Principală  —  Investigatii  —  Dosar   —   DOC/„Cuibul” consumatorilor de droguri: Dosar…

DOC/„Cuibul” consumatorilor de droguri: Dosar penal intentat după un articol al ZdG. O altă cauză penală, clasată

După ce Ziarul de Gardă a relatat despre problemele locatarilor unui bloc din sectorul Botanica al capitalei, care de mai bine de opt ani luptă cu consumatorii de droguri care vizitează zilnic unul dintre apartamentele din scara lor, la 9 martie, pe numele proprietarei apartamentului a fost intentată o nouă cauză penală pentru păstrarea ilegală a substanțelor narcotice.

Totodată, Oficiul Botanica al Procuraturii mun. Chișinău a clasat anterior un alt proces penal deschis pe numele femeii după ce locatarii blocului au transmis o plângere colectivă către organele de drept.

În ordonanța prin care s-a refuzat începerea urmăririi penale figurează doi locatari ai blocului care susțin că nu au colaborat cu poliția.

Între timp, după trei săptămâni de absență, femeia a revenit în apartament, iar odată cu ea, au reînceput și vechile probleme ale locatarilor. Poliția susține că „adresa este monitorizată zilnic”.

VIDEO/ „Cuibul” consumatorilor de droguri. Sau cât de ușor poți cumpăra droguri în Chișinău

Potrivit ofițerul de presă al Poliției Capitalei, Natalia Stati, acum, în gestiunea ofițerului de urmărire penală al Inspectoratului de poliție Botanica, în privința femeii se află o cauză penală intentată la 9 martie pentru păstrarea ilegală a substanțelor narcotice.

„Se investighează de către ofițerul de urmărire penală și ofițerii de investigații, se acumulează toate materialele probatorii, dar ținând cont și de situația epidemiologică care este la moment în R. Moldova, nu se pot efectua toate acțiunile de urmărire penală, dar polițiștii în continuare lucrează”, a spus Natalia Stati pentru ZdG.

Un alt proces penal pe numele femeii a fost clasat

Totodată, după ce în luna ianuarie 2020, locuitorii blocului din sectorul Botanica au transmis o plângere colectivă către Procuratura mun. Chișinău, Oficiul Botanica în care relatau despre problemele cu care se confruntă blocul lor, la 14 februarie, oficiul Botanica al Procuraturii mun. Chișinău a dispus clasarea procesului penal.

„Rugăm să luați măsuri și să ajutați locatarii blocului, pentru că apartamentul de la etajul șase al blocului, zi și noapte, este vizitat de mulți oameni (consumatori de droguri), și ne tulbură liniștea. Sună în fiecare noapte la interfonul locatarilor, pentru că al lor este deconectat pentru neachitare, iar dacă niciun vecin nu le deschide, ei strică ușa de la intrare. Bat în ușa de fier, își fac toaleta chiar în scara blocului. Nouă ne este frică pentru copiii noștri, pentru că mereu sunt așteptați de străini atunci când revin de la școală ca să le deschidă ușa. Noi am scris în repetate rânduri, dar nu au fost luate măsuri în legătură cu consumatorii de droguri, deși aici vin și adolescente de 13-14 ani pentru doze de droguri, nimănui nu-i pasă […] Asta se întâmplă mereu, în fiecare zi și noapte. Locuitorilor le este frică să intre cu ei în contact, pentru că ei sunt drogați și au un comportament imprevizibil”, se arăta în plângerea locatarilor.

Procurora Maria Vulpe a motivat clasarea procesului penal, prin faptul că „în privința persoanei există alte circumstanțe prevăzute de lege care condiționează excluderea, sau după caz, exclud urmărirea penală”.

În ordonanța de refuz, se mai arată că la 11 februarie, ofițerul de urmărire penală din cadrul Inspectoratului de Poliție Botanica, Irina Soboleva, „a venit cu propunerea de a nu porni urmărirea penală, motivând că „fapta nu este prevăzută de legea penală”. Totodată, în document scrie că „în urma controlului efectuat, nu au fost stabilite elementele componenței de infracțiune prevăzută de Codul penal”.

„Potrivit materialelor acumulate se atestă faptul că în privința cet. A.S. au fost expediate în instanța de judecată cauze penale a căror examinare este pe rolul instanței de fond, iar pentru circumstanțele descrise de către locatarii blocului locativ, A.S. a fost supusă amenzilor contravenționale la 12.12.2019 pentru tulburarea liniștii, la 16.12.2019 pentru procurarea ori păstrarea ilegală a drogurilor, 31.01.2020 pentru huliganism nu prea grav și alte contravenții comise în 2019 și 2018”, se arată în ordonanța de refuz. 

Astăzi, A.S. figurează într-un dosar penal pentru „circulaţia ilegală a drogurilor, etnobotanicelor sau analogilor acestora fără scop de înstrăinare”, și anume, „semănatul sau cultivarea ilegală a plantelor care conţin droguri sau etnobotanice, prelucrarea sau utilizarea a astfel de plante, săvârșite în proporţii mari şi fără scop de înstrăinare”. Dosarul este pe rol de la sfârșitul anului 2019, dar nu are încă o finalitate.

