Principală  —  IMPORTANTE   —   Președinta comisiei parlamentare „Laundromat”, către…

Președinta comisiei parlamentare „Laundromat”, către procurorul general, după un comunicat emis de PG: „Vă anunț că și dvs sunteți invitat la audieri”

Președinta Comisiei parlamentare de anchetă Laundromat, deputata Platformei DA, Inga Grigoriu, a postat sâmbătă un mesaj pe Facebook, în care a venit cu o adresare către procurorul general Alexandr Stoianoglo, după ce vineri Procuratura Generală a publicat un comunicat pe pagina instituției, unde se menționează că „PG a atestat tendința intensificată a unor grupuri de interese și forțe politice pentru intoxicarea societății în scopul denigrării Procuraturii care încearcă să asigure o anchetă eficientă, obiectivă și imparțială”.

În comunicatul emis vineri, 18 decembrie, responsabilii din cadrul Procuraturii Generale au criticat mai multe declarațiile făcute de către președinta Comisiei parlamentare Laundromat, deputata Platformei DA, Inga Grigoriu, pe marginea acestui caz.

Este inadmisibil, prin urmare, să asistăm la acuzaţii iresponsabile care nu vin din spațiul amatorismului, ci de la un președinte de comisie parlamentară de anchetă și care recunoaște public că nu are studii juridice, dar care dă aprecieri atât acțiunilor Procuraturii, cât și mediului profesoral juridic, îndemnând direct la presiuni asupra organelor de urmărire penală.
Calificăm acest comportament ca fiind  arbitrar și abuziv, contrar legislației naționale și standardelor internaționale, menit să discrediteze întreaga activitate de combatere a criminalității grave, un atac direct și fără precedent la independența Procuraturii ca parte component a autorității judecătorești”,
se menționează în comunicatul Procuraturii Generale.

În replică, parlamentara a menționat că nota Procuraturii Generale este expusă „într-o manieră de autoizolare corporatistă a Procuraturii de realitățile societății noastre și de problemele care interesează cetățeanul – beneficiar al justiției”.

Tot în mesajul postat pe Facebook, Inga Grigoriu s-a adresat procurorului general, Alexandru Stoianoglo, menționând că și el este invitat la audierile publici planificate de Comisa Laundromat, pe care o conduce deputata.

Stimate dle Stoianoglo. Vă anunț că și dvs sunteți invitat la audierile publice planificate de Comisia Laundromat. Ați deținut funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova în anii 2009–2010 și vicepreședinte al Parlamentului, iar în al doilea mandat de deputat, în anii 2010–2014, ați fost președinte al Comisiei parlamentare pentru securitatea statului, apărare și ordine publică, respectiv și membru al Consiliului Suprem de Securitate, fapt pentru care v-am făcut această invitație. Vrem să cunoaștem cu toții ce știți despre operațiunea de spălare a banilor murdari în proporție colosală prin intermediul instituțiilor financiar-bancare și instanțelor judecătorești din R. Moldova, petrecută în anii 2010–2014. Sperăm că veți da curs invitației noastre.

Cât privește comunicatul Procuraturii Generale publicat pe pagina instituției și care este perceput de cetățeni ca opinie a Procurorului General cu privire la criticile inacțiunii procurorilor, constat că acesta este expus într-o manieră de autoizolare corporatistă a Procuraturii de realitățile societății noastre și de problemele care interesează cetățeanul – beneficiar al justiției.

Vă reamintesc despre Legea cu privire la statutul deputatului în Parlament, la Art. 2, p.2, deputații sunt în serviciul poporului. Dacă veți pleca urechea la ceea ce spun cetățenii, veți auzi că ei sunt nemulțumiți de actul justiției din R. Moldova, însemnând că starea de impunitate cu referire la acei care au vulnerabilizat instituțiile statului trebuie să înceteze. Atât Parlamentul, Procuratura Generală, cât și alte instituții ale statului, trebuie să răspundă la solicitările societății și a cetățenilor în general”, a scris deputata pe Facebook.

Vineri, Procuratura Generală a emis un comunicat unde a făcut mai multe precizări în legătură cu declarațiile făcute în spațiul public pe marginea cazului Laundromat.

La 11 decembrie curent, au avut loc primele audieri publice cu cercul de subiecți și persoane de referință, desfășurate de Comisia de anchetă  pentru elucidarea tuturor circumstanțelor care au dus la spălarea banilor în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și al instituțiilor financiar-bancare din Republica Moldova.

Comisia pentru elucidarea tuturor circumstanțelor care au dus la spălarea banilor în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și al instituțiilor financiar-bancare din Republica Moldova a fost creată la data de 30 noiembrie 2020 prin Hotărârea nr. 9 a Parlamentului.

Aceasta are drept scop identificarea celor vinovați, tragerea lor la răspundere în conformitate cu legislația Republicii Moldova, cât și purificarea instituțiilor de stat de persoanele care au fost implicate direct sau indirect în schema respectivă.