Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Dosarul „mitei pentru judecători”, trimis…

Dosarul „mitei pentru judecători”, trimis în judecată

La cinci luni de la reținerea celor zece persoane vizate în dosarul „mitei pentru judecători”, Procuratura Anticorupție anunță despre finalizarea urmării penale și expedierea în instanța de judecată a dosarului.

În dosarul „mitei pentru judecători” figurează cinci magistrate, un procuror, un avocat, un asistent judiciar și două persoane fizice. Cei zece au fost reținuți de procurori în octombrie 2018, fiind bănuiți într-un dosar de corupție. Conform materialelor cauzei penale, s-a stabilit că judecătorii de la Curtea de Apel, precum și cei de la Judecătoria Centru, au pretins și primit sume de bani în proporții deosebit de mari pentru a emite decizii favorabile pe mai multe cauze penale aflate în examinare. Rolul avocatului și procurorului în schemă a constat în intermedierea transmiterii mijloacelor bănești către magistrați.

Într-un comunicat de presă al Procuraturii Anticorupție se menționează că în prezent, în privința asistentului judiciar și a uneia dintre persoanele fizice este aplicată măsura preventivă de arest la domiciliu, iar în privința avocatului, a judecătorului în Curtea de Apel Chișinău, dar și a unei persoane cu funcția de judecător din Judecătoria Chișinău cu sediul Centru a fost aplicată măsura preventivă – control judiciar.

Potrivit Procuraturii, urmărirea penală pe cauză a fost dispusă de către Procurorul General conform elementelor infracţiunii de trafic de influență, ulterior, la cauza respectivă fiind conexate cauzele penale privind elementele infracțiunii de corupere pasivă, corupere activă, amestecul în înfăptuirea justiției și pronunțarea cu bună știință a unei hotărâri ilegale.

Dacă vor fi găsiți vinovați de corupere pasivă, bănuiții riscă închisoare de la 7 la 15 ani cu amendă în mărime de la 400 000 la 500 000 de lei. Pronunțarea cu bună-știință de către judecător a unei încheieri contrare legii se pedepsește cu amendă de la 32 500 la 57 500 lei sau cu închisoare de până la 5 ani. Pentru corupere activă, bănuiții riscă o pedeapsă cu amendă în mărime de la 300 000 la 40 000 de lei, iar persoana juridică se pedepsește cu amendă în mărime de la 700 000 la 900 000 de lei. Pentru amestecul în judecarea cauzelor de către instanțele de judecată, inculpații pot fi pedepsiți cu o amendă de la 37 500 la 47 500 de lei, sau închisoare de până la 4 ani.

Citiți și: