Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Maia Sandu îl invinge…

DOC Maia Sandu îl invinge pe Igor Dodon în instanță. Informațiile din pliantele socialiștilor sunt defăimatoare

Foto: deschide.md

Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana a emis astăzi, 14 noiembrie, hotărârea prin care admite cererea depusă de candidata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) la prezidențiale, Maia Sandu, împotriva candidatului independent, susținut public de Partidul Socialiștilor din R. Moldova, Igor Dodon, în legătură cu distribuirea pliantelor electorale ce conțin mesaje manipulatorii la adresa candidatei PAS.

„Se amdmite parțial cererea de chemare în judecată depusă de Maia Sandu către Igor Dodon cu privire la apărarea demnității, onoarei și reputației, ca întemeiată. Se constată că informații expuse în pliantul candidatului la funcția de președinte al RM, Igor Dodon, anume sintagmele „promovarea unei politici rusofobe, ostile relațiilor noastre strategice și de prietenie cu Rusia ”, ”legalizarea căsătoriilor dintre homosexuali și adopția copiilor de către aceste familii de gay și lesbiene”; „deteriorarea relațiilor cu Tiraspolul” „Poate doar cei care o dirijează pe Maia Sandu de peste hotare doresc un nou conflict sau război”, „falimentul economic al țării” se arată scris în hotărârea judecătoriei Chișinău.

Totodată, instanța cere candidatului Igor Dodon, susținut de PSRM, să sisteze imediat răspândirii informațiilor defăimătoare în adresa Maiei Sandu.

Sâmbătă și duminică, 7 și 8 noiembrie, atât în Capitală, cât și în raioane au fost distribuite pliante cu mesaje manipulatorii la adresa candidatei Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu. În foile volante este scris despre o eventuală închidere a școlilor și spitalelor, lichidarea raioanelor și unirea satelor în județe, legalizarea căsătoriilor „dintre homosexuali”, precum și stoparea plăților pentru pensii și salarii. Pliantele conțin informații cum că au fost achitate din fondul electoral al candidatului susținut de PSRM, Igor Dodon. În raportul financiar prezentat de Igor Dodon Comisiei Electorale Centrale (CEC) la 6 noiembrie nu sunt, însă, indicate cheltuieli pentru tipărirea pliantelor. Informațiile din pliante sunt atacurile lansate de Igor Dodon în cadrul unui briefing de presă de la 3 noiembrie.

În briefingul de presă de la 3 noiembrie, într-un discurs de jumătate de oră, el a făcut o serie de afirmații false, cum că Maia Sandu ar fi închis mai multe școli, primării, spitale și că ar fi scos limba rusă din curricula școlară. Datele statistice și informațiile oficiale dezmint falsurile lui Igor Dodon, scrie Stop Fals.

Pliantele conțin informații cum că au fost achitate din fondul electoral al candidatului susținut de PSRM, Igor Dodon. În timp ce reprezentanții PAS spun că „Igor Dodon nu a rezistat și a coborât în glod și împroașcă cu acest glod toată țara”, reprezentanții staff-ului acestuia au declarat pentru ZdG că în cadrul dezbaterilor, candidatul va veni cu „dovezi și argumente”.

În campania prezidențială din 2016 au fost împărțite o serie de foi volante care promovau informații false la adresa Maiei Sandu. Spre deosebire de acum, în 2016 pliantele nu conțineau informații despre cine le tipărește, în ce tiraj și din ce resurse, fapt care contravine legislației electorale

Într-o investigație, Anticorupție.md a scos la iveală că repartizarea fluturașilor se făcea chiar la câțiva pași de MAI, în biroul Uniunii Ofițerilor din Republica Moldova, organizație cu care liderul PSRM Igor Dodon are legături strânse de ani buni.

Candidata PAS, Maia Sandu și candidatul independent, susținut public de PSRM, Igor Dodon sunt concurenții care se vor întâlni în turul II al alegerilor prezidențiale, care va avea loc pe 15 noiembrie curent. După primul tur Maia Sandu a acumulat 36,16% din voturi, iar Igor Dodon – 32,61%.