Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Pedeapsa primită de nepotul…

DOC Pedeapsa primită de nepotul deputatului Furculiță în dosarul în care au fost interceptați actualul ministru de Interne, Pavel Voicu și liderul Socialiștilor din Parlament

Foto: nordnews.md

Acțiunile descrise în cadrul interceptărilor în care sunt vizați deputatul socialist Corneliu Furculiță și actualul ministru de Interne Pavel Voicu au avut loc în realitate, ele fiind investigate în cadrul unui dosar penal deschis în decembrie 2017.

În acea perioadă, Pavel Voicu, cel care încerca să-l ajute pe nepotul lui Corneliu Furculiță să scape de probleme, nu era ministru de Interne, ci  consilier al Președintelui R. Moldova pentru misiuni speciale. Voicu a fost numit ministru la MAI în noiembrie 2019. 

Dosarul penal în care a figurat nepotul lui Corneliu Furculiță s-a finalizat în instanța de judecată, printr-o sentință emisă de judecătoarea Vasilisa Muntean la 20 aprilie 2018. Nepotul lui Furculiță a fost pedepsit cu o amendă în valoare de 31,5 mii de lei, care se înjumătățea dacă era achitată în 72 de ore de la intrarea sentinței în vigoare. Tânărul a fost scutit de peseapsa complementară, privarea dreptului de a conduce mijloace de transport. 

În cadrul examinării dosarului, Sergiu Gorea, nepotul deputatului Corneliu Furculiță, și-a recunoscut vina. Oamenii legii au constatat că acesta, în dimineața zilei de 25 decembrie 2017, în timp ce se deplasa la volanul automobilului Opel Corsa a fost oprit la intersecția străzilor Calea Ieșilor cu șoseaua Balcani. În urma verificării i-a fost stabilită o concentrație a vaporilor de alcool în aerul expirat de 0,26 mg/l, iar în sânge, de 0,53 mg/l, considerându-se, conform legii, că se afla în stare de ebrietate alcoolică cu grad avansat.

Sergiu Gorea și-a recunoscut vina și a depus o cerere prin care a solicitat examinarea cauzei în baza probelor administrate în cadrul urmăririi penale. El a spus că se „căiește sincer pentru cele întâmplate”. El i-a spus judecătoarei care a examinat cazul său că se pornise „la sud”, așa cum menționa și în interceptări, și că băuse, în ajun, „aproximativ 2 litri de bere”. 

În ședința de judecată, procurorul Daniel Precup a solicitat să fie aplicată o amendă în valoare de 600 unități convenționale, cu privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de 3 ani. 

Avocatul lui Sergiu, Ivan Talpiș, a cerut aplicarea unei amenzi, dat fiind faptul că a săvârșit pentru prima oară o infracțiune, solicitând să nu-i fie aplicată pedeapsa complementară, pentru că automobilul personal îl folosește în interes de serviciu și este unica sursă de existență.  

La 20 aprilie 2018, judecătoarea Vasilisa Muntean de la Judecătoria Chișinău i-a aplicat lui Sergiu Gorea o amendă în valoare de 630 unități convenționale, echivalentul a 31,5 mii de lei. Dacă amenda era achitată timp de 72 de ore de la rămânerea sentinței în vigoare, ea se înjumătățea. Tânărul a fost scutit de peseapsa complementară, privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport, iar sentința nu a fost contestată la Curtea de Apel Chișinău, astfel că a devenit irevocabilă. 

Președintele fracțiunii parlamentare a PSRM, Corneliu Furculiță, s-ar face vinovat de trafic de influență și abuz de funcția și statutul pe care îl deține. Deputatul s-ar fi implicat pentru a-și scăpa nepotul de dosar penal, după ce acesta a fost prins de agenții de patrulare ai Inspectoratului Național de Securitate Publică (INSP) în stare de ebrietate la volan. Cel puțin, asta reiese din înregistrările telefonice examinate de reporterii NordNews, în cadrul unei anchete jurnalistice.

