Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Ministrul Justiției susține că va…

Ministrul Justiției susține că va propune CSP-ului anularea concursului la funcția de procuror-șef al PCCOCS: „Situația din jurul acestui concurs știrbește imaginea instituțiilor”

Ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, susține că va propune, în cadrul ședinței Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) din 31 ianuarie 2023, anularea concursului la funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Potrivit lui Litvinenco, „cel mai bine ar fi ca concursul să fie reluat în momentul în care există o componență a CSP trecută prin procedura pre-vetting”. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la postul de televiziune Pro TV.

„Regret că s-a ajuns aici. Situația din jurul acestui concurs știrbește imaginea instituțiilor. Atâta timp cât nu există încrederea cetățenilor nu se poate merge mai departe. Opțiunea mea este ca noi mâine, (31 ianuarie 2023 – n. red.) să examinăm anularea acestui concurs și reluarea concursului după ce vom avea un CSP trecut prin procedura de pre-vetting. Calendaristic, aproximativ, acest lucru s-ar întâmpla la final de aprilie, început de mai, conform calendarului Comisiei, ar urma să se finalizeze procesul de evaluare a candidaților înscriși în cursa pentru CSP. (…) Cel mai bine ar fi ca, concursul să fie reluat în momentul în care există o componență a CSP trecută prin procedura pre-vetting”, a declarat ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco.

Cât despre cererea procurorului Eduard Bulat privind numire a sa în funcția de procuror-șef al PCCOCS, fără concurs, ministrul Justiției susține că acesta „nu poate pretinde la funcția respectivă”.

„Din punctul meu de vedere nu are acest drept. Legea spune că un procuror general adjunct, atunci când îi încetează mandatul, poate să-și aleagă oricare altă funcție de procuror vacantă. Funcția de procuror șef al PCCOCS se obține pe baza unei proceduri separate. Din punctul meu de vedere, (Eduard Bulat – n. red.) nu poate pretinde la funcția respectivă”, a mai declarat ministrul Sergiu Litvinenco.

Consiliul Superior al Procurorilor se convoacă marți, 31 ianuarie, la ora 14:00, în ședință extraordinară. Pe ordinea de zi au fost incluse patru subiecte, printre care: cererea înaintată de Eduard Bulat privind suspendarea și anularea concursului pentru selectarea candidatului la funcția de procuror-șef
al PCCOCS, cererea înaintată de Eugeniu Rurac privind anularea Hotărârii CSP de constituire a Comisiei pentru selectarea candidatului la funcția de procuror-șef al PCCOCS și sesizarea lui Iulian Groza, membru al Comisiei Speciale de preselecție a candidaților la funcția de procuror – șef al PCCOCS.

Mai multe persoane publice au cerut anularea concursului pentru ocuparea funcției de șef al PCCOCS. Fiecare a avut motivele sale. Pe 23 ianuarie 2023, procurorul Eduard Bulat, care a fost unul dintre adjuncții ex-procurorului general interimar Dumitru Robu, a cerut anularea răspunsului din 18 ianuarie a procurorului general interimar Ion Munteanu privind refuzul de numire a sa în funcția de procuror-șef al PCCOCS, fără concurs.

În același timp, Iulian Groza, care este membru al Comisiei speciale de preselecție a candidaților la funcția de șef al PCCOCS, a declarat, pe 26 ianuarie, că „acest concurs este lovit de vicii, iar integritatea și credibilitatea procesului de selecție și a rezultatelor concursului sunt afectate grav”. Groza consideră că acest concurs trebuie să fie anulat.

Anunțul lui Iulian Groza a venit la câteva zile după ce unul dintre candidații la șefia instituției, Eugen Rurac, a trimis o cerere Consiliului în care a solicitat excluderea lui Groza din cadrul Comisiei.

A urmat reacția ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, care a declarat că că „trebuie identificate soluțiile juridice pentru anularea sau suspendarea” concursului pentru ocuparea funcției de șef al PCCOCS, ca, mai târziu, să fie inițiat un concurs repetat.

„În legătură cu concursul la funcția de şef al PCCOCS inițiat de CSP în noiembrie 2022 și ținând cont de toate situația creată care implică lipsa de credibilitate și riscul iminent de viciere, consider că trebuie identificate soluțiile juridice pentru anularea sau suspendarea lui. Concursul urmează a fi inițiat repetat sau, după caz, reluat când va exista un CSP cu mandat plenipotențiar, adică după finalizarea exercițiului de prevetting”, a scris ministrul pe rețelele de socializare.

În acest context, membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) au declarat că din poziția ministrului Justiției, Sergiu Litvinencom „rezultă mai multe concluzii lipsite de suport factologic și conținut juridic”, dar care „includ aspecte ce pun în lumină negativă activitatea CSP”. Potrivit CSP, „sistarea concursului pentru selectarea candidatului la funcția de procuror-șef al PCCOCS urmează a fi decisă potrivit legii, dar nu pe rețelele de socializare”.