Principală  —  IMPORTANTE   —   PCCOCS a contestat eliberarea lui…

PCCOCS a contestat eliberarea lui Viorel Morari. Ar exista conflict de interese cu judecătoarea care a dictat încheierea

PCCOCS a depus recurs împotriva încheierii Judecătoriei Chișinău, oficiul Ciocana, din 20 ianuarie curent, prin care demersul procurorului la aplicarea arestului în privința șefului suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a fost respins integral.

Conform unui comunicat remis de Procuratură, încheierea a fost atacată în condițiile existenței conflictului de interese între judecătoare și învinuit.

Reprezentanții Procuraturii precizează că acum trei ani, sub conducerea lui Viorel Morari, Procuratura Anticorupție a dispus scoaterea judecătoarei Maria Tertea de sub urmărire penală și clasarea dosarului în care aceasta era cercetată pentru fals în declarații.

„Mai mult, în anul 2019, aceeași judecătoare a prelungit mandatul de arest în privința lui Iurie Borș. Amintim că, frații Borș au fost reabilitați recent în drepturi, după ce s-a ajuns la concluzia că în anul 2018 au fost persecutați, reținuți, arestați, deposedați de avere și trași ilegal la răspundere penală într-un dosar la comandă. „Prin urmare, în loc să se abțină de la examinare, judecătorul de instrucție a respins demersul procurorului, eliberându-l pe șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție din detenție preventivă”, scrie sursa.

Viorel Morari a fost reținut pe 19 ianuarie, în aceeași zi fiind pus sub învinuire pentru „exces de putere”, „fals în acte publice”, „reținerea sau arestarea ilegală” și „tragerea cu bună-știință la răspundere penală a unei persoane nevinovate”. Toate aceste acțiuni, potrivit probatoriului, au fost comise în privința co-proprietarilor rețelei de benzinării „VENTO”, iar acesta ar fi acționat în coparticipare cu un procuror din subordine, doi polițiști și alte persoane, deocamdată nestabilite.

Ulterior, șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție a fost dus în fața judecătorului pentru arest preventiv, reieșind din gravitatea faptelor imputate, sub riscul de a împiedica buna desfășurare a urmăririi penale și de a se sustrage de la anchetă.

Recursul procurorului împotriva încheierii judecătorului de instrucție va fi examinat miercuri, 27 ianuarie, Curtea de Apel Chișinău.