Nu am vorbit cu nimeni, de unde a apărut numele meu, idee nu am

Totodată, în ordonanța de refuz în urmărirea penală figurează în calitate de martori doi locatari care susțin că nu au colaborat cu organele de drept, iar declarațiile din document, nu coincid cu convingerile lor. Într-o notă explicativă transmisă administratorului blocului, unul dintre cei doi locatari, scrie că nu a fost audiat în calitate de martor de către organele de drept.

Contactată de Ziarul de Gardă, Antonina Falca, cea de-a doua locatară care figurează în calitate de martor în ordonanța de refuz a Procuraturii, susține că „nu am vorbit cu nici un inspector, nici cu un colaborator al poliție, nu m-a sunat nimeni, de unde a apărut numele meu, idee nu am”.

„Nu am vorbit cu nimeni, de unde a apărut numele meu, idee nu am. Spre deosebire de ceea ce scrie în ordonanță, am pretenții foarte multe, pentru că noi locuim la etajul întâi, tot ce se petrece, totul se aude și se vede. Soțul meu chiar a fost amenințat cu cuțitul de un vizitator care venea la etajul șase. De două ori s-a bătut cu unul dintre ei în fața casei. Poliția cunoaște cine este persoana dată, dar eu au spus că nu-i poate face nimic. Ceea ce scrie acolo, nu sunt cuvintele mele, dimpotrivă, am pretenții și foarte multe. Suntem deranjați și zi, și noapte. Iar despre consumul de droguri, eu știu nu din spusele vecinilor, după cum scrie în ordonanța Procuraturii, dar de la soțul meu care când iese afară și îi întreabă: „Ce caută aici?”, ei singuri recunosc că folosesc acolo substanțe narcotice, dar legea nu le face nimic”, povestește locatara.

Irina Soboleva, ofițerul de urmărire penală din cadrul Inspectoratului de Poliție Botanica, nu a răspuns la apelurile ZdG, însă ne-a expediat un mesaj prin care ne-a comunicat că „nu are dreptul să ofere detalii ce țin secret de anchetă”.

Cum a apărut ea, s-au început iarăși toate problemele

Locatarii relatează că, timp de trei săptămâni, vecina lor de la etajul șase, nu a locuit în apartamentul din blocul lor, iar străinii veneau tot mai rar. În urmă cu aproximativ două săptămâni femeia însă a revenit, iar odată cu ea, au reînceput și vechile probleme ale locatarilor.

„A fost vreo trei săptămâni mai liniște, până la Paște. Chiar ne bucuram cu vecinii că tocmai și carantina a început și să nu riscăm să ne molipsim. Și cum a apărut ea, s-au început iarăși toate problemele, toți vizitatorii. Acum, iarăși e la fel cum a fost înainte. Chiar dacă vine poliția, nu acționează cu nimic. După ei este o mizerie și un dezastru. În coșurile de gunoi și în spatele casei, din nou, doar seringi. Eu fiind acum însărcinată, îmi e frică. Îmi e frică, să-i permit copilului mai mare să iasă singur afară, îmi e strașnic. Câteodată, îmi e strașnic să intru în scară, pentru că nu știu ce mă așteaptă”, spune, îngrozită, Antonina.

Relatările femeii sunt confirmate și de Veaceslav Jirnovoi, administratorul blocului, care susține că intenționează să se adreseze cu plângeri către Ministerul Afacerilor Interne și către Procuratura Generală.

„A revenit cu alți cunoscuți de-ai ei, noi am chemat poliția și le-am spus: „Uitați-vă, acolo sunt patru oameni, dar mai mult de trei persoane nu au voie pe timp de Stare de Urgență”. Dar polițiștii se comportau cu noi așa, de parcă nu cei care vin sunt vinovați, dar noi. Ne-au spus că ei știu ce trebuie să facă. Lumea se teme, nu știu pe unde umblă cei care vizitează blocul, sunt fără mască, fără nimic. Vecinii le-au spus polițiștilor că se tem pentru copii, că ei ar putea fi purtători de virus, poliția a urcat până sus și nu a făcut nimic”, relatează bărbatul.

Nicolae Bantea, inspector principal al sectorului de Poliție nr. 5, contactat de ZdG, a confirmat că femeia a revenit în apartament și susține că „adresa este monitorizată zilnic”.

„Doamna a fost la tratament și a revenit acasă la moment. Noi monitorizăm situația zilnic. Pe parcursul zilei și pe parcursul nopții, adresa dată este verificată. Când o să luăm o decizie definitivă pe acest caz, eu o să vă anunț”, a spus omul legii.

Ziarul de Gardă a relatat, în luna februarie, despre viața locuitorilor unui bloc din Chișinău care a devenit un coșmar după ce unul dintre apartamentele din scara lor s-a transformat într-un „cuib pentru narcomani”. De mai bine de 8 ani, potrivit locatarilor, blocul lor din sectorul Botanica este ținta celor care caută senzații tari.

Zi și noapte, zeci de străini cu un comportament bizar fac tot posibilul pentru a ajunge la etajul șase al clădirii, iar când li se îngrădește accesul, de multe ori, devin agresivi. Deși poliția este chemată, uneori, de mai multe ori pe zi, oamenii legii se arată neputincioși în fața problemei și le spun locatarilor că au „mâinile legate”.