Principală  —  Ştiri   —   Amnesty International Moldova, despre protestul…

Amnesty International Moldova, despre protestul veteranilor: „Nu este clar de ce autoritățile au aplicat forța la un protest pașnic, soldate cu rețineri și utilizarea de gaze lacrimogene”

Sursa foto: jurnal.md

Amnesty International Moldova condamnă aplicarea forței și folosirea gazelor lacrimogene de către poliție, precum şi reținerile protestatarilor în timpul protestului pașnic, organizat pe data de ieri, 16 iulie, în Chișinău. Potrivit organizației, aplicarea violenței față de protestatari, reținerea acestora fără vreun motiv justificat și obiectiv, nu este proporțional interesului public de a promova dreptul la libertatea întrunirilor. 

Amnesty International remarcă că Constituția RM garantează fiecărei persoane dreptul de a-și exprima opinia și de a participa liber la mitinguri, demonstrații, manifestări, procesiuni sau întruniri publice.

Aplicarea violenței față de protestatari, reținerea acestora fără vreun motiv justificat și obiectiv, nu este proporțional interesului public de a promova dreptul la libertatea întrunirilor. Astfel, statul are obligația pozitivă de a lua măsuri de protecție a protestatarilor, și de a oferi fiecărei persoane
garanții atât legislative cât și practice cu privire la apărarea fiecărui protestatar de acțiuni arbitrare din partea forțelor de ordine publică, unde aplicarea violenței nu poate fi decât atunci când este
absolut necesar.

Nu este clar de ce autoritățile au aplicat forța la un protest pașnic, soldate cu rețineri și utilizarea de gaze lacrimogene. Forțele de ordine trebuie să ofere în continuare protestatarilor dreptul la libera întrunire și să întreprindă măsuri pentru a preveni răspândirea bolilor epidemice..

În consecință, este esențial ca forțele de ordine publică să se abțină de la aplicarea forței fizice, decât atunci când este absolut necesar. La fel, autoritățile trebuie să justifice în mod clar condițiile pentru restrângerea libertății de întrunire.

Astfel, lipsa unei dispoziții legale cu privire la măsurile luate la întrunirea pașnică poate fi considerată ca limitarea libertății de întrunire cu rea intenție, care, în consecință, este calificată de Amnesty International Moldova ca disproporționată, într-o societate democratică.

Amnesty International Moldova atrage atenția autorităților asupra următoarelor:

  1. Restricția de facto a oamenilor de a protesta colectiv în public trebuie să fie o ultimă soluțiebazată pe o nevoie convingătoare, obiectivă și justificată;
  2. Aplicarea forței fizice nejustificate, disproporționate şi în scopuri politice de către organelede forță este condamnabilă într-un stat de drept;
  3. Autoritățile, inclusiv forțele de ordine, trebuie să prevadă măsuri clare de protecție aprotestatarilor pentru a preveni răspândirea bolilor pandemice (să nu împiedice libera deplasare a protestatarilor pentru a evita îmbulzeala, a face posibilă distanțarea fizică etc.).

Ieri, 16 iulie, cu câteva minute înainte de începerea ședinței Parlamentului, câteva zeci de veterani ai războiului de pe Nistru au protestat în fața Președinției, iar mai apoi a Parlamentului față de pasivitatea autorităților față de instalarea de către Tiraspol a celor 37 de posturi în zona de securitate, dar și față de neîndeplinirea promisiunilor autorităților în ceea ce-i vizează.

Supărați că majoritatea parlamentară nu a acceptat propunerile opoziției în ceea ce-i privește, foștii combatanți au decis să blocheze bulevardul Ștefan cel Mare cerând să meargă în Parlament și să-și expună revendicările de la tribuna oficială.

După ce artera principală a capitalei a fost ocupată timp de câteva ore de veteranii războiului de pe Nistru, nemulțumiți că autoritățile nu le îndeplinesc promisiunile, poliția a intervenit în forță.