Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Mai mulți judecători au…

DOC Mai mulți judecători au expediat o notă în adresa CC în susținerea sesizării depuse de CSM referitoare la controlul constituționalității unor prevederi din Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul public

Mai mulți judecători din cadrul Curții de Apel Chișinău, Judecătoriilor Chișinău, Bălți, Orhei, Ungheni, Cahul, Căușeni, Cimișlia, Criuleni, Hâncești au formulat și expediat în adresa Curții Constituționale (CC) o notă în susținerea sesizării depuse de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) referitoare la controlul constituționalității unor prevederi din Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul public și solicită Înaltei Curți admiterea sesizării.

Judecătorii susțin că legea stabilește o clasă diferită și discriminatorie de salarizare, invocând faptul că în cazul deputatului sau ministrului, clasa de salarizare este 127, iar în cazul funcției de judecător, clasa de salarizare este 102-106, „ceea ce reprezintă un tratament diferit al statutului de judecător față de funcția de deputat și ministru, luând în considerație că sunt trei exponenți a trei puteri în stat cu același grad de responsabilitate și egale între ele”.

„Legislativul, prin adoptarea prezentei legi a încălcat articolul 6 din Constituția R. Moldova, stabilind judecătorilor o clasă de salarizare mai joasă în coraport cu celelalte funcții de același nivel (…). Deși judecătorul este deținătorul funcției de demnitate publică, unicul exponent al sistemului judecătoresc, salarizarea acestuia corespunde nivelului de funcționar public, ceea ce reprezintă o discriminare a judecătorilor față de exponenții puterii legislative și executive”, se arată în document.

Pe 10 decembrie 2021, membrii CSM au depus la Curtea Constituțională o sesizare privind controlul constituționalității unor prevederi ale Legii nr. 270 din 23 noiembrie 2018 cu privire la sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar în vederea abrogării Legii privind salarizarea judecătorilor și procurorilor din 2013.

În sesizare, CSM menționa faptul că, de la momentul adoptării legilor supuse controlului constituționalității (anul 2018), coeficientul de salarizare corespunzător clasei de salarizare stabilit în Legea bugetului de stat pentru judecători nu a fost modificat, „salariul judecătorilor fiind neschimbat din 2018, în timp ce costurile vieții s-au aflat în creștere simțitoare”. Totodată, CSM menționa că „prevederile cuprinse în Legea nr. 270 din 2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar și Legea din 2018 pentru modificarea unor acte legislative au generat diminuarea simțitoare a mărimii salariului judecătorilor, din momentul adoptării acestor prevederi”.

Membrii CSM optează pentru revenirea la legea specială privind salarizarea judecătorilor și procurorilor.