Principală  —  IMPORTANTE   —   IGP, despre altercațiile de la…

IGP, despre altercațiile de la protestul veteranilor: „Polițiștii nu au aplicat forța fizică decât gradual, în timpul reținerilor”

Sursa foto: jurnal.md

Reprezentanții Inspectoratului General al Poliției (IGP) informează despre intentarea a trei procese penale și trei procese contravenționale în urma protestului organizat joi de către veterani. Totodată, aceștia susțin că polițiștii „nu au aplicat forța fizică asupra protestatarilor, decât gradual în timpul reținerilor, după ce aceștia au admis destabilizări”.

Prin intermediul unui comunicat de presă, reprezentanții IGP precizează că informațiile vehiculate în presă precum că o persoană ar fi fost internată în urma altercațiilor cu poliția „este o dezinformare și încercare de denigrare a imaginii sistemului polițienesc”.

„În timpul acțiunilor de protest au fost examinate, de către medici, 3 persoane. Două au fost transportate pentru control de la Inspectoratul de Poliție Buiucani, iar una s-a adresat individual mai târziu. Doi dintre bărbați au fost examinați și au revenit la protest, iar unul rămâne internat având o acutizare pe fonul unei boli cronice de care suferă, fiind în afara oricărui pericol”, susține IGP.

Anterior, unul dintre veteranii care a protestat în fața Parlamentului a invocat că a fost bătut de către polițiști și a ajuns la Institutul de Medicină Urgentă cu mai multe răni. Veteranul, împreună cu un alt manifestant și susținător al combatanților, s-a filmat cu un telefon mobil în timp ce se află pe holurile instituției medicale.

Potrivit IGP, în urma protestelor de joi din fața Parlamentului au fost pornite trei procese penale:

  • în baza art.285 din Codul Penal al Republicii Moldova, pentru tentativă de chemare la dezordine în masă, chemare la violență și ură, precum și pentru blocarea traseelor;
  • în baza art.349 din Codul Penal, pentru amenințarea cu violența și acțiuni violente, precum și împiedicarea poliției de a asigura ordinea publică și a-și exercita atribuțiile funcționale;
  • în baza art.349 din Codul Penal, pentru aplicarea violenței și impiedicarea exercitării de menținere a ordinii publice de către grupul de Dialog.

De asemenea, au fost pornite și 3 procese contravenționale:

  • în baza art. 336 din Codul Contravențional al Republicii Moldova, pentru nesubordonare cu rea voință la cerințele legale ale angajaților poliției aflați în exercițiul funcțiunii;
  • în baza art. 225 din Codul Contravențional, pentru blocarea intenționată a arterelor de drum;
  • în baza art.76′ din Codul Contravențional, pentru nerespectarea măsurilor de sănătate publică pe perioada stării de urgență în sănătate publică, de către organizatori și participanți.

În cadrul tuturor proceselor pornite, de către organul de poliție sunt desfășurate acțiuni procesuale, în vederea acumulării materialului probatoriu, stabilirii acțiunilor persoanelor, precum și individualizării vinovăției acestora pentru faptele comise.

La 16 iulie, cu câteva minute înainte de începerea ședinței Parlamentului, câteva zeci de veterani ai războiului de pe Nistru au protestat în fața Președinției, iar mai apoi a Parlamentului față de pasivitatea autorităților față de instalarea de către Tiraspol a celor 37 de posturi în zona de securitate, dar și față de neîndeplinirea promisiunilor autorităților în ceea ce-i vizează.

Supărați că majoritatea parlamentară nu a acceptat propunerile opoziției în ceea ce-i privește, foștii combatanți au decis să blocheze bulevardul Ștefan cel Mare cerând să meargă în Parlament și să-și expună revendicările de la tribuna oficială.

După ce artera principală a capitalei a fost ocupată timp de câteva ore de veteranii războiului de pe Nistru, nemulțumiți că autoritățile nu le îndeplinesc promisiunile, poliția a intervenit în forță.