Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   (doc) Procuratura Generală a depus…

(doc) Procuratura Generală a depus recurs în anulare după ce judecătorul Gheorghe Popa a fost achitat pentru provocare

Procuratura Generală a depus recurs în anulare după ce instanța supremă a acceptat achitarea lui Gheorghe Popa, judecătorul de la Telenești prins în flagrant cu 200 de USD în octombrie 2013. Recursul a fost depus de Mircea Roșioru, adjunctul procurorului general, fiind înregistrat la CSJ, miercuri, 13 septembrie 2017. 

„Instanțele, contrar și gresit interpretând jurisprudența CtEDO, au reținut provocarea. Acestă interpretare a făcut ca deciziile Curții de Apel și Curții Supreme de Justiție să fie afectate de un viciu fundamental admis în cazul procedurii precedente”, a declarat pentru ZdG, Mircea Roșioru, adjunctul procurorului general, după ce a fost depus recursul în anulare în dosarul Gheorghe Popa. 

Dosarul penal pe numele judecătorului Gheorghe Popa, reţinut în flagrant de către ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie şi procurori cu 200 USD în toamna anului 2013, a fost o provocare pusă la cale de către organele de drept. Aceasta a fost concluzia Colegiului Penal lărgit al Curţii Supreme de Justiţie făcută publică la 17 august 2017, atunci când s-a pus punct examinării dosarului magistratului, care a durat aproape patru ani.

„Acţiunile avocatului Durnea Andrei în privinţa inculpatului Popa Gheorghe au avut efectul provocării, iar infracţiunea nu putea fi comisă fără intervenţia provocatorului”, menţionează judecătorii de la CSJ, în motivarea deciziei prin care s-a confirmat achitarea lui Popa.

Mai mult, magistraţii instanţei supreme au ajuns la concluzia că există „o bănuială rezonabilă” că litigiul pe care judecătorul Popa îl examina în 2013 şi care a dus la arestarea sa „a fost o înscenare cu implicarea agenţilor statului”. Un magistrat din completul de la CSJ, Ghenadie Nicolaev a avut însă opinie separată. El scrie în document că nu este de acord cu soluţia colegilor săi şi consideră că în cauza dată ar fi fost raţional de adoptat o hotărâre de admitere a recursului ordinar declarat, cu casarea totală a deciziei instanţei de apel şi remiterea la rejudecare în aceeaşi instanţă de apel, într-un alt complet de judecată, pe motiv că instanţa de apel a motivat insuficient decizia adoptată.

Gheorghe Popa a revenit la serviciu, în funcția de judecător la Judecătoria Telenești, la scurt timp după decizia nemotivată a CSJ din 4 iulie 2017, prin care s-a constatat achitarea sa.

Citiți și: (doc) Cum a motivat CSJ achitarea judecătorului Popa pentru provocare la comiterea infracţiunii