Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Judecătoria Chișinău a emis…

DOC Judecătoria Chișinău a emis sentința în dosarul în care Veaceslav Negruța era cercetat pentru abuz de putere. Reacția consilierului președintei în domeniul economic, care a cerut reexaminarea dosarului

Foto: IPN

Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a emis sentința în dosarul în care actualul consilier al președintei R. Moldova în domeniul economic, Veaceslav Negruța, era cercetat pentru abuz de putere comis în perioada când ocupa funcția de ministru al Finanțelor și care a cerut reexaminarea dosarului. Astfel, conform deciziei, magistrații Judecătoriei Chișinău l-au recunoscut vinovat de comiterea infracțiunii respective și tot prin această decizie au constatat că Negruța și-a executat pedeapsa.

Între timp, consilierul președintei R. Moldova în domeniul economic, Veaceslav Negruța, a atacat la Curtea de Apel (CA) Chișinău decizia Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, prin care a fost recunoscut vinovat de abuz de putere. Recursul înaintat de Negruța a fost înregistrat la CA Chișinău, însă deocamdată nu a fost stabilită o ședință.


Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, Veaceslav Negruța ne-a comunicat faptul că a contestat la CA Chișinău decizia Judecătoriei Chișinău din motiv că o consideră „injustă, ilegală și contrară deciziilor Curții Constituționale”.

„Decizia se referă la cererea de revizuire a dosarului din 2012 și respectiv a deciziei din 2015. Cererea de revizuire a fost depusă în 2018 având la bază mai multe decizii ale Curții Constituționale. Decizia privind revizuirea dosarului, publicată acum, a fost contestată la Curtea de Apel. Decizia a fost contestată pentru că o consider injustă, ilegală și contrară deciziilor Curții Constituționale. Decizia din 2015, făcută la comandă de judecători-neamuri de oligarhi, prevedea 3 ani de suspendare și 5 ani fără drept de activitate în sector public. Respectiv, am solicitat în 2018 revizuirea deciziilor ilegale emise în 2015. Între timp termenii din decizia 2015 fiind expirați”, a declarat Veaceslav Negruța pentru ZdG.

Pe 10 noiembrie 2021, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a anulat în parte sentința Judecătoriei Râșcani din 19 mai 2015, decizia Colegiului penal al CA Chișinău de pe 30 noiembrie 2015 și decizia Colegiului penal al CSJ din 29 martie 2016 și a pronunțat în această parte o nouă sentință. Magistrații Judecătoriei Chișinău l-au recunoscut vinovat de comiterea abuzului de putere și au constatat că Veaceslav Negruța și-a executat pedeapsa.

„Veaceslav Negruța se recunoaște vinovat de comiterea infracțiunii prevăzute de art. 327 alin. (2) lit. b) din Cod penal – abuzul de putere sau abuzul de serviciu săvârșit de o persoană cu funcție de demnitate publică, cu menținerea pedepselor stabilite prin sentința Judecătoriei Rîșcani din 19 mai 2015. Se constată ca fiind executată, pedeapsa stabilită în privința lui Veaceslav Negruța, prin urmare, ultimul se consideră ca neavând antecedente penale”, se arată în sentință.

Veaceslav Negruța a fost învinuit de faptul că, în perioada când ocupa funcția de ministru al Finanțelor – 2009-2013, nu a luat decizia de a ataca la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) o hotărâre judecătorească a Curţii de Apel (CA) Chişinău, prin care Pantelei Sandulachi, deputat în primul Parlament, pe atunci membru al Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), partid care-l delegase pe Negruța în funcția de ministru, primea 400 de mii de euro drept despăgubiri, dar şi pentru că a permis executarea hotărârii când aceasta nu era încă definitivă. În consecinţă, 400 de mii de euro, echivalentul în acea perioadă a 6,2 milioane de lei, au ajuns pe conturile lui Sandulachi. Deşi, ulterior, CSJ anula acea hotărâre, precizând că fostul deputat merita doar o mie de euro, banii care i-au intrat în conturi nu au mai fost recuperaţi.

Cronologia condamnării lui Veaceslav Negruța

În anul 2012, judecătorii de la CA Chișinău au dispus ca statul să-l despăgubească pe Pantelei Sandulachi cu 400 de mii de euro, iar juriștii de la Finanţe nu au contestat decizia la CSJ. Ministerul Finanţelor a eliberat suma dispusă de această instanţă, iar mai târziu, procurorii au făcut recurs la CSJ. Astfel, la 19 iulie 2012, judecătorii de la această instanţă au decis că lui Pantelei Sandulachi i se cuvin doar 1.000 de euro, iar restul, 399.000 de mii euro, trebuiau întorşi în bugetul statului.

Pe 19 mai 2015, din a treia tentativă (primele două şedinţe în care urma să fie pronunţată sentinţa fiind amânate), judecătorul Iurie Potânga de la Judecătoria Râşcani a emis sentinţa în dosarul penal în care ex-ministrul Finanţelor, Veaceslav Negruţă, a fost învinuit în baza art. 327 din Codul Penal, abuz de putere sau abuz în serviciu. Instituția a anunțat atunci că Negruța nu va putea ocupa funcții publice timp de cinci ani.

În luna martie a anului 2016 magistraţii CSJ au decis să menţină sentinţa prin care Veaceslav Negruţa, ex-ministru al Finanţelor, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare în dosarul despăgubirilor record de 400.000 de euro, acordate lui Pantelei Sandulachi.

În iunie 2018, ZdG a constatat că Veaceslav Negruța s-a adresat cu o cerere de revizuire împotriva sentinței din 2015, motivând că hotărârile judecătorești irevocabile pot fi supuse revizuirii dacă Curtea Constituțională (CC) a recunoscut drept neconstituțională prevederea legii aplicată în cauza respectivă.

În acest context, Veaceslav Negruța a invocat că CC s-a expus anterior asupra unor norme care au stat la baza condamnării sale, declarându-le neconstituționale. Respectiv, Veaceslav Negruța considera că „decizia de condamnare urmează a fi supusă revizuirii pentru o reexaminare a acțiunilor inculpatului prin prisma reverificării și reîncadrării acțiuniilor lui, conform normelor legale rămase constituționale”. În ședința de judecată în care a fost examinată admisibilitatea cererii, procurorul a solicitat respingerea acesteia ca fiind nefondată, în timp ce partea civilă, Sandulachi Pantelei, a susținut-o și a solicitat admiterea ei. Printr-o încheiere din 9 septembrie 2019, instanța de judecată a admis cererea de revizuire.