Principală  —  IMPORTANTE   —   Judecătorul de la Curtea de…

Judecătorul de la Curtea de Apel Chișinău, achitat într-un dosar de trafic de influență, în așteptare. CSM a întrerupt examinarea subiectului privind conferirea titlului de „Veteran al sistemului judiciar”

Sursa: Captură foto Privesc.eu

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a întrerupt examinarea cererii judecătorului Sergiu Arnăut de la Curtea de Apel Chișinău, care pleacă din sistem, cu privire la conferirea titlului onorific „Veteran al sistemului judiciar”. Magistratul a menționat în ședința CSM din 7 mai că „în 30 de ani de activitate” nu a avut nicio sancțiune disciplinară.

Totuși, membrii Consiliului au decis că urmează să solicite administrației Curții de Apel Chișinău unele documente necesare la examinarea subiectului.

„(…) Pe viitor să vedem cum ajustăm regulamentul în așa măsură încât să nu depindem de un document (…)”, a declarat membrul CSM Alexandru Postica.

„(…) Multstimate domnule președinte, onorați membri, eu sunt de acord (…). Acesta este un răspuns în fața unui judecător cu 30 de ani vechime? Nu vă supărați pe mine. Sunt sincer în fața dvs. și cred că merit (titlul onorific, n.red.) (…)”, a menționat Sergiu Arnăut în ședința Consiliului.

Tot astăzi, CSM a acceptat cererea de demisie a magistratului.

Sergiu Arnăut a activat în sistemul judecătoresc din 2000. În 2004 el a fost transferat în funcția de judecător la CA Chişinău. În perioada 2018-2024 a fost suspendat din funcție.

Dosar penal pe numele judcătorului

În 2017, Arnaut a fost suspendat din funcție, magistratul figurând într-un dosar penal. Cauza a fost deschisă în baza unui denunț, în care se specifica faptul că magistratul ar fi pretins o sumă 20 de mii de euro de la fostul avocat Valerian Mînzat, pentru a pronunța în privința sa o sentință non-privativă. În luna noiembrie 2022, Arnăut a fost achitat, astfel în noiembrie 2023 CSM a admis revenirea acestuia la CA Chișinău. 

Potrivit informaţiilor plasate pe pagina „Juriştii pentru drepturile omului”, patru hotărîri ale completului de judecată în componenţa căruia a participat judecătorul Sergiu Arnaut au fost obiect de examinare la CtEDO.

Anul trecut judecătorul a avut un salariu de aproape 8 mii de lei de la CA Chișinău și 511 mii de lei dobândă obținută de la trei bănci comerciale. În 2023, el a primit de la CNAS o pensie de 290 de mii de lei și 15 mii de lei la ziua de naștere. 

Automobil de 3,500 de lei și 3,6 milioane de lei în conturi bancare

În declarația de avere și interese personale judecătorul declară că deține ⅓ cota parte dintr-un apartament cu o suprafață de 71 metri pătrați obținut în 2012, un garaj, și ⅔ cota parte dintr-un apartament obținut în 2020. El declară și trei automobile – un Gaz-3 fabricat în 1994 și procurat în 2021 cu 10 mii de lei, un alt Gaz-3 fabricat în 1985 și procurat în 2014, la fel, cu 10 mii de lei și un Audi A8, fabricat în 1989 și procurat în 2022 cu 3,500 de lei. Judecătorul indică că valoarea de piață a automobilului Audi A8 ar fi de 20 de mii de lei. 

Sergiu Arnaut deține în conturi bancare peste 3,6 milioane de lei. 

În anul 2015, Comisia Națională de Integritate (actuala ANI – n.r.) a efectuat un control ala verii judecătorului și a adoptat un act de constatare prin care a decis că acesta a încălcat regimul juridic al declarării veniturilor și proprietăților, deoarece nu a declarat casa trecută în acte pe numele fostei soții, dar pe care el o folosea. Atunci, CNI a cerut Procuraturii Generale să pornească un dosar penal pentru fals în declarația de avere, însă oamenii legii au respins solicitarea.