Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Recurs în anulare în…

DOC Recurs în anulare în dosarul medicului de la Bălți, condamnat pentru că a violat 16 paciente. Decizie definitivă și irevocabilă a CSJ

Curtea Supremă de Justiție a respins ca inadmisibil recursul în anulare depus de avocata medicului psihiatru Stanislav Florea, judecat și condamnat la 15 ani de închisoare cu executare după ce a fost găsit vinovat de violarea a 16 paciente cu probleme neurologice.

Magistrații CSJ au ajuns la concluzia că „în speţa examinată se impune ca soluţie inadmisibilitatea recursului în anulare declarat, pe motiv că este vădit neîntemeiat”.

„Colegiul consideră că instanţele de apel şi recurs prin hotărârile adoptate întemeiat au constatat existenţa faptelor şi au prezentat împrejurările de loc, de timp, de mod, de mijloace, scopul în care a fost săvârşită fapta, au făcut o analiză a probelor din care rezultă vinovăţia condamnatului, analizând inclusiv apărările formulate cu privire la nevinovăţia sa în săvârşirea infracţiunii incriminate, generând concluzia că a verificat dacă împrejurările reţinute de instanţa de fond reprezintă adevărul material, complet şi cert. În consecinţă, Colegiul penal nu constată prezenţa erorilor de drept ce ar genera casarea hotărârii atacate, sub aspectele invocate, acestea fiind declarative şi vădit neîntemeiate, iar decizia instanţei de recurs ordinar din 19 noiembrie 2019 fiind întemeiată, motivată şi legală, or, în speță nu fost identificată prezența viciului fundamental, care ar impune soluția casării hotărârii irevocabile”, se spune în decizia CSJ, care a fost pronunțată integral la 3 septembrie 2020.

În noiembrie 2019, magistrații de la CSJ au respins ca inadmisibil recursul declarat de către inculpat și au menținut decizia Curții de Apel Bălți din martie 2019, prin care Stansilav Florea a fost condamnat la 15 ani de închisoare. Avocata Doina Ioana Străisteanu declara anterior pentru ZdG că magistrații de la CA Bălți au dispus și achitarea desbăgubirilor morale pentru pacientele de la Internat, despăgubirile fiind între 50 și 70 de mii de lei.

Acest caz a apărut în atenția publică în februarie 2013, când o beneficiară a internatului și-a sunat rudele, anunțându-le că a fost violată. ZdG a urmărit acest caz în ultimii ani.

Atunci, în 2013, la faţa locului, s-a deplasat grupul operativ al comisariatului de poliție și procurori din Bălți, recepționând plângerea victimei, care a anunțat că ar fi fost violată de medicul care o tratează. Fiind supusă unei expertize psihiatrice, femeia a fost calificată ca fiind responsabilă, fapt care a servit drept temei pentru inițierea unei cauze penale în baza art. 171 Cod Penal al R. Moldova „Viol”. Ulterior, în timpul investigațiilor, au fost identificate și alte victime, în total, 16. Stanislav Florea a pledat, pe tot parcursul procesului, nevinovat.