Principală  —  IMPORTANTE   —   Poliția s-a autosesizat în urma…

Poliția s-a autosesizat în urma protestului organizat de veterani în PMAN: Participanții riscă amenzi de până la 25 de mii de lei

Responsabilii din cadrul Poliției susțin că s-au autosesizat duminică, 17 mai, în urma protestului organizat de veterani în Piața Marii Adunări Naționale. Potrivit oamenilor legii, participanții au încălcat punctul 22 din Hotârârea nr. 11 din 15 mai a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, care prevede „interzicerea manifestațiilor cu participarea unui număr mai mare de 50 de persoane”. În aceste condiții, participanții la acțiunea de protest de duminică riscă amenzi de până la 25 de mii de lei.

Nota emisă de Poliția R. Moldova:

În Piața Marii Adunări Naționale, un grup de inițiativă, condus de veterani, organizează o acțiune de protest cu participarea veteranilor din toată țara.

Conform datelor forțelor de ordine, la moment, în PMAN se află circa 200 de participanți, participante la întrunire.

Astfel, comunicăm despre faptul că organizatorii au încălcat Hotărîrea nr. 11 din 15 mai a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, punctul 22, unde este menționat: „Se admite organizarea întrunirilor în masă cu caracter unic, cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane, cu respectarea măsurilor de către organizatori a listei de evidență epidemiologică a evenimentului, după modelul (nume, prenume, IDNP, număr de telefon, adresă e-mail, adresă de domiciliu), cu excepția spațiilor care sunt în adiacentul instituțiilor publice, de învățământ, spitalelor sau altor locuri cu risc sporit de infecție.”

Totodată, majoritatea nu poartă măști de protecție, care la fel este o măsură obligatorie, stabilită în această hotărâre.

Informăm că toate acțiunile ilegale admise în cadrul manifestației sunt înregistrate și documentate, iar în legătură cu abaterile menționate mai sus, Poliția s-a autosesizat și documentează contravenția în baza articolului 76 prim din Codul Contravențional.

Totodată, precizăm că Poliția nu este implicată în careva acțiuni de blocare sau restricționare a manifestației, așa cum declară unii protestatari. Polițiștii și carabinierii monitorizează, informează și asigură ordinea publică, iar în momentul în care sunt înregistrate încălcări, sunt obligați să acționeze.

În continuare Poliția asigură securitatea persoanelor și a traficului rutier, respectând dreturile cetățenilor la libera exprimare, dar, în cazul unor abateri, va interveni conform  prevederilor legale și a atribuțiilor funcționale.

Recomandăm participanților să respecte măsurile stabilite de autorități, să respecte recomandările polițiștilor și să nu încalce legea”.

În aceste condiții, veteranii care au participat la protestul de duminică, 17 mai, riscă amenzi de la 22 500 până la 25 000 de lei.

Prevederile art. 76 din Codul Contravenținal:

„Articolul 761. Nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice

(1) Nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a pus în pericol sănătatea publică, se sancționează cu amendă de la 450 la 500 de unități convenționale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la  1000 la 1500 de unități convenționale aplicată persoanei juridice.

(2) Prezentarea intenționată a unor date false sau incomplete ori refuzul de a prezenta datele necesare pentru completarea fișei epidemiologice se sancționează cu amendă de la 450 la 500 de unități convenționale aplicată persoanei fizice.”