Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   PG a prezentat un bilanț…

PG a prezentat un bilanț intermediar al acțiunilor întreprinse în procesul de evaluare a celor 38 de dosare penale pretins politice

Procuratura Generală a prezentat luni, 26 octombrie, un bilanț intermediar al acțiunilor întreprinse în procesul de evaluare a celor 38 de dosare penale pretins politice. Potrivit PG, Grupul de control și monitorizare a luat decizii pe 19 dosare penale.

Astfel, din cele 38 de dosare au rămas dosare aflate la faza de urmărire penală:
•    Clasarea dosarelor penale în privința Ludmilei Kozlovska, Valentin Eșanu, Nina Cereteu, Andrian Borș și David Davitean(pe capătul de acuzare vizând tentativa de omor al lui Gherman Gorbunțov);
•    Revocarea măsurii preventive (arestul preventiv) și clasarea dosarului de căutare în privința Anei Ursachi;


Dosare aflate pe rolul instanțelor de judecată:
•    A fost emisă sentință de încetare a procesului penal în privința lui Valentin Eșanu(evaziune fiscală și spălare de bani);
•    Urmare a renunțării procurorului la învinuire, au fost emise sentințe de achitare în privința lui Iurie Bolboceanu și Alexeev Alexei;
•    Deciziile de achitare a lui Sergiu Cebotari, Valeriu Cucu și Valentin Eșanu (samavolnicie și tulburare de posesie) au fost apreciate ca fiind legale și nu au fost contestate de procurori;
•    Renunțarea la învinuire, cu solicitarea de achitare a lui Igor Borș.

Dosare aflate la faza de executare a pedepsei:
•    Procuratura a deschis procedura de revizuire a procesului penal în privința Olgăi Punga și a inițiat procedura de suspendare a executării pedepsei;
•    Procuratura a intervenit în favoarea condamnatului Safarmatov Arslan cu recurs în anulare, solicitând suspendarea condiționată a executării pedepsei cu închisoarea în privința acestuia (combatant, cu grad de invaliditate), însă prin decizia Curții Supreme de Justiție recursul a fost respins. Procuratura municipiului Chișinău, oficiul Buiucani examinează, în prezent, cererea acestuia de revizuire a dosarului penal.

De asemenea, s-a renunțat integral la învinuirile aduse anterior Domnicăi Manole și Dorin Munteanu, iar Gheorghe Balan și Victor Muntean au fost excluși din listă, numele lor nefigurând în vreo investigație aflată în gestiunea Procuraturii. Concomitent, în dosarele în privința lui Sergiu Cosovan și Oleg Gonța nu s-a confirmat caracterul politic, în opinia procurorilor, în acțiunile acestora există componențe de infracțiune.

Instanțele de judecată urmează să se pronunțe în curând și pe celelalte cauze penale, aflate pe rol. Deocamdată, soluții pe aceste dosare nu au fost adoptate, ședințele fiind amânate din cauza regimului special de activitate al instanțelor.  

Printr-o dispoziție emisă de Procurorul General, în februarie curent, a fost instituit un Grup de control și monitorizare a unor dosare concrete și asta după ce instituția a luat act de Declarațiile și Raportul APCE, declarațiile unor organizații neguvernamentale, activiști civici, reprezentanți ai partidelor politice, dar și adresările parvenite pe adresa Procurorului General, din care rezulta o listă de dosare, care ar reprezenta rezultatul unor comenzi politice și care au dus la urmărirea penală și judecarea, pe nedrept, a mai multor persoane. 

Grupul a evaluat și continuă să evalueze fiecare dosar, inclus în listă, aflat atât la faza de urmărire penală, cât și în cea judiciară sau, după caz, de executare. Ulterior, informațiile sunt dezbătute și analizate de conducerea Procuraturii, împreună cu procurorii de caz.

De asemenea, Procuratura Generală susține că a luat act de sugestiile avocaților unor persoane pretins persecutate politic și a decis antrenarea apărătorilor acestora în procesul de evaluare a dosarelor.

În acest sens, avocaților persoanelor pretins a fi urmărite politic li s-a solicitat să prezinte în adresa Procurorului General informații sintetizate, cu expunerea tuturor argumentelor și probelor care ar confirma pretinsa urmărire politică și pretinsele încălcări de lege, admise de organul de urmărire penală, procurori, judecători și alte aspecte relevante ce țin de administrarea, analiza și aprecierea probelor pe caz și care ar putea răsturna poziția, și concluziile procurorului, expuse în rechizitoriu. 

Informațiile părții apărării sunt examinate de către Grupul de control, procurorul de caz sau procurorii care susțin acuzarea de stat urmând a lua în calcul concluziile Grupului, asigurând obiectivitatea și echitabilitatea procesului judiciar, în conformitate cu art.6 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.