Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   PA: „Decizia Curții de Apel…

PA: „Decizia Curții de Apel Chișinău a răsturnat o sentință de achitare într-un dosar de trafic de influență și corupere activă”, în care erau vizate trei persoane. Patru ani de închisoare pentru unul dintre inculpați

Colegiul penal al Curții de Apel Chişinău a admis, la 22 februarie 2023, apelul declarat de procurorul Procuraturii Anticorupție (PA), împotriva sentinței Judecătoriei Chișinău, sediu Buiucani, din 2021, și a condamnat un inculpat la 4 ani de închisoare cu ispășirea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis, cu amendă în mărime de 100 000 de lei, iar doi inculpați au primit pedeapsă cu amendă de 325 000 de lei și respectiv 175 000 de lei, potrivit unui comunicat al PA.

Prin decizia Colegiului penal al Curții de Apel Chişinău, din 22 februarie 2023, sentința Judecătoriei Chișinău sediu Buiucani, din 22 noiembrie 2021 a fost parțial casată și pe caz a fost pronunțată o hotărâre nouă potrivit modului stabilit pentru prima instanță conform căreia: unul dintre inculpați a fost recunoscut vinovat de comiterea infracțiunii de corupere activă și trafic de influență, fiindu-i aplicată o pedeapsă definitivă sub formă de închisoare pe un termen de patru ani, cu ispășirea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis și cu amendă în mărime de 100 000 de lei.

Ceilalți doi inculpați, au fost recunoscuți vinovați de comiterea infracțiunilor de trafic de influență, fiindu-le aplicată o pedeapsă cu amendă în mărime de 325 000 de lei și respectiv de 175 000 lei.

De asemenea, s-a dispus confiscarea sumei de 450 de euro, a sumei de 70 de dolari și a sumei de 8600 de lei transmișii sub control.

Anterior, Judecătoria Chișinău îl condamnase pe primul bărbat la trei ani de închisoare, cu includerea în acest termen, a perioadei în care inculpatul a fost privat de libertate de la 21.08.2017 ora 06:50 până la 14.12.2017 ora 15:30, cât și să plătească 100 de mii de lei în contul statului. Totodată, executarea pedepsei cu închisoarea i-a fost suspendată pe o perioadă de probă de 4 ani. Ceilalți doi fuseseră achitați pe marginea acuzațiilor de prima instanță.

Cauza penală a fost pornită în iulie 2017. Conform materialelor, inculpații au organizat o activitate de intermediere a organizării perfectării actelor de confirmare a autenticității, apostilare, recunoaștere și echivalare a actelor de studii, iar pentru asta ar fi influențat în acest sens persoanele publice competente din cadrul Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al R. Moldova, Ministerul Sănătății al R. Moldova și după caz reprezentanțele diplomatice ale altor state în R. Moldova, precum și ar fi racolat persoane ce aveau nevoie de autentificarea actelor de studii, cărora le-ar fi propus grăbirea procedurii stabilite, care, legal durează până la 30 de zile.

Pentru serviciile prestate care constau în eliberarea actelor în câteva ore sau zile, aceștia ar fi pretins și primit câte 50 de euro pentru un document, iar sumele pretinse și primite pentru întregul set de acte variau între 250 de euro și 1 500 de euro.

„Urmărirea penală în prezenta cauză a durat 3 luni. Cu toate că la etapa urmăririi penale inclupații au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției, în cadrul cercetării judecătorești inculpații au renunțat la ele și nu și-au recunoscut vina, iar judecarea cauzei în prima instanță a durat 4 ani, iar la Curtea de Apel Chișinău a durat un an”, subliniază PA.

Decizia motivată a Curții de Apel va fi pronunțată la data de 01 mai 2023.