Principală  —  IMPORTANTE   —   Ministrul Justiției îl acuză pe…

Ministrul Justiției îl acuză pe fostul lider PDM că ar sta în spatele alertelor cu bombă, inclusiv la Judecătoria Ciocana, unde magistrații examinează cererea procurorilor privind arestarea lui Plahotniuc în contumacie

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, îl acuză pe fostul lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM) Vladimir Plahotniuc, cercetat în dosarul „frauda bancară”, că ar sta în spatele alertelor cu bombă la mai multe instituții ale statului, inclusiv la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, unde magistrații examinează cererea procurorilor privind arestarea lui Plahotniuc în contumacie.

Litvinenco afirmă că autoritățile ar trebui să vină cu „măsuri suplimentare pentru ca răspunderea pentru astfel de perversiuni să fie pe potriva gravității faptei comise”.

„Metodele banditești în a acționa nu se schimbă odată cu trecerea timpului. Vă amintiți de ziua de 7 iunie 2019, când Plahotniuc, nevrând să accepte debarcarea sa de la butoanele puterii, organiza tot felul de „alerte cu bombă” în Parlament și în alte instituții ale statului? Apoi iată – azi, Judecătoria Ciocana examinează cererea procurorilor de arestare a lui Plahotniuc (în contumacie, adică absență nemotivată) și asistăm, din nou, la aceeași „alertă cu bombă”. Bine că s-au mai schimbat lucrurile între timp, astfel încât combinațiile șmecherilor să fie date peste cap. Pe de altă parte, probabil că trebuie de venit cu măsuri suplimentare pentru ca răspunderea pentru astfel de perversiuni să fie pe potriva gravității faptei comise”, a accentuat ministrul într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Marți, 5 iulie, Poliția R. Moldova, în jurul orei 14:05, a fost sesizată, prin intermediul poștei electronice, că mai multe instituții ale statului (Parlament, Guvern, instituții judecătorești, centre comerciale, spitale, Aeroportul Internațional Chișinău) ar fi minate. În prezent, la fața locului au fost orientate toate serviciile specializate pentru a stabili circumstanțele.

Între timp, Poliția de Frontieră a R. Moldova anunță că alerta cu bombă de la Aeroportul Internațional Chișinău a fost falsă. Aeroportul Internațional Chișinău și-a reluat activitatea în regim normal.

La mijlocul iunie curent, s-au împlinit trei ani de când fostul lider al PDM Vladimir Plahotniuc a părăsit R. Moldova. La trei ani de la plecarea acestuia din R. Moldova, procurorii susțin că nu a fost stabilit oficial locul aflării fostului lider al PDM, dând asigurări că au fost expediate demersurile necesare instituțiilor abilitate în scopul localizării acestuia. De cealaltă parte, apărătorii lui Plahotniuc spun că nu cunosc unde se află clientul lor, evocând „date confidențiale între client și avocat”.

Vladimir Plahotniuc a plecat din R. Moldova în iunie 2019, după ce partidul pe care îl conducea, PDM, a cedat guvernarea unei coaliții formate din Blocul ACUM și PSRM, destrămată în noiembrie 2019. În luna martie 2020, Ambasada SUA la Chișinău a confirmat că Plahotniuc se află pe teritoriul SUA.

În dosarul „frauda bancară”, Plahotniuc este acuzat de crearea sau conducerea unei organizaţii criminale, escrocheria săvârșită în proporții deosebit de mari și spălarea banilor.

Procuratura Anticorupție a solicitat extrădarea lui Plahotniuc în iunie 2020, atunci când fostul lider democrat a fost localizat în SUA și, respectiv, în septembrie 2020, în perioada când acesta a fost identificat în Turcia, însă, răspunsuri la aceste cereri din ambele state nu au parvenit în adresa autorităților de la Chișinău.

Pe 1 octombrie 2021, Procuratura Anticorupție a înaintat un demers repetat către Biroul Național Central Interpol din R. Moldova prin care a solicitat Secretariatului General al Organizației Internaționale a Poliției Criminale INTERPOL emiterea unei difuziuni de căutare internațională în privința lui Plahotniuc.

În iunie curent, Parlamentul de la Chișinău a aprobat în prima lectură un proiect de lege care prevede că instrumentarea cauzelor penale ar putea fi făcută în lipsa persoanei, în cazul în care aceasta se eschivează de la urmărirea penală sau de la procesul de judecată, lucru care ar putea să se întâmple în cazul lui Șor și Plahotniuc.

Trei ani de la plecarea lui Șor și Plahotniuc: unde se află și ce dosare au în R. Moldova. Detalii de la procurori și Biroul Interpol de la Chișinău. Ce spun avocații acestora