Principală  —  IMPORTANTE   —   Numele primului judecător, candidat la…

Numele primului judecător, candidat la CSM, care nu promovează pre-vettingul candidaților la funcția de membru CSP și CSM – DOC

Magistratul Gheorghe Balan de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, nu a fost admis în concursul pentru funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), pe motiv că nu a depus în termen declarația de avere și interese personale pentru ultimii 5 ani. Pe site-ul CSM au fost publicate primele două decizii ale Comisiei independente de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor.

Astfel, un alt judecător care nu a promovat pre-vettingul candidaților la funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) și CSM este Mihail Cojocaru de la Judecătoria Bălți, sediul Central. Acesta s-a retras din concurs, iar Comisia a concluzionat că „retragerea din concurs a judecătorului Mihail Cojocaru echivalează cu nepromovoarea evaluării”.

Comisia independentă de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor susține că, pe 8 iulie, i-a expediat lui Gheorghe Balan o solicitare pentru completarea și depunerea declarației de avere și interese personale pentru ultimii 5 ani, conform Legii privind unele măsuri aferente selectării candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor. Declarația include și lista persoanelor apropiate din sistemul judecătoresc, al procuraturii și serviciul public. Declarația magistratului urma să fie returnată Comisiei până pe 15 iulie 2022, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

Pe 8 iulie, Balan a expediat un mesaj Comisiei în care a menționat faptul că, din cauza „volumului exagerat de mare de lucru” este în „imposibilitate absolută” de a prezenta până la sfârșitul zilei de 15 iulie declarația de avere și interese personale pentru perioada de 5 ani.

Gheorghe Balan

„Prin prezenta vă aduc la cunoştinţă că, din cauza volumului exagerat de mare de lucru (necesitatea redactării mai multor acte judecătoreşti) şi, sunt în imposibilitate absolută de a prezenta până la sfârşitul zilei de 15 iulie 2022 declaraţia de avere şi interese personale pentru perioada de 5 ani expediată în adresa mea. Începând cu data de 1 august 2022 mă voi afla în concediu de odihnă anual şi voi prezenta declaraţia de avere şi interese personale pentru perioada de 5 ani solicitată, precum şi voi răspunde, în caz de necesitate, la toate întrebările, care-mi vor fi adresate”, a spus Balan.

Anterior, ZdG a scris că Gheorghe Balan este judecător din 1996 şi a activat în toată cariera sa doar la Judecătoria Chişinău, sediul Central. La începutul anului 2019, prin decretul președintelui R. Moldova de atunci Igor Dodon, magistratul a fost eliberat din funcție în legătură cu comiterea unei abateri disciplinare, constatate printr-o hotărâre a plenului CD. Colegiul a stabilit că Gheorghe Balan ar fi aplicat „vădit incorect prevederile art. 79 Cod penal”, deoarece ar fi dat în două dosare pedepse sub formă de amendă, pe când infracțiunile pentru care au fost condamnați inculpații ar fi fost „deosebit de grave”, iar legea prevede în asemenea cazuri doar „pedeapsa închisorii”. În noiembrie 2019 însă, decretul președintelui a fost abrogat, iar Balan a revenit în sistem.

În ultimii ani, Balan a cochetat cu politica, deși nu și-a declarat niciodată o afiliere politică bine definită. A participat în repetate rânduri la protestele organizate de Platforma Demnitate și Adevăr, condusă de Andrei Năstase, iar la alegerile parlamentare din februarie 2019 a candidat pe listele Blocului ACUM, format din Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA) pentru un mandat de deputat în circumscripția 34 – Anenii Noi, dar nu a ajuns în Legislativ. În 2019, timp de șase luni, Balan a exercitat funcția de șef interimar al Inspectoratului General al Poliției (IGP) al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), fiind numit în funcție de Andrei Năstase, ministrul de Interne din acea perioadă. Balan și Năstase au recunoscut atunci că se află în relații de cumetrism.

Gheorghe Balan deține, conform informațiilor din declarația de avere și interese pentru anul 2021, un apartament de 65 de metri pătrați, dobândit încă în 2001, aproximativ 1 hectar de terenuri agricole și un automobil Skoda, fabricat și procurat în 2020 cu 19,7 mii de euro. Soția acestuia raportează datorii de 6 mii de euro către o persoană fizică. Anul trecut, magistratul a avut venituri din salariu de 259 de mii de lei.