Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Judecătorii CC comentează declarația votată…

Judecătorii CC comentează declarația votată în Parlament despre „recunoașterea caracterului captiv al Curții”: Este o hotărâre exclusiv politică

Sursă foto: tvrmoldova.md

Judecătorii Curții Constituționale (CC) consideră că declarația prin care deputații din Parlament au cerut demisia a trei judecători constituționali „prejudiciază statul de drept” și imaginea Curții. Reacția vine după ce parlamentarii au votat în cadrul ședinței din 23 aprilie o declarație prin care îi acuză pe judecătorii Înaltei Curți de uzurparea instituției constituționale.

Printr-un comunicat de presă, judecătorii CC menționează că au luat act de Hotărârea Parlamentului și au constatat „caracterul exclusiv politic al acestei hotărâri”.

„Potrivit articolului 121 alin. (1) din Regulamentul Parlamentului, asemenea acte ale Parlamentului produc doar efecte politice. Judecătorii Curții respectă dreptul la libertatea de exprimare politică al parlamentarilor, însă reiterează că asemenea declaraţii prejudiciază statul de drept, imaginea Curții Constituționale și periclitează implementarea unei veritabile culturi a constituționalismului în Republica Moldova”, este menționat în comunicatul de presă emis de reprezentanții CC.

În contextul în care Parlamentul urmează să nu recunoască decizia CC din 15 aprilie cu privire la existența circumstanțelor de dizolvare a Parlamentului, judecătorii Înaltei Curți reiterează că hotărârile, avizele și deciziile CC sunt definitive și nu pot fi atacate. Totodată, acestea sunt obligatorii pentru toate autoritățile statului.

În cadrul ședinței din 23 aprilie, la inițiativa PSRM, a fost votată o declarație cu privire la recunoașterea caracterului captiv al CC. În acest sens, socialiștii îi acuză pe judecătorii Domnica Manole, Liuba Șova și Nicolae Roșca de „uzurparea Curții Constituționale”. Poziția socialiștilor vine după ce Curtea a decis la 15 aprilie că există circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului.