Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Fostul președinte BEM, Grigore Gacikevici…

Fostul președinte BEM, Grigore Gacikevici este reținut de CNA pentru 72 de ore

deschide.md

Fostul președinte al Băncii de Economii, Grigore Gacikevici a fost reținut pentru 72 de ore, într-un dosar de creditare frauduloasă de la BEM . Gacikevici a fost încătușat de ofițerii CNA din sala de judecată, acesta având statut de bănuit.

Potrivit datelor CNA, în perioada când exercita funcția de președinte, au fost încălcate regulile de creditare în privinţa a trei agenţi economici, suma totală a creditelor depăşind 260 de mln de lei. Dosarul penal este pornit în temeiul art. 239 Cod Penal. Legislaţia în vigoare prevede o pedeapsă cu închisoare de până la 7 ani.

Șeful Direcţiei urmărire penală a CNA, Bogdan Zumbreanu a declarat presei că la expirarea celor 72 de ore, procurorii urmează să decidă asupra înaintării învinuirii şi depunerii în instanţa de judecată a demersurilor pentru obţinerea unui mandat de arest.

Grigore Gacikevici a mai fost învinuit de încălcarea regulilor de creditare, în urma cărora banca ar fi fost prejudiciată cu peste patru milioane de euro şi aproximativ patru milioane de lei.

Zumbreanu a precizat că vor mai fi audiate și alte persoane care au fost implicate în procesul de creditare de la Banca de Economii din Moldova.
Amintim că, cinci persoane din fosta administraţie a băncii au statutul de inculpat, iar astăzi a avut loc o nouă şedinţă de judecată în cadrul căreia au fost conexate mai multe cauze penale ce vizează fraudele de la BEM. Pe banca acuzaţilor sunt fostul preşedinte al BEM, ex-şeful Direcţiei Credite, ex-şeful Direcţiei securitate şi fostul şef al Direcţiei juridice. Dosarul a fost transmis în instanţa de judecată în aprilie 2013.

CNA şi procurorii anticorupţie au expediat în judecată 18 dosare care vizează acordarea creditelor neperformante de către fosta administraţie a Băncii de Economii. În prezent, câteva zeci de dosare privind fraudele de la BEM se află la etapa de urmărire penală la Centrul Naţional Anticorupţie şi Procuratură.

Foto: deschide.md