Principală  —  IMPORTANTE   —   Socialiștii au cerut demisia a…

Socialiștii au cerut demisia a trei membri CC. Ce spune legea? Cum (nu)pot fi demiși judecătorii Curții Constituționale

Sursa foto: ZdG

Deputații socialiști nu cunosc textul și semnificația Constituției. Asta spun experții constituționali despre declarația pe care deputații Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) au citit-o vineri, 23 aprilie, în Parlamentul de la Chișinău și prin care au cerut demisia a trei judecători din cadrul Curții Constituționale (CC), acuzându-i pe magistrați de uzurparea instituției constituționale.

Legea Supremă spune că magistrații Înaltei Curți nu pot fi demiși de către Parlament sau oricare altă instituție.

Expertul constituțional Alexandru Arseni a declarat pentru ZdG că declarația deputaților din fracțiunea parlamentară a Partidului Socialiștilor prin care au cerut demisia a trei magistrați constituționali, Domnica Manole, Liuba Șova și Nicolae Roșca, nu are nicio valoare legislativă sau nu poate avea nicio consecință asupra mandatelor magistraților întrucât judecătorii Curții Constituționale sunt inamovibili.

„Judecătorii Curții Constituționale nu pot fi demiși din funcție de către Parlament pentru că ei, în conformitate cu art. 137 din Constituție sunt inamovibili pe durata mandatului lor, adică nu pot fi eliberați sau strămutați la altă funcție înaltă de stat. Sunt inamovibili și independenți în exercitarea atribuțiilor sale. Votul lor și decizia lor este definitivă și nu se supune niciunei căi de atac. Dacă este vădit Hotărârea nelegală, dar în cazul dat ne referim la constatarea circumstanțelor care dizolvă Parlamentul, este în strictă conformitate cu spiritul și litera Constituției, ceea ce înseamnă că fracțiunea parlamentară PSRM absolut nu cunoaște Constituția, textul, nu cunoaște semnificația Constituției, rolul Curții Constituționale într-un stat de drept, care are menirea de a fi organul de jurisdicție constituțională și de a asigura supremația Constituției și atunci când apare lupta între ramurile puterii, în deosebi Executivă și Legislativă se soluționează doar de către CC și deciziile lor sunt definitive și obligatorii conform are. 140 din Constituție”, ne-a comunicat constituționalistul Alexandru Arseni.

Judecătorii Curții Constituționale (CC) NU pot fi demiși de Parlament. Ce spune legea

Potrivit Legii Supreme, judecătorii nu pot fi demiși de Parlament și nici de oricare altă instituție.

Articolul 136
Structura
    (1) Curtea Constituţională se compune din 6 judecători, numiţi pentru un mandat de 6 ani.
    (2) Doi judecători sunt numiţi de Parlament, doi de Guvern şi doi de Consiliul Superior al Magistraturii.
    (3) Judecătorii Curții Constituţionale aleg, prin vot secret, preşedintele acesteia.

Articolul 137
Independenţa
    Judecătorii Curţii Constituţionale sunt inamovibili pe durata mandatului, independenţi şi se supun numai Constituţiei.

Potrivit Legii cu privire la Curtea Constituțională (CC), judecătorii CC sunt independenți și se supun doar Constituției R. Moldova.

Articolul 13. Independenţa
(1) Judecătorii Curţii Constituţionale sînt independenţi în exercitarea mandatului şi se supun
numai Constituţiei.
(2) Judecătorii Curţii Constituţionale nu pot fi traşi la răspundere juridică pentru voturile sau
opiniile exprimate în exercitarea mandatului.
Articolul 14. Inamovibilitatea
(1) Judecătorul Curţii Constituţionale este inamovibil pe durata mandatului.
(2) Mandatul de judecător al Curţii Constituţionale se suspendă şi se ridică numai în cazul
stabilit de prezenta lege.
(3) În caz de ridicare a mandatului, judecătorul este eliberat din funcţie, în condiţiile prezentei
legi.
(4) Judecătorul Curţii Constituţionale poate demisiona din proprie iniţiativă.

Articolul 19. Ridicarea mandatului
(1) Mandatul judecătorului Curţii Constituţionale încetează prin ridicarea imunităţii
judecătorului în caz de:
a) imposibilitate a exercitării funcţiei de judecător din motive de sănătate timp îndelungat şi
neîntrerupt (mai mult de 4 luni);
b) încălcare a jurămîntului şi a obligaţiilor funcţiei;
c) condamnare de către instanţa judecătorească pentru săvîrşirea unei infracţiuni;
d) incompatibilitate.
(2) Asupra ridicării imunităţii judecătorului şi încetării exercitării funcţiei în cazurile
prevăzute în alin.(1) decide Curtea Constituţională.
(3) Controlul asupra semnalelor de încălcare a jurămîntului sau a obligaţiunilor funcţionale de
către judecători se efectuează de un complet din 2 judecători, numiţi prin dispoziţie a Preşedintelui
Curţii Constituţionale.

Deputata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Veronica Roșca, a publicat vineri, 23 aprilie, textul integral al declarației pe care deputații Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) au citit-o în Parlament și prin care au cerut demisia a trei judecători din cadrul Curții Constituționale (CC), acuzându-i pe magistrați de uzurparea instituției constituționale. Proiectul a fost votat de către deputații PSRM – ȘOR. Parlamentarii din opoziție califică acțiunea drept atac asupra Curții Constituționale (CC).

Deputații Partidului Socialiștilor îi acuză pe judecătorii constituționali Domnica Manole, Liuba Șova și Nicolae Roșca de „uzurparea Curții Constituționale”.

Deputații din opoziție, cei din PAS și Platforma DA au calificat inițiativa socialiștilor drept populism. Potrivit PAS, proiectul de hotărâre prezentat de PSRM reprezintă un atac asupra Curții Constituționale (CC).

În curând, în R. Moldova, vor fi organizate alegeri parlamentare anticipate. După mai multe luni de incertitudine, pe scena politică a R. Moldova urmează schimbări majore. Curtea Constituțională a constatat joi, 15 aprilie, existența circumstanțelor care să justifice dizolvarea Parlamentului de la Chișinău.

Astfel, președinta R. Moldova, Maia Sandu, urmează să dizolve Parlamentul și să anunțe data la care urmează să fie organizate alegerile parlamentare anticipate.

După Avizul emis de CC, șefa statului a anunțat că „în curând” va semna decretul de dizolvare a Parlamentului și va anunța data alegerilor parlamentare anticipate.

DETALII AICI: ULTIMA ORĂ! Vom avea alegeri parlamentare anticipate. Curtea Constituțională a constatat că există circumstanțe care să justifice dizolvarea Parlamentului