Principală  —  IMPORTANTE   —   Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana,…

Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, vor examina astăzi demersul procurorilor privind prelungirea arestului la domiciliu aplicat în privința fostului președinte al R. Moldova Igor Dodon

Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, vor examina marți, 21 iunie, demersul procurorilor anticorupție privind prelungirea măsurii preventive sub formă de arest la domiciliu, pe un termen de 30 de zile, aplicată în privința fostului președinte al R. Moldova Igor Dodon, bănuit de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de Patrie și îmbogățire ilicită.

Tot astăzi, magistrații urmează să examineze și demersul procurorilor cu privire la prelungirea arestului preventiv aplicat în privința lui Petru Merineanu, cumnatul fostului președinte socialist Igor Dodon, care a încercat să înghită o recipisă care ar fi confirmat tranzacții cu bunuri imobile de peste 700 de mii de euro.

„În privința celei de-a doua persoană arestată, demersul procurorilor de prelungire a arestului preventiv se va examina cu începere de la ora 15:00”, a declarat procurora Mariana Cherpec, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale.

Vineri, 17 iunie, Igor Dodon s-a prezentat la Procuratura Anticorupție, unde i-a fost înmânat demersul privind prelungirea măsurii preventive sub formă de arest la domiciliu.

Cu o zi în urmă, pe 16 iunie, soția fostul președinte al R. Moldova, socialistul Igor Dodon, Galina Dodon s-a prezentat în fața Procuraturii Anticorupție pentru audierii în dosarul denumit generic „Kuliok”. Potrivit deciziei procurorilor anticorupție, Galina Dodon a fost recunoscută în calitate de complice în dosarul de îmbogățire ilicită, pornit pe numele soțului său, Igor Dodon, și are interdicția de a părăsi țara pe un termen de 60 de zile.

În prezent, fostul președinte al R. Moldova, socialistul Igor Dodon se află în arest la domiciliu. Dodon a fost reținut pe 24 mai, după ce procurorii anticorupție au efectuat zece percheziții, timp de mai bine de zece ore, la mai multe locații deținute de Dodon și rudele lui.

Perchezițiile au avut loc la Sadova, la casa părintească și la casa lui Igor Dodon din Chișinău, la baza de odihna din Sadova „Sadovo”, la Molovata, pe malul Nistrului, acolo unde familia lui Dodon a investit într-o altă baza de odihnă, la sediul fundațiilor fostului președinte socialist al R. Moldova, inclusiv la sediul Uniunii de Afaceri Moldo-Rusă, unde Dodon este președinte. 

În cadrul descinderilor, procurorii au depistat bunuri și bani în sumă de zeci de milioane de lei, iar în una din locațiile supuse perchezițiilor au fost depistate peste 600 de mii de lei, 17 mii de euro și 1000 de dolari.  

Procurorii au găsit și o recipisă pe care era indicat că soția lui Igor Dodon a plătit în august 2021, 25 de mii de euro, bani cash, drept arvună pentru utilaj de bucătărie. Ziarul de Gardă a identificat persoana care a semnat această recipisă. Aceasta ne-a oferit detalii despre tranzacție. Urmele duc spre cumnatul ex-președintelui, reținut de procurori în timp ce înghițea o recipisă, și spre o bază de odihnă „all inclusive” de pe malul Nistrului, achiziționată vara trecută.