• LIVE TEXT/ Dosarul mitei pentru judecători. 20 de zile de arest în izolatorul CNA pentru o altă magistrată

  LIVE TEXT/ Dosarul mitei pentru judecători. 20 de zile de arest în izolatorul CNA pentru o altă magistrată
  vizualizări
  24 octombrie 2018 | 18:42

  Procurorii anticorupție urmează să înainteze astăzi, 24 octombrie, demersuri privind plasarea în arest a mai multor persoane reținute în dosarul privind schema de corupție în care sunt implicați mai mulți judecători.

  19.30: Judecătorii au decis plasarea în arest preventiv pentru 30 de zile la domiciliu a procurorei Vera Chiranda.

  18.55: În timp ce era în deliberări, judecătorul Andrei Niculcea a ieșit din birou și a intrat în biroul celuilalt judecător care a examinat astăzi demersurile procurorilor – Vitalie Budeci.

  18.40: Judecătorul Andrei Niculcea examinează demersul în privința procurorului reținut în cadrul perchezițiilor.

  18.39: Judecătorul a emis un mandat de 20 de zile de arest preventiv în izolatorul CNA pentru cea de-a cincea judecătoare vizată în dosar – Victoria Hadârcă.

  Victoria Hadârcă

  18.03: Procurorii cer 30 de zile de arest preventiv în izolatorul CNA și pentru cea de-a cincea judecătoare vizată în dosar – Victoria Hadîrcă.

  17.52: Judecătorul a admis parțial demersul procurorilor și a emis un mandat de 20 de zile de arest preventiv în izolatorul CNA pe numele magistratei Svetlana Tizu. Avocatul judecătoarei susține că măsura preventivă este neîntemeiată: „Voi discuta cu clienta și vom contesta decizia la Curtea de Apel”. Potrivit procurorului Roman Statnîi, magistrata este suspectată de corupere pasivă.

  Svetlana Tizu

  17.31: Judecătorul a emis un mandat de arest la domiciliu pentru 30 de zile pentru magistrata Galina Moscalciuc de la Curtea de Apel Chișinău.

  În decembrie 2013, Galina Moscalciuc l-a achitat pe polițistul Ion Perju, acuzat că i-ar fi aplicat lovitura fatală tânărului Valeriu Boboc, decedat în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009. Ulterior, Curtea de Apel Chişinău a anulat decizia. Aceeaşi magistrată a obligat Agenţia Proprietăţii Publice să-i vândă lui Vlad Plahotniuc terenul de la Moldexpo, pe care este amplasat sediul televiziunilor sale.

  Galina Moscalciuc

  17.22: Judecătorii examinează demersul înainat de procuror privind plasarea în arest preventiv pentru 30 de zile a judecătoarei Svetlana Tizu. Avocatul magistratei a declarat că aceasta pledează nevinovată: „Nu a participat la nici un act de corupere. Considerăm demersul neîntemeiat”.

  16.50: Judecătorul Andrei Niculcea a admis demersul procurorului și a emis un mandat de arestare pentru 30 de zile la domiciliu pe numele unei alte judecătoare vizată în dosar. Procurorul Dorin Compan a refuzat să spună numele magistratei, invocând prezumția nevinovăției. Potrivit unor surse ar fi vorba de judecătoarea Ludmila Ouș de la Curtea de Apel Chișinău.

  Ludmila Ouș

  16.33: Demersurile procurorilor sunt examinate în paralel de către doi judecători. Toate demersurile sunt examinate în lipsa judecătorilor bănuiți de corupție, iar procurorii pe caz refuză să răspundă la întrebările jurnaliștilor.

  16.28: Judecătorul Andrei Niculcea examinează demersul privind plasarea în arest a unei alte judecătoare.

  16.11: Judecătorul Vitalie Budeci examinează cel de-al doilea demers privind plasarea în arest a judecătoarei Galina Moscalciuc de la Curtea de Apel Chișinău. Procuror în acest caz este Mariana Botezatu.

  16.01: Magistrații au admis demersul procurorului și au emis un mandat de arestare pentru 30 de zile pe numele judecătoarei Liubovi Brînza. Magistrata este este soția decanului Facultății de Drept din cadrul USM, Sergiu Brînza, și el reținut acum două săptămâni într-un dosar penal pornit pe faptul săvârșirii infracțiunilor de corupere pasivă și activă.

