Principală  —  IMPORTANTE   —   Un judecător de la Orhei,…

Un judecător de la Orhei, anchetat penal pentru mită, scos de sub urmărire penală. Solicitările înaintate de acesta către CSM

Judecătorul Eugen Popovici de la Judecătoria Orhei solicită reîncadrarea în funcție și achitarea salariului și a tuturor plăților cuvenite pentru perioada suspendării din funcție.

Potrivit raportorului, Anatolie Galben, membru al CSM, Popovici a fost suspendat din funcție la 13 noiembrie 2018, iar la 5 mai curent Procuratura Anticorupție a dispus scoaterea de sub urmărire penală, în acest caz, ordonanța nefiind contestată, „alt temei de a ține persoana suspendată nu este și unica soluție este de a anula suspendarea și reîncadrarea în funcție”.

Președintele CSM, Anatolie Pahopol, a menționat că „întrebarea este destul de delicată” și membrii s-au retras în deliberare. CSM a decis amânarea subiectului, urmând să anunțe data ulterior.

În octombrie 2018, Eugen Popovici a fost reținut de CNA, fiind suspectat că ar fi pretins 2000 de euro mită pentru „atenuarea învinuirii aduse şi pentru eliberarea din arest” a unei persoane învinuite de punerea în circulaţie a drogurilor.

Popovici, judecător cu stagiu de un an şi jumătate

ZdG scria în 2018 că Eugen Popovici, judecătorul cu statut de bănuit în dosar, îmbrăcase roba de magistrat în urmă cu un an şi jumătate, în martie 2017, fiind numit pe un termen de 5 ani la Judecătoria Orhei. Conform magistrat.md, în perioada 9-16 februarie 2016, acesta a susţinut examenul de capacitate la INJ cu nota 7,85. Până a fi judecător, Popovici a fost preşedinte al Comitetului sindical al studenţilor Academiei de Studii Economice din Moldova (ASEM), iar din 2008 a fost profesor la disciplina drept civil în cadrul Catedrei Finanţe şi Contabilitate a Colegiului Naţional de Comerţ. Totodată, din septembrie 2009, a fost angajat, prin cumul, în postul de asistent universitar la catedra Drept public ASEM. După ce a plecat din funcţiile didactice, în 2011, devine consultant principal în Aparatul Preşedintelui R. Moldova pe o perioadă de probă de 6 luni, ulterior fiind numit prin transfer în funcţia de consultant principal în secţia informare legislativă a Direcţiei drept şi relaţii publice. A activat la Preşedinţie în funcţia de consultant principal în secţia consultanţă până în martie 2017, când a devenit judecător.