre magistrații care se regăsesc în listă au fost numiți în funcția de judecători la 15 martie 2017 prin decretul președintelui R. Moldova de atunci, Igor Dodon.

Lista celor 13 magistrați:

Victoria Hadîrcă, judecătoare la Judecătoria Chișinău
Silvia Slobodzean, judecătoare la Judecătoria Strășeni
Lucia Bagrin, judecătoare la Judecătoria Chișinău
Rodica Berdilo, judecătoare la Judecătoria Chișinău
Lorina Ciubotaru, judecătoare la Judecătoria Chișinău
Olga Ionașcu, judecătoare la Judecătoria Chișinău
Victoria Sanduța, judecătoare la Judecătoria Chișinău
Angela Vasilenco, judecătoare la Judecătoria Chișinău
Dragoș Crigan, judecător la Judecătoria Chișinău
Marcel Gandrabur, judecător la Judecătoria Chișinău
Veaceslav Martînenco, judecător la Judecătoria Chișinău
Serafim Vasilache, judecător la Judecătoria Chișinău
Iurie Movilă, judecător la Judecătoria Orhei