Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   DOC/ Hotărârea care a permis…

DOC Hotărârea care a permis reținerea judecătorului Sternioală, suspendată de Curtea de Apel

Curtea de Apel (CA) Chișinău a suspendat marți, 12 noiembrie, hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), prin care judecătorul Curții Supreme de Justiție (CSJ) Oleg Sternioală a fost lipsit de imunitate, fiind ulterior reținut.

Acesta a invocat faptul că membrii CSM au fost revocați din funcție, iar ședința din 4 noiembrie a fost „ilegală”. De cealaltă parte, CSM a menționat în referință că hotărârea Adunări generale ajudecătorilor din 27 septembrie, în cadrul căreia membrii Consiliului au fost revocați, este „nulă”.

„Se suspendă, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești, executarea hotărârii CSM nr. 391/27 din 04 noiembrie 2019 cu privire la sesizarea Procuraturii Generale, referitor la eliberarea acordului pentru efectuarea unor acțiuni de urmărire penală în privința judecătorului CSJ Oleg Sternioală, prin care s-a eliberat acordul pentru efectuarea acțiunilor de urmărire penală – de perchiziție, de aducere silită, de reținere și de arestare în privința judecătorului Oleg Sternioală și prin care s-a suspendat din funcția de judecător și din funcția de vicepreședinte al Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ al CSJ, Oleg Sternioală, până la rămânerea definitivă a hotărârii pe cauza respectivă”, au decis judecătorii Vladislav Clima, Ala Malîi și Ecaterina Palanciuc.

Încheierea este executorie, însă poate fi atacată cu recurs la CSJ în termen de 15 zile.

La 4 noiembrie, Oleg Sternioală a fost reținut pentru 72 de ore, fiind cercetat într-o cauză penală pornită pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari, caracterizată prin tăinuirea și deghizarea naturii, originii, amplasării, dispunerii, transmiterii, deplasării proprietăţii reale a bunurilor ori a drepturilor aferente de către o persoană care ştie sau trebuia să ştie că acestea constituie venituri ilicite.

Potrivit procurorilor, temei pentru începerea urmăririi penale au servit investigațiile jurnalistice referitoare la averea magistratului, materialele analizei operaționale și raportul de autosesizare al procurorului.

În prezent, Sternioală este cercetat în libertate.