  Liubovi Brânză, foto: anticoruptie.md

  15.14: Primul demers de arest este înainat pe numele judecătoarei Liubovi Brînza de la Curtea de Apel Chișinău, fiind solicitată examinarea cererii în lipsa magistratei. Procuror pe caz este Nadejda Busuioc. Magistrata pledează nevinovată.

  Cinci judecători, un procuror, un avocat, un asistent judiciar, un medic și un inculpat pe un dosar au fost reținuți într-un caz de corupție investigat de procurori din luna august curent.

  Conform materialelor cauzei penale, s-a stabilit că judecătorii de la Curtea de Apel, precum și cei de la Judecătoria Centru, au pretins și primit sume de bani în proporții deosebit de mari pentru a emite decizii favorabile pe mai multe cauze penale aflate în examinare. Rolul avocatului și procurorului în schemă a constat în intermedierea transmiterii mijloacelor bănești de la persoanele interesate către magistrați.

  Medicul și cealaltă persoană fizică implicate în schemă, erau „clienții” judecătorilor, cei care furnizau mijloacele bănești și în interesul cărora urmau să fie emise decizii favorabile .

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • publicitate

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ Un avion Air Moldova a fost reținut la sol pe aeroportul din Istanbul: Drept motiv pentru această acțiune a servit o datorie istorică

  Situație fără precedent pentru compania Air Moldova. Avionul de pe ruta Istanbul – Chișinău care urma să decoleze în această seară a fost reșinut la sol. Asta din cauza unei datorii pe care compania o are…
  VIDEO/ Un avion Air Moldova a fost reținut la sol pe aeroportul din Istanbul: Drept motiv pentru această acțiune a servit o datorie istorică

  Andrei Năstase: „Cine este cel mai bun prieten al României dintre politicienii moldoveni? Eu sunt cel mai bun prieten!”

  Liderul Platformei DA spune că a venit timpul ca alegătorii din Republica Moldova să voteze rațional și nu în baza unor filmulețe sau mesaje ale unor oficiali interni sau externi. În același timp, Andrei Năstas…
  Andrei Năstase: „Cine este cel mai bun prieten al României dintre politicienii moldoveni? Eu sunt cel mai bun prieten!”

  Tudor Ulianovschi acuză presiuni de la Guvern și Ministerul de Externe ca el să fie retras din cursa pentru șefia OMC și anunță că emigrează: „În curând vom deveni membri ai Diasporei noastre”

  Ex-ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, candidat la Șefia Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), a fost exclus din cursa mondială, unde a participat alături de alți șapte p…
  Tudor Ulianovschi acuză presiuni de la Guvern și Ministerul de Externe ca el să fie retras din cursa pentru șefia OMC și anunță că emigrează: „În curând vom deveni membri ai Diasporei noastre”

  Ion Ceban recunoaște că ambuteiajele din capitală nu se vor încheia în curând: Lucrările pe Albișoara se vor finaliza la sfârșitul anului. Peste 2 săptămâni începe reparația străzii Ion Creangă

  Primarul Ion Ceban recunoaște că în Chișinău sunt probleme mari de trafic și ambuteiaje, dar spune că lucrurile la acest capitol trebuie privite în complex. Asta pentru că străzile orașului au fost proiectate p…
  Ion Ceban recunoaște că ambuteiajele din capitală nu se vor încheia în curând: Lucrările pe Albișoara se vor finaliza la sfârșitul anului. Peste 2 săptămâni începe reparația străzii Ion Creangă

  VIDEO/ 2 autocamioane au fost oprite în trafic având la bord peste 8 tone de explozibil și capsule detonatoare

  Poliția anunță că a oprit pe traseul Bălți Chișinău, în preajma satelor Gornoe, Strășeni și Măgdăcești, Criuleni, 2 autocamioane în care se aflau 74 de cutii cu capsule detonator și circa 8 757 kg de explozibil…
  VIDEO/ 2 autocamioane au fost oprite în trafic având la bord peste 8 tone de explozibil și capsule detonatoare

  Un nou record de decese: 16 persoane au pierdut lupta cu COVID-19 în ultimele 24 de ore

  După ce a fost stabilit anti-recordul absolut al numărului de cazuri de COVID-19 într-o zi, tot azi, vineri 18 septembrie a fost înregistrat un număr record de cazuri de deces – 16 la număr. Este pentru a…
  Un nou record de decese: 16 persoane au pierdut lupta cu COVID-19 în ultimele 24 de ore