Principală  —  IMPORTANTE   —   Dosarul „kuliok”: După 13 ședințe…

Dosarul „kuliok”: După 13 ședințe de judecată, procurorii anticorupție au început astăzi prezentarea probelor în susținerea învinuirii în privința socialistului Igor Dodon

Foto: ZdG

Procuratura Anticorupție (PA) informează că, după 13 ședințe de judecată, luni, 27 februarie, procurorii anticorupție au început prezentarea probelor în susținerea învinuirii în privința ex-președintelui Igor Dodon, în dosarul în care este bănuit de corupere pasivă, organizarea și acceptarea finanțării partidului politic din partea unei „organizații criminale”.

„Totodată, menționăm că avocații inculpatului Dodon Igor au fost sancționați cu amendă judiciară în mărime de 1000 lei fiecare, cu informarea Uniunii Avocaților și Ministerului Justiției, pe motiv că aceștia au înaintat cerere de recuzare a procurorului în mod repetat cu rea-credinţă şi în mod abuziv, cu scopul de a tergiversa procesul”, anunță PA.

Fostul președinte se află sub control judiciar. La 18 noiembrie 2022, Igor Dodon a fost eliberat din arest la domiciliu, fiind plasat sub control judiciar, având interdicția de a părăsi țara.

La începutul lunii februarie, PA anunța că procurorii au dispus recunoașterea și audierea în calitate de bănuiți a ex-președintelui R. Moldova, Igor Dodon, soției acestuia, Galina Dodon, și a medicului care a confecționat „documentul medical fals”, în baza căruia CSJ a permis ieșirea din țară a fostului șef de stat și a soției acestuia.

Prima ședință de judecată în dosarul fostului șef de stat Igor Dodon, în care se cercetează episodul filmat în iunie 2019, când a primit de la Vladimir Plahotniuc o pungă neagră, a avut loc luni, 17 octombrie, la Curtea Supremă de Justiție. Dodon este apărat de trei avocați, iar acuzarea este asigurată de doi procurori. 

Pe 6 octombrie 2022, Procuratura Anticorupție a anunțat despre trimiterea în judecată a cauzei penale de învinuire a ex-președintelui R. Moldova, Igor Dodon, în comiterea infracțiunii de corupere pasivă și organizarea și acceptarea finanțării partidului politic din partea unei organizații criminale, săvârșite pe durata exercitării mandatului său de președinte al R. Moldova, în perioada lunii iunie 2019.

Dosarul disjuns pe două capete de acuzare în privința lui Igor Dodon a fost transmis conform competenței CSJ-ului pentru examinare în fond. Potrivit prevederilor art. 39 din Codul de procedură penală, CSJ este competentă să judece în primă instanță cauzele penale privind infracțiunile săvârșite de președintele R. Moldova, precizează Procuratura.