Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Fostul judecător Oleg Sternioală…

DOC Fostul judecător Oleg Sternioală a cerut strămutarea dosarului, în care cere anularea hotărârii CSM prin care a fost dat acordul să fie urmărit penal pentru îmbogățire ilicită, la o altă instanță egală în grad

Fostul judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ) Oleg Sternioală se judecă de peste un an și jumătate cu Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), pentru anularea hotărârii prin care instituția și-a dat acordul să fie cercetat penal. Litigiul este pe rolul Curții de Apel Chișinău, care anunța pe site-ul său, încă în luna decembrie 2020, că urma ședința de pronunțare. Aceasta însă a fost amânată în repetate rânduri, timp în care fostul magistrat a cerut în repetate rânduri recuzarea judecătorilor și chiar strămutarea cauzei la o altă instanță egală în grad.

Oleg Sternioală, fiind judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), a fost reținut la 4 noiembrie 2019, fiind cercetat într-o cauză penală pornită pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari. Procuratura informa atunci că „temei pentru începerea urmăririi penale au servit investigațiile jurnalistice referitoare la averea magistratului, materialele analizei operaționale și raportul de autosesizare al procurorului”. Mai exact, organele de drept au inițiat o cauză penală la trei ani și jumătate după ce ZdG a scris că judecătorul locuiește într-un imobil de lux, nedeclarat, înregistrat pe numele părinților săi pensionari.

Reținerea și cercetarea lui Sternioală a fost posibilă după ce la 10 decembrie 2010 CSM a aprobat hotărârea referitoare la eliberarea acordului pentru atragerea la răspunderea penală și efectuarea unor acțiuni de urmărire penală – de perchiziție, de aducere silită, de reținere și de arestare în privința acestuia, precum și suspendarea lui din funcția de judecător și din funcția de vicepreședinte al Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ al CSJ. În aceeași zi, Sternioală a atacat CSM în judecată, cerând anularea hotărârii.

În luna decembrie, în litigiul dintre CSM și Oleg Sternioală, Curtea de Apel Chișinău anunța pe site-ul său că urma ședința de pronunțare. Aceasta însă a fost amânată, iar pe 30 decembrie instanța anunța că ședinţa s-a amânat, iar dosarul a fost transmis „în cancelarie pentru examinarea cererii de recuzare”. A urmat recuzarea judecătoarei Veronica Negru și înlocuirea acesteia cu magistratul Ion Muruianu, amânarea mai multor ședințe de judecată din cauza regimului special instituit printr-o dispoziție a președintelui CA Chișinău Vladislav Clima, demis între timp de președinta Maia Sandu, iar la 30 iunie Sternioală a cerut strămutarea cauzei la o altă instanță egală în grad.

În cerere, Sternioală motivează solicitarea prin faptul că cererea de recuzare a judecătorului Dașchevici Grigore din completul de judecată care analizează cauza a fost respinsă de două ori, absolut nejustificat, și există o bănuială rezonabilă în privința faptului că cauza respectivă va fi judecată în mod obiectiv și imparțial la CA Chișinău.

Printr-o încheiere dictată la 28 iulie curent, CSJ a respins însă cererea depusă de Oleg Sternioală Oleg și a restituit cauza pentru continuarea examinării la CA Chișinău.

Deocamdată la CA Chișinău nu este programată vreo ședință în acest dosar.

Informațiile acumulate de procurori arătau că magistratul a dobândit, împreună cu membrii familiei sale, venituri legale de circa 7 milioane de lei pe parcursul unei perioade de referință, însă, în aceeași perioadă, Oleg Sternioală, împreună cu membrii familiei sale, a cumpărat bunuri de lux în valoare de circa 13,8 milioane de lei.

Potrivit bănuielilor procurorilor, diferența de circa 6,7 milioane dintre veniturile și cheltuielile bănuitului constituie bunuri ilicite, care au fost tăinuite, iar natura și originea acestora este deghizată prin transcrierea dreptului de proprietate pe terțe persoane. 

Oleg Sternioală a depus cerere de demisie din funcția de judecător, fiind aprobată de Parlament în ședința plenară din 19 decembrie 2019.

Procurorul Roman Statnîi, care gestionase cauza penală în privința fostului judecător Oleg Sternioală, a plecat din sistem în februarie 2020.