Săptămâna trecută, pe adresa electronică a mai multor instituții de presă, a ajuns o înregistrare telefonică în care un tânăr se laudă unui amic despre cum un oarecare Cornel, care îi este rudă, a fluturat cu legitimația de deputat în fața polițiștilor, după ce aceștia l-au tras pe dreapta la ieșirea din Chișinău și l-au supus testului cu aparatul Dragger. Pentru că rezultatele alcotestului arătau că acesta avuse o concetrație de 0,32 mg/l alcool pur în aerul expirat, bănuitul a fost dus la Dispensarul Narcologic, pentru a-i fi preluate probe de sânge.

„Să chici odată și să nu te scoată, apoi ce fel de neam e ăsta?…”

Aceeași înregistrare telefonică a fost virală și pe mai multe canale de pe paltforma online Telegram. Individul care se laudă prietenului cu aventurile și pilele sale se numește Sergiu Gorea, un tânăr în vârstă de 28 de ani, originar din satul Răuțel, raionul Fălești. Acesta este nepotul familiei Furculiță, mai exact fiul fratelui Ludmilei Furculiță.

Pavel Voicu, ministrul afacerilor și al dosarelor aranjate

Recent, pe adresa redacției NordNews.md au ajuns și alte înregistrări telefonice care au legătură direct cu acest caz și care vin să confirme faptul că incidentul a avut loc, iar șoferul prins băut la volan a scăpat de dosar penal și a rămas cu permisul de conducere în buzunar, datorită implicării socialistului Furculiță.

Dintr-o înregistrare, reiese clar că în rezolvarea acestui caz s-a implicat și actualul ministru al Afacerilor Interne, Pavel Voicu. Acesta l-ar fi sunat pe tânăr, prezentându-se „Pavel” și spunându-i că are numărul lui de la Cornel Dimitrievici (nota red.  Corneliu Furculiță), ca să-l întrebe mai multe detalii despre caz, pentru a rezolva situația.

Tânărul recunoaște că a băut bere până după miezul nopții și a dormit doar câteva ore. Drept răspuns, interlocutorul cu voce asemănătoare cu cea a ministrului MAI, după ce l-a întrebat toate detaliile și i-a explicat cum se bea: „Rachiul iese repede… În vreo două-trei ore, în cinci ore iese vinul și în șapte iese berea”, i-a cerut să-l telefoneze îndată ce va fi chemat la audieri.

Deputatul Corneliu Furculiță își învață nepotul (cum) să mintă

Pentru a vedea care este situația, Sergiu Gorea a fost telefonat de mătușa sa, Ludmila Furculiță. Aceasta a transmis telefonul soțului ei, deputatul PSRM Corneliu Furculiță.

Alesul poporului îi sugerează lui Gorea să nu vorbească cu polițiștii, să nu-i caute, iar dacă o să fie sunat, să le spună că nu are avocat, iar avocatul pe care îl cunoaște e plecat din țară. Acesta îi recomandă să nu-i fie frică, să reacționeze cu calm și să tragă cât mai mult de timp, asigurându-l că până la urmă totul va fi bine.

Ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu, a venit cu o reacție pe o rețea de socializare respingând acuzațiile care i se aduc și spune că nu a făcut abuz de funcția deținută în perioada activității de ministru.

„În legătură cu informațiile publicate în mass media și învinuirile care îmi sunt aduse de unele persoane cu intenții de a denigra imaginea mea de ministru și a-mi implica numele în incidente în care nu sunt vizat, vin cu următoarea precizare: Nu am fost implicat în acțiuni ilegale și nu am făcut abuz de funcția deținută în perioada activității de ministru și consider aceste materiale apărute în presă informații false menite să ducă în eroare opinia publică. Există instanțe care pot verifica toate aceste detalii și care se pot expune pe cale legală, comunicând care totuși este situația reală a acestui caz, dacă am fost sau nu implicat și în calitate de ce. Ne vom adresa instituțiilor competente în acest sens și vom face lumină pentru a nu admite în continuare această manipulare mediatică în spatele căreia stau politicieni și oameni cu interese ascunse”, spune ministrul.

Voicu spune că va insista asupra unei anchete care să verifice interceptările telefonice, legalitatea lor și scopul.

„Este vizibilă interpretarea acestor comunicări și ruperea din context a unor informații, dar cu regret unele mijloace de informare nu au verificat cu atenție sursele pe care le au și interesele lor ascunse. La necesitate, voi reveni cu unele informații suplimentare. Informați-vă calitativ și nu vă lăsați manipulați”, mai spune Pavel Voicu.