Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   (doc) Din prima instanță, la…

(doc) Din prima instanță, la cea supremă de justiție. Doi magistrați vor face de astăzi dreptate la CSJ

Victor Boico

Victor Burduh, vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, și Victor Boico, judecător la sediul Buiucani al instanței din capitală, vor face dreptate la Curtea Supremă de Justiție. Cei doi au fost numiți astăzi, 26 aprilie, în funcții prin votul plenului Parlamentului, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). În privința lui Victor Burduh, care a condus mai bine de șase ani fosta Judecătorie Chișinău, până la reforma hărții judiciare, deputații nu au avut întrebări. Magistratul Victor Boico însă a fost întrebat despre hotărârile pe care le-a adoptat în dosare de rezonanță.

La etapa prezentării proiectului de lege privind numirea lui Victor Boico în fotoliul de magistrat al CSJ până la atingerea plafonului de vârstă de 65 de ani, deputata PLDM Maria Ciobanu l-a abordat cu întrebări la subiectul deciziilor adoptate pe parcursul carierei sale de judecător.

Maria Ciobanu, PLDM: „Dle Boico, dvs sunteți cunoscut opiniei publice drept unul dintre cei mai controversați magistrați, așa cum ați luat decizii strigătoare la cer. În 2014 l-ați declarat nevinovat pe Petru Corduneanu, fostul şef al Direcţiei Ordine Publică din cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi Dumitru Rusu, fostul său adjunct, care au fost acuzați de maltratarea ex-deputatei Valentina Cuşnir în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009. În aprilie 2014 ați pronunțat decizia de condamnare la închisoare a lui Gheorghe Popa, primul judecător din R. Moldova prins în flagrant cu luare de mită. După trei ani, Curtea Supremă de Justiție îl achită pentru că ar fi fost o provocare pusă la cale de către organele de drept. Ce să înțeleg, dle magistrat, că în temeiul acestor „merite” ați câștigat concursul, chiar dacă ați acumulat cel mai mic punctaj sau că actuala guvernare promovează insistent judecătorii implicați în evenimentele din 7 aprilie 2009?”

Victor Boico, judecător: „Eu vreau să vă spun cu siguranță că în ambele cazuri, ambele dosare penale au fost examinate multilateral, multiaspectual, absolut conform legii. Eu nu pot, într-un fel, să comentez hotărârea, ideea și convingerile mi le-am expus în hotărârile propriu-zise. Sentința în cazul dlui Corduneanu și dlui Rusu a fost menținută de Curtea de Apel, în continuare de Curtea Supremă. În cazul domnului Popa, aceeași situație, detaliat am scris care au fost circumstanțele care au dus la convingerea că într-adevăr a fost săvârșită o infracțiune. Aprecierea acestor probe a fost dată ulterior. Iarăși, ca judecător, nu am niciun drept să comentez nici hotărârea mea, nici hotărârile instanțelor ierarhic superioare”.

Maria Ciobanu, PLDM: „Este cunoscut în baza cărui principiu activează instanțele de judecată din R. Moldova: o mână spală pe alta”.

Liderul comuniștilor, Vladimir Voronin, a intervenit cu o părere critică față de persoana ex-deputatei Valentina Cușnir, președintele Parlamentului însă a pus punct discuției cu precizarea că în Parlament nu pot fi discutate dosare de judecată.

Judecătorul Victor Boico, care a făcut carieră în justiție la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a fost numit în funcția de magistrat al instanței supreme de justiție cu 53 de voturi. Tot atâtea voturi a întrunit și magistratul Victor Burduh. Consiliul Superior al Magistraturii i-a desemnat pe cei doi judecători câștigători ai concursurilor anunțate pentru aceste posturi la 3 aprilie.

Victor Burduh

Victor Burduh a fost singurul candidat înscris în primul concurs anunțat de CSM pentru un fotoliu vacant de judecător la CSJ. Consiliul de Evaluare a Performanțelor Judecătorilor din subordinea CSM i-a atribuit acestuia calificativul „foarte bine” pentru performanțele sale, iar Colegiul de Selecție și Carieră a Judecătorilor l-a evaluat cu un punctaj de 80 de puncte.

Victor Burduh, în sistem de aproape două decenii, este vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, din ianuarie 2017. Anterior a deținut funcția de președinte al Judecătoriei Ciocana.

În 2017, Victor Burduh a fost remunerat cu 276 428 de lei sau circa 23 de mii de lei lunar în funcția de judecător, vicepreședinte al instanței Chișinău și formator la Institutul Național al Justiției. Anul trecut, magistratul a vândut cu 60 de mii de euro un apartament de pe bulevardul Mircea cel Bătrân din capitală. Acesta susține că nu are în proprietate vreun automobil și nici nu conduce vreo mașină prin comodat. Până la sfârșitul anului curent, Victor Burduh urmează să restituie o datorie de 200 000 de lei, contractată în 2010 cu o rată a dobânzii de 18%. Detalii AICI.

În cel de-al doilea concurs pentru funcția de magistrat la CSJ s-au înregistrat Oxana Robu și Liubovi Brînza de la Curtea de Apel Chișinău și Victor Boico de la sediul Buiucani al Judecătoriei Chișinău. Câștigător a fost desemnat magistratul Boico, chiar dacă acesta a înregistrat cel mai mic punctaj fiind evaluat de Colegiul de Selecție și Carieră a Judecătorilor, 73 de puncte. Oxana Robu a fost apreciată cu 83 de puncte, iar Liubovi Brînza – cu 77 de puncte.

Victor Boico

Judecătorul Victor Boico a făcut carieră în justiție la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, fiind unicul loc de muncă unde a activat din data accederii în sistem, 13 iulie 1995.

Boico a fost președintele completului de judecată care la 20 aprilie 2017 l-a condamnat pe controversatul om de afaceri, Veacesalv Platon, la 18 ani de închisoare în penitenciar de tip închis, sentința fiind ulterior menținută de magistrata Liubovi Brînza.  Liubovi Brînza a fost contracandidata lui Boico în acest concurs, dar nu a întrunit voturile membrilor CSM.

În august 2014,  Victor Boico, magistrat la Judecătoria Buiucani din capitală, după un proces care a durat peste cinci ani, i-a declarat nevonivați pe Petru Corduneanu, fostul şef al Direcţiei Ordine Publică din cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi Dumitru Rusu, fostul său adjunct, în dosarul 7 aprilie 2009, după ce ex-deputata Valentina Cuşnir i-a acuzat că au maltratat-o în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009.

Boico este magistratul care în aprilie 2014 l-a condamat la închisoare pe Gheorghe Popa, primul judecător prins în flagrant cu mită în acest mileniu, în R. Moldova. După mai bine de trei ani de la acea decizie, CSJ a constatat că dosarul penal pe numele judecătorului Gheorghe Popa, reţinut în flagrant de către ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie şi procurori cu 200 USD în toamna anului 2013, a fost o provocare pusă la cale de către organele de drept.

Anul trecut, Victor Boico a avut venituri de 251 091 de lei la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, și Institutul Național al Justiției, potrivit actului de avere depus de magistrat la Autoritatea Națională de Integritate. Detalii AICI.