Principală  —  IMPORTANTE   —   Fostul președinte socialist al R.…

Fostul președinte socialist al R. Moldova Igor Dodon susține că avocații săi au contestat la instanța de apel decizia Judecătoriei Chișinău prin care a fost plasat în arest la domiciliu: „Bănuielile procurorilor sunt slabe și nefondate”

Fostul președinte al R. Moldova, socialistul Igor Dodon, învinuit de corupere pasivă, organizarea, dirijarea și acceptarea cu bună-știință a finanțării partidului politic de către un grup criminal organizat, trădare de Patrie și îmbogățire ilicită, susține că bănuielile procurorilor sunt „slabe și nefundamentate” și anunță că avocații săi au contestat vineri, 27 mai, decizia magistraților Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, prin care a fost plasat în arest la domiciliu.

Reacția lui Dodon vine după ce procurorii anticorupție au contestat vineri cu recurs la Curtea de Apel Chișinău, încheierea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, prin care s-a dispus plasarea în arest la domiciliu pe un termen de 30 zile a ex-președintelui Dodon. Procurorii susțin că, la emiterea deciziei, judecătorul nu a ținut cont de caracterul complex al cazului infracțional investigat și în mod special de legătura cu anumite personaje, lista care i-a fost adusă la cunoștință lui Dodon în ședința de judecată.


Într-un mesaj postat duminică, 29 mai, pe pagina sa de Facebook, Igor Dodon susține că a constatat o „abordare total neprofesionistă și politic angajată a procurorilor” care gestionează dosarul său.

„Mâine, după consultarea cu avocații, voi face public recursul meu asupra deciziei de a fi arestat la domiciliu. Din acest act veți vedea cât de slabe și nefundamentate sunt „bănuielile rezonabile” ale procurorilor. Dosarul este comandat politic, pentru a mă aresta cu orice preț, fără a avea temei real pentru așa ceva (…). Este important de știut că procurorii din acest grup au fost responsabili și de alte dosare politice, în interesul lui Plahotniuc, pe timpul când procuratura era capturată de un alt regim de la guvernare, numit oligarhic. Vedem că așa-zisa „reformă” a procuraturii s-a limitat doar la înlocuirea unor dosare politice cu alte dosare politice, și a unor figuranți, cu alți figuranți. Însă metodele și executorii au rămas, în mare parte, aceleași (…)”, a spus Igor Dodon.

Cât privește declarațiile procurorilor, care au menționat faptul că fostul lider al socialiștilor avea planificată pentru data de 16 mai o călătorie peste hotarele țării, Dodon spune că și-a cumpărat biletele de avion cu două zile înainte de „deschiderea dosarului penal” și susține că nu intenționa să „evadeze”.

„(…) L-am anunțat pe procurorul pe caz că am bilete la avion peste câteva zile și dacă trebuie să le anulez, dacă trebuie să preîntâmpin aeroportul că nu voi zbura, precum și să anunț persoanele cu care urma să am întrevederile planificate cu mult timp în urmă. Menționez că biletele le-am procurat pe 16 mai, în timp ce despre deschiderea dosarului penal împotriva mea procuratura a anunțat pe 18 mai. Deci, între procurarea biletelor și dosarul penal nu a existat, din start, nicio asociere, nici nu se știa că îmi va fi deschis acest dosar penal. Și am fost uimit să aud cum procurorul pe caz a declarat apoi, absolut fără scrupule, în instanță și la presă, că am luat bilete ca să evadez. S-a procedat foarte urât, a fost lansată public o minciună care denigrează imaginea mea ca politician, ceea ce o dată în plus mă face să nu am încredere în corectitudinea, independența și profesionismul procurorilor (…)”, a declarat Dodon.

Pe 27 mai, procurorii anticorupție au contestat cu recurs la Curtea de Apel Chișinău, încheierea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, prin care s-a dispus plasarea în arest la domiciliu pe un termen de 30 zile, a ex-președintelui R. Moldova, socialistul Igor Dodon. Prin recursul înaintat, procurorii anticorupție au solicitat aplicarea măsurii preventive sub formă de arestare preventivă pe un termen de 30 zile a ex-președintelui R. Moldova, cu executarea acesteia în Penitenciarul nr. 13 Chișinău.

Procurorii consideră nemotivat argumentul instanței precum că Igor Dodon anterior nu a fost în conflict cu legea.

Pe 26 mai, Igor Dodon a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile, după ce magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, au admis parțial demersul procurorilor, care au solicitat mandat de arestare pentru 30 de zile în izolator pe numele fostului șef de stat.