Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Proiectul privind modificarea Constituției…

DOC Proiectul privind modificarea Constituției în partea ce vizează sistemul judecătoresc, aprobat de Guvern. Va fi transmis din nou Curții Constituționale

Guvernul a aprobat miercuri, 30 septembrie, un nou proiect de lege care vizează modificarea Constituției în partea ce ține de sistemul judecătoresc, în contextul în care la cel precedent Curtea Constituțională (CC) a dat aviz negativ.

Astfel, este propusă excluderea termenului de 5 ani de numire a judecătorilor. Totodată, în Constituție ar urma să fie și prevederea conform căreia președintele țării poate refuza doar o dată candidatura înaintată de CSM.

Proiectul mai include și prevederea conform căreia judecătorii vor avea imunitate funcțională doar în condițiile legii.

De asemenea, dacă proiectul va intra în vigoare, în Constituție va fi indicat că CSM are 12 membri, care sunt numiți pe 6 ani și pot deține doar un mandat.

După publicarea în Monitorul Oficial, proiectul va fi transmis Înaltei Curți pentru avizare.

„Importanța acestui proiect se demonstrează nu doar prin această declarație a CoE, dar și că este o condiționalitate acceptată de Republica Moldova în cadrul relațiilor sale cu UE, dar și în cadrul negocierilor cu FMI.

Suntem siguri că CC va examina foarte atent acest proiect, care este esențial pentru a începe, în sfârșit, mult așteptata reformă. Nu fac niciun pas în continuare fără a agrea cu Grupul ad-hoc al CoE.

Rog susținere de la partenerii politici din Republica Moldova ca noi să putem să promovăm schimbări necesare ca sistemul judecătoresc să fie separat de cel politic”, a subliniat astăzi Nagacevschi în cadrul unui briefing de presă.

La 22 septembrie, CC a constatat că proiectul de modificarea a Constituției privind sistemul judecătoresc nu poate fi trimis Parlamentului spre aprobare, deoarece nu respectă condițiile de revizuire a Constituției.

Consiliul Europei a confirmat astăzi, într-o declarație, că proiectul este în conformitate cu avizele recente ale Comisiei de la Veneția și va continua să colaboreze strâns cu Republica Moldova pentru a facilita implementarea completă și eficientă a reformelor în sectorul justiției.