Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Juriștii Promo-Lex vorbesc despre (in)acțiunile…

Juriștii Promo-Lex vorbesc despre (in)acțiunile autorităților în cazul lui Andrei Brăguța

Juriştii Asociaţiei Promo-LEX au vorbit despre problemele sistemului judecătoresc, ce au ieșit la suprafață după decesul lui Andrei Brăguța.

„Am constat anumite nereguli, care ar fi cauzat, într-un fel sau altul, moartea lui Andrei Brăguța. De la bun început, procurorul urma să-și dea seama că Andrei suferea de tulburări mintale după ce, pe parcursul mai multor zile, avea un comportament ciudat. În cazul în care responsabilii au văzut asta, Andrei Brăguța trebuia plasat într-o celulă separată, dar nu împreună cu persoane violente, care, în cele din urmă l-au maltratat. Ne punem multe semne de întrebare și din cauză că familia lui Andrei a fost informată atât  de târziu de decesul lui. Potrivit declarațiilor făcute de către tatăl lui Andrei, el a fost adus cu o mască pe față și îmbrăcat într-un halat alb. Considerăm că modul de a-l îmbrăca a fost intenționat și anume de a ascunde urmele leziunilor… Totodată, deși a fost chemată de mai multe ori ambulanța, el nu a fost spitalizat, pentru că persoanele din sistemul medical nu pot să intervină în închisori și să insiste ca să ducă la spital un deținut fără acordul î scris al persoanei responsabile”, menționează Vadim Vieru, avocatul Promo-Lex.

„Am inițiat mai multe demersuri ca să aflăm de ce Andrei nu a primit asistența medicală necesară…  Decesul lui demonstrează încă o dată că statul nu a putut acționa corect. Ne bucurăm că statul a recunoscut aceste probleme de sistem, dar ele nu sunt de acum. Mai investigăm un caz când o persoană cu tulburări psihice a fost plasată în arest cu alți deținuți și a fost maltratat de colegii de celulă. Doar după câteva luni, acesta a fost plasat într-o instituțiile specială, însă, până la acel momnet, starea lui psihică s-a agravat foarte tare”, adaugă avocatul Dumitru Sliusarenco.

În același timp, Ion Manole, director executiv Promo-Lex, susține că „acest caz relevă mai multe probleme. În mod special acordarea asistenței medicale, asistența juridică și acomodarea persoanelor cu probleme mintale. Decesul lui Andrei Brăguța trebuie să provoace o reevaluare a reformelor care s-au făcut în sistem”.

Procuratura Generală a inițiat un dosar penal pe cazul decesului lui Andrei Brăguța. În cadrul anchetei au fost reținute cinci persoane: trei polițiști și doi deținuți.

Amintim că Andrei Brăguța a fost reținut pe 15 august 2017, după un incident cu poliția de patrulare. Potrivit procurorului, în momentul în care a fost oprit, tânărul era în stare de ebrietate. El a fost reținut pentru 72 de ore și dus în Izolatorul de Detenție Preventivă. Ulterior, a fost învinuit de aplicarea forței fizice asupra polițiștilor. Pe 18 august 2017 judecătorul i-a aplicat arest pentru 30 de zile. Drept urmare, acesta a fost transferat din Izolatorul de detenție provizorie în Penitenciarul nr. 13. De la apariția cazului în spațiul public, instituțiile de stat au făcut mai multe declarații contradictorii cu referință la circumstanțele în care persoana a fost reținută, starea de sănătate (prezența sau lipsa vătămărilor corporale, diagnoze medicale etc.), circumstanțele transferului în cadrul mai multor instituții de detenție (izolator de detenție, Penitenciar, spitalul de psihiatrie) dar și aplicarea violenței de către alți condamnați sau angajați ai Inspectoratului General al Poliției. Andrei Brăguța a decedat în Penitenciarul „Pruncul” la 29 august curent.

Citiți aici:

Ministerul Justiției anunță suspendări din funcție după decesul unui bărbat din Penitenciarul 13

 APEL: „Cerem autorităților să investigheze și să pedepsească toți responsabilii, cu referire la decesul lui Andrei Brăguța”

 Ce spune sora bărbatului care a decedat în Penitenciarul nr